treba da znate

Neke promene su samo PRIVREMENE: 3 laži o ženskom polnom organu nakon porođaja u koje ne treba da verujete

0

Vagina nakon rođenja deteta bez sumnje prolazi kroz određene promene, ali daleko od toga da baš svaka od njih postaje trajno stanje vašeg tela

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Iako je karlično dno fascinantan deo tela, ono je, ipak, samo još jedan mišić. Karlično dno zatvara trbušnu šupljinu i sastoji se od tri mišićna sloja koja pridržavaju unutrašnje organe, a pružaju oslonac i stabilnost, zbog čega mu ― kao i svakom mišiću ― treba redovno vežbanje.


Iako na njega mogu da deluju hronični kašalj, gojaznost, fizički rad, trening itd, najveći pritisak na ovu grupu mišića prave trudnoća i porođaj, kako zbog promena u pogledu nivoa hormona, tako i zbog istezanja prilikom donošenja bebe na svet.


S obzirom na važnost ove grupe mišića, nije ni čudo što se nakon porođaja događaju krupne promene, ali one ne moraju da budu trajne. I uglavnom nisu! Zato ne slušajte neproverene priče i imajte na umu da makar o sledećim stavkama ne treba da brinete.

 


Laž: Postporođajna inkontinencija je normalna
Istina: Da ― ali ne zauvek


Nakon porođaja, karlično dno je veoma slabo. Ono je mesecima trpelo pritisak, a pri vaginalnom porođaju je pretrpelo dodatni izazov, zbog čega može da se desi da vam bude teško da zadržite urin, posebno prilikom smeha i kašlja.


Kako napominje fizioterapeutkinja Erika Azareto Mičič, možete da očekujete da će to trajati oko šest nedeljama, a ako ste pretrpeli povredu i do tri meseca.
Međutim, nije toliko čest slučaj koliko se obično misli da bešika popusti i godinama posle porođaja.

 

Seks
foto: Shutterstock

Laž: Vagina će biti "labavija"
Istina: Zapravo je retko vagina izgubi čvrstoću


Vrlo retko neko bude "labav" posle porođaja. Mišićni tonus karlinog dna je, zapravo, mnogo više ― kaže fizioterapeutkinja i stručnjakinja za zdravlje karlice Kara Mortifoljo.


Mišići karličnog dna se tokom trudnoće izdužuju, a prilikom porođaja rastežu, ali posle ovih procesa se zatežu, dodaje ona.


Laž: Seks posle porođaja boli
Istina: Seks posle porođaja NE SME da boli


Kada je reč o povratku seksualnim aktivnostima nakon porođaja, najvažnije je da prepoznate kada je vaše telo spremno.


Ljudi osećaju pritisak da se vrate seksu, ali svačije iskustvo je sasvim drugačije i svako se zaceljuje na svoj način ― ističe Erika Azareto Mičič.


Pored samog porođaja kao dovoljno komplikovanog događaja za telo žene, tu su hormonske promene, moguća vaginalna suvoća izazvana radom hormona, epiziotomija i/ili ruptura međice, ožiljno tkivo... Sve to ima uticaj na to kada će žena biti spremna za seks.
 

Zato ako osećate bol, odmah prestanite i sačekajte još neko vreme.

 

 

makonda-tracker