saveti

Kako da kiseli kupus traje do sledećeg leta? Birajte samo ovakve glavice i produžićete rok svojoj zimnici

0

Na to koliko će nam trajati kiseli kupus utiče vrsta kupusa koji birate, kao i sam oblik i veličina glavice i stanje listova.

Za kvalitetan kiseli kupus je važno odabrati prave glavice kupusa
Za kvalitetan kiseli kupus je važno odabrati prave glavice kupusafoto: Shutterstock / Creative Family

Kiseli kupus bez sumnje spada u omiljenu zimnicu u Srbiji i širom Balkana, a u pitanju je zimska salata koja obiluje hranljivim materijama i pomaže nam da pripremimo organizam za sezonu virusa.


Reč je o niskokaloričnoj turšiji koja sadrži velike količine vitamina C, holina, kalcijuma, magnezijuma i natrijuma, a tu je i obilje probitioka koji nastaju u procesu fermentacije.


Uz sve to, tu je izuzetan ukus!

Kakav kupus treba da se koristi za kiseljenje? 


Međutim, za kisenje kupusa za zimnicu nije dovoljno nasumično pokupiti kupus – izuzetno je važno koje glavice ćete staviti u bure jer od toga zavisi i koliko će vam zimnica trajati.

 

Za kvalitetan kiseli kupus je važno odabrati prave glavice kupusa
Za kvalitetan kiseli kupus je važno odabrati prave glavice kupusafoto: Maciej Czekajewski/Shutterstock

Iskustvo naših baka pokazuje da je za kiseli kupus neophodno odabrati glavice koje su pljosnatije i imaju tvrdo zbijene i glatke listove. Obično se preporučuju glavice kupusa svetlozelenih listova, kao i da težina ne premašuje dva kilograma.


Veoma je važno da se za kiseljenje koriste manje glavice čiji su listovi čvrsti i priljubljeni jedni uz druge toliko da voda i do ipak mogu da dođu do središta glavice kupusa. Ukoliko oni ne dopru do sredine, kupus lako može da istrune, odnosno rok trajanja mu se skraćuje.


Čak i tokom procesa fermentacije, ovaj kupus može da zadrži svoju prirodnu hrskavost.

 

Svetlozeleni kupus čvrstih listova je najbolji za zimnicu i kiseljenje
Svetlozeleni kupus čvrstih listova je najbolji za zimnicu i kiseljenjefoto: Baloncici/Shutterstock

Kada je reč o tamnijim listovima, i s njima možete dobiti zadovoljavajuću zimnicu, iako bi prvo trebalo odabrati svetlozelene ako su vam dostupni.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Zimnica u Kini i Srbiji -- zimski ritual za večnu nostalgiju

 

makonda-tracker