U superzdravom sastavu kupusa nalaze se i supstance s kojima treba biti na oprezu jer mogu imati i štetno dejstvo na zdravlje, pa se preporučuje da ih unosimo umereno.
Jesen nam je uveliko počela i nastupa sezona pripreme zimnice, a na meniju će biti nezaobilazni kiseli kupus.
Ako ste već pročitali naše trikove za kiseljenje kupusa tako da traje duže, saznali kako temeljno i pravilno oprati plastičnu kacu, otkrili koje je idealno vreme za stavljanje kupusa za turšiju, postoje još neke sitnice koje bi trebalo da imate u vidu.
Među njima je i kako prepoznate koji kupus je bolje zaobići jer sa sobom nose i određene zdravstvene rizike, odnosno sadrži veći nivo nitrata.
Šta su nitrati u kupusu?
Nitrati predstavljaju hemijska jedinjenja koja su uobičajena komponenta đubriva, a u organizam iz unosimo putem mesa, povrća i voća. Takođe se ponekad dodaju određenim namirnicama kako bi im se produžio rok.
Oni se dalje u organizmu pretvaraju u nitrite, koji, pod uticajem nekih drugih supstanci i jedinjenja, postaju nitrozamini, opasna grupa supstanci koje su vrlo štetne za organizam i, između ostalog, kancerogene. Međutim, nije sve negativno i ne treba ih izbegavati po svaku cenu jer pojedina istraživanja pokazuju da azot-monoksid, u koji se nitriti pretvaraju nakon što prodru u krvotok, igra korisnu i ključnu ulogu u mnogim procesima u ljudskom telu, poput regulacije krvnog pritiska i zdravlja srca.
Kada je reč o mladom kupusu, nitrati se u najvećoj meri nakupljaju u njegovom korenu i u površinskim listovima, a najmanje ga ima u sredini glavice kupusa.
Zbog toga se ne preporučuje konzumiranje korena kupusa, koji se neretko smatra zdravom grickalicom tokom procesa kiseljenja, nakon što se glavica izdubi i spusti i bure. To je, takođe, i jedan od razloga zašto se uvek savetuje da se površinski listovi bace prilikom pripreme kupusa na bilo koji način, makar i samo za čorbu od slatkog kupusa.
Kako navodi Medical News Today, trenutne smernice ograničavaju unos nitrata na 0-3.7 miligrama po kilogramu telesne mase, odnosno na oko 260 mg dnebno za odrasle teške oko 70 kilograma.
Kako prepoznati zdraviji kupus?
- Izgled. Potražite glavicu koja je čvrsta, teška za svoju veličinu i ima hrskave listove bez mrlja i promena boje. Spoljni listovi trebalo bi da budu čvrsto zbijeni oko glavice.
- Miris. Svež kupus ima blag i umereno slatkast miris. Izbegavajte kupus s jakim mirsom jer to može da ukazuje na prezrelost ili na propadanje, a obratite i pažnju na to miriše li zapravo na kupus ili vam je miris nepoznat ili neutralan.
- Težina. Kupus koji je svežiji i sadrži više vode je težak čak i kada je glavica mala, što ukazuje da će biti sočan.
- Tekstura. Listovi treba da budu hrskavi i čvrsti, a ne uvenuli i gumenaste teksture.
- Veličina. Za kiseljenje birajte kupus koji odgovara vašim potrebama.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Mitovi o zimskoj ishrani