obratite pažnju

3 PRIRODNA rešenja za OJED: Pomozite bebi na LAK i BEZBOLAN način

0

Svaki roditelj se bar jednom susreo sa ojedom kod bebe. Najčešće se javlja na delu koji se nalazi pod pelenom, u vidu sitnih crvenih tačkica, ali može i ispod pazuha ili na stomaku, na svim prevojima kože.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ojedi se uglavnom javljaju u prvoj godini života i, najblaže rečeno, nisu prijatna pojava. Uglavnom nastaje ako je beba sklonija alergiji, usled dijareje, trenja, znojenja ili ako ima suvu kožu.

 

Beba je za vreme ojeda prilično nervozna, plače i razdražljiva je, što dodatno unosi paniku i strah kod roditelja.

 

Nekoliko alternativnih sredstava može pomoći vama i vašoj bebi u ovoj nezgodnoj situaciji.
 

1. Mamino mleko

 

dojenje, majčinstvo, beba
foto: Shutterstock

Nanesite nekoliko kapi majčinog mleka na prethodno opranu i osušenu bebinu kožu. U zavisnosti od stadijuma ojeda, mleko će ga možda ublažiti ili ukloniti.
 

2. Maslinovo ulje

 

maslinovo ulje
foto: Shutterstock

Namažite ga u tankom sloju na bebinu kožu na mesto ojeda i primetićete poboljšanje nakon redovne primene. Bitno je da bude prirodno, ekstradevičansko maslinovo ulje. Ono čini kožu mekšom, zdravijom i sjajnijom, a bogato je zdravim mastima i vitaminom E
 

3. Kantarionovo ulje

 

maslinovo ulje
foto: Profimedia

Može biti i delotvornije od maslinovog ulja. Najbolje je ako ste u prilici da sami uberete cvetove kantariona i pomešate ih s maslinovim uljem. Deluje umirujuće, neguje kožu, najbolje je da nakon nanošenja ne stavljate odmah pelenu, već ostavite par minuta kožu da diše.

 

 

makonda-tracker