saveti

Kako prepoznati glavicu koja je puna hemije? Trik za odabir najzdravijeg kupusa za kiseljenje koji morate znati

0

U superzdravom sastavu kupusa nalaze se i supstance s kojima treba biti na oprezu jer mogu imati i štetno dejstvo na zdravlje, pa se preporučuje da ih unosimo umereno.

Kiseli kupus biće još bogatiji nutrijentima ako mu dodate malo rena
Kiseli kupus biće još bogatiji nutrijentima ako mu dodate malo renafoto: New Africa/Shutterstock

Jesen nam je uveliko počela i nastupa sezona pripreme zimnice, a na meniju će biti nezaobilazni kiseli kupus.


Ako ste već pročitali naše trikove za kiseljenje kupusa tako da traje duže, saznali kako temeljno i pravilno oprati plastičnu kacu, otkrili koje je idealno vreme za stavljanje kupusa za turšiju, postoje još neke sitnice koje bi trebalo da imate u vidu.


Među njima je i kako prepoznate koji kupus je bolje zaobići jer sa sobom nose i određene zdravstvene rizike, odnosno sadrži veći nivo nitrata.

Šta su nitrati u kupusu?


Nitrati predstavljaju hemijska jedinjenja koja su uobičajena komponenta đubriva, a u organizam iz unosimo putem mesa, povrća i voća. Takođe se ponekad dodaju određenim namirnicama kako bi im se produžio rok.

 

Kiseli kupus je prava riznica hranljivih materija
Kiseli kupus je prava riznica hranljivih materijafoto: Baloncici/Shutterstock

Oni se dalje u organizmu pretvaraju u nitrite, koji, pod uticajem nekih drugih supstanci i jedinjenja, postaju nitrozamini, opasna grupa supstanci koje su vrlo štetne za organizam i, između ostalog, kancerogene. Međutim, nije sve negativno i ne treba ih izbegavati po svaku cenu jer pojedina istraživanja pokazuju da azot-monoksid, u koji se nitriti pretvaraju nakon što prodru u krvotok, igra korisnu i ključnu ulogu u mnogim procesima u ljudskom telu, poput regulacije krvnog pritiska i zdravlja srca.


Kada je reč o mladom kupusu, nitrati se u najvećoj meri nakupljaju u njegovom korenu i u površinskim listovima, a najmanje ga ima u sredini glavice kupusa.

 

Zbog toga se ne preporučuje konzumiranje korena kupusa, koji se neretko smatra zdravom grickalicom tokom procesa kiseljenja, nakon što se glavica izdubi i spusti i bure. To je, takođe, i jedan od razloga zašto se uvek savetuje da se površinski listovi bace prilikom pripreme kupusa na bilo koji način, makar i samo za čorbu od slatkog kupusa.

 

Kiseli kupus se koristi u mnogim jelima, poput podvarka
Kiseli kupus se koristi u mnogim jelima, poput podvarkafoto: Shutterstock / AS Foodstudio

Kako navodi Medical News Today, trenutne smernice ograničavaju unos nitrata na 0-3.7 miligrama po kilogramu telesne mase, odnosno na oko 260 mg dnebno za odrasle teške oko 70 kilograma.


Kako prepoznati zdraviji kupus?

 

  1. Izgled. Potražite glavicu koja je čvrsta, teška za svoju veličinu i ima hrskave listove bez mrlja i promena boje. Spoljni listovi trebalo bi da budu čvrsto zbijeni oko glavice.
  2. Miris. Svež kupus ima blag i umereno slatkast miris. Izbegavajte kupus s jakim mirsom jer to može da ukazuje na prezrelost ili na propadanje, a obratite i pažnju na to miriše li zapravo na kupus ili vam je miris nepoznat ili neutralan.
  3. Težina. Kupus koji je svežiji i sadrži više vode je težak čak i kada je glavica mala, što ukazuje da će biti sočan.
  4. Tekstura. Listovi treba da budu hrskavi i čvrsti, a ne uvenuli i gumenaste teksture.
  5. Veličina. Za kiseljenje birajte kupus koji odgovara vašim potrebama.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Mitovi o zimskoj ishrani

 

makonda-tracker