anketa

Odgovor frizera će vas iznenaditi: Farbanje kose tokom PMS-a i menstruacije ― DA ILI NE?

0

Jedna od najpoznatijih beauty teorija jeste da farbanje kose treba odložiti za dane posle menstruacije jer se tokom "onih dana" boja jednostavno ne prima. Pitali smo frizera ima li istine u toj tvrdnji.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Tokom predmenstrualnog ciklusa i na njegovom početku hormonski status nije uobičajen: nivo testosterona raste, a proizvodi se i značajno više sebuma, materije koju luče lojne žlezde, zbog čega se kosa brže masti. Uz to se menja i normalna telesna temperatura, a organizam drugačije reaguje na neke hemikalije nego što bi u nekom drugom delu ciklusa.


Zbog toga se nameće pitanje ima li logike u teoriji da se farba jednostavno "ne prima" u danima PMS-a i tokom menstrualnog krvarenja.

 

Boje za kosu, kao i sve što se nanosi na telo, nastaju zahvaljujući radu najvećih stručnjaka u toj oblasti i one bi trebalo da su, pored toga što su bezbedne, prilagođene optimalnim "uslovima", pa i u pogledu hormona, lučenja sebuma i sl. Međutim, sve promene koje menstrualni ciklus nosi sa sobom nisu "mrtvo slovo na papiru" i prirodni procesi nisu toliko predvidljivi, pa zavise od mnogo stvari. Ovog meseca će vam koža i kosa biti manje masne nego sledećeg, možda ste nekada ranije imali veći apetit, možda ćete za mesec dana biti nervozniji nego danas i sl. Zato može da se dogodi da dejstvo farbe ne bude uvek isto, premda ne tako često koliko verujemo.

 

Kosa, Frizura
foto: Shutterstock

Moram da priznam da mi se dešavalo, jednom je čak izgledalo kao da nisam ni stavila farbu ― rekla nam je frizerka Iva. ― Retko se dešava, ali ne mogu da kažem da nije bilo takvih slučajeva.


Što je kosa masnija, to će boja biti manje efikasna, što se naročito primećuje na svetlijim tonovima. Kako Iva ističe, uglavnom farbanje ne preporučuje tokom ciklusa ukoliko želite neku drastičnu promenu i svetlu boju kose.


Kada se devojke farbaju u plavo dok imaju menstruaciju, može da se desi da to jednostavno ne bude to i da odu nezadovoljne ― iskrena je ona.


Imajte na umu da nauka tek treba da pronikne u ovaj fenomen i detaljno nam ga objasni. Ipak, iskustvo generacija žena i frizera pokazuje da ipak tvrdnja da farbanje treba odložiti za dane posle menstruacije nije samo mit.


Inače, važno je napomenuti da je skalp osetljiviji u "onim danima", pa da farba koju inače koristite bez bilo kakvog negativnog efekta može da izazove crvenilo i iritacije.

 

 

 

makonda-tracker