krvarenje u trudnoći

Ima slučajeva gde žena tvrdi da NIJE IMALA POJMA da je u drugom stanju: Možete li imati menstruaciju ako ste trudni?

0

Sigurno ste negde čuli ili pročitali iskustvo žene koja tvrdi da je u drugom stanju i da ima menstruaciju. Krvarenje jeste moguće u trudnoći, ali ono nije posledica menstruacije, a dok u nekim slučajevima ono nije razlog za brigu, u drugom jeste indikator problema.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Neke žene se kunu da imaju menstruaciju dok su u drugom stanju. To je podatak koji se često može videti na forumima, blogovima, društvenim mrežama, a neke televizijske emisije, poput Nisam znala da sam trudna, podstiču to. 

 

Odgovor doktora na pitanje mogu li imati menstruaciju dok sam u drugom stanju jeste: ne. Uprkos iskustvima raznih žena o kojima se na internetu može čitati, ne možete imati menstruaciju u drugom stanju.

 

 

Ono što jeste moguće jeste tačkasto krvarenje u ranoj trudnoći, uglavnom u svetloroze ili tamnobraon boji. Ako ima dovoljno krvi da "popuni" uložak ili tampon, to je znak da verovatno niste u drugom stanju. Ako ste dobili pozitivan test na trudnoću i obilno krvarite, javite se doktoru.

 

Proces u telu žene je takav da se jajašca iz jajnika oslobađaju jednom mesečno, a kada jajašce nije oplođeno, dolazi, zapravo, do menstruacije. Krvarenje tokom "normalnog" ciklusa počinje svetlijom bojom, postaje obilnije i tamnije, a krajem ciklusa ponovo postaje svetlije i smanjuje se njegova količina. Ako ste trudni, vi nećete dobiti menstruaciju, ali postoje razlozi zbog kojih čak i takva situacija nije isuviše očigledna.

 

kičma, bolovi u leđima, menstruacija, umor, bol, Zdravlje, Žensko zdravlje
foto: Profimedia

Krvarenje je upozoravajući znak, ali ne mora uvek da znači nešto loše. U prvom trimestru tačkasto krvarenje mnogim ženama nije strano. To iskusi između 15 do 25 procenata žena u ranoj trudnoći. Razlozi mogu biti implantacijsko krvarenje, cervikalne promene... U drugim slučajevima, moguće da je to znak infekcije, ali i molarne trudnoće i ektopične (vanmaterične) trudnoće, kao i rda su to ani znaci pobačaja.

 

U prvom trimestru, osim blagog i tačkastog krvarenja, možete dodatno iskusiti grčeve, bol u leđima i umor, zbog čega se dobija sveukupni utisak da imate menstruaciju, ali nemate.

 

  • Implantacijsko krvarenje

 

Ono se dešava u najranijem stadijumu trudnoće, dok možda još niste uradile ni test za trudnoću. To se dešava otprilike u vreme kada bi menstruacija trebalo da počne, pa ga zato mnoge žene i pomešaju s menstruacijom. Ipak, krvarenje je svetlije nijanse i uglavnom samo u tačkama ili slabo.

 

Kratko nakon trudnoće, možete iskusiti ponovo tačkasto krvarenje zbog cervikalnih promena. Ukoliko nema infekcije, ovo obično nije razlog za brigu.

 

  • Drugi znaci 

 

Neki tipovi krvarenja mogu biti indikator problema zbog kog se morate hitno obratiti lekaru: od infekcije do vanmaterične ili molarne trudnoće ili pobačaja.

To može biti praćeno ozbiljnim grčevima ili abdominalnim bolovima, bolom u leđima, gubitkom svesti, umorom, prehladom, bolom u ramenima, promenom u vaginalnom sekretu, nekontrolisanom mučninom i povraćanjem. Tada je i krvarenje obilnije i više liči na normalnu menstruaciju.

 

  • Uzroci krvarenja u drugom i trećem trimestru

 

Krvarenje posle prvog trimestra često zahteva reakciju lekara. Bilo da je svetlo ili obilno, sa simptomima ili bez njih, ako ga primetite, odmah se javite doktoru. Neki od uzroka krvarenja tokom druga dva trimestra trudnoće mogu biti prevremeni porođaj, širenje grlića materice, pobačaj, placenta previja, odvajanje placente i, retko, ruptura (prsnuće) materice.

 

 

makonda-tracker