Na to koliko će nam trajati kiseli kupus utiče vrsta kupusa koji birate, kao i sam oblik i veličina glavice i stanje listova.
Kiseli kupus bez sumnje spada u omiljenu zimnicu u Srbiji i širom Balkana, a u pitanju je zimska salata koja obiluje hranljivim materijama i pomaže nam da pripremimo organizam za sezonu virusa.
Reč je o niskokaloričnoj turšiji koja sadrži velike količine vitamina C, holina, kalcijuma, magnezijuma i natrijuma, a tu je i obilje probitioka koji nastaju u procesu fermentacije.
Uz sve to, tu je izuzetan ukus!
Kakav kupus treba da se koristi za kiseljenje?
Međutim, za kisenje kupusa za zimnicu nije dovoljno nasumično pokupiti kupus – izuzetno je važno koje glavice ćete staviti u bure jer od toga zavisi i koliko će vam zimnica trajati.
Iskustvo naših baka pokazuje da je za kiseli kupus neophodno odabrati glavice koje su pljosnatije i imaju tvrdo zbijene i glatke listove. Obično se preporučuju glavice kupusa svetlozelenih listova, kao i da težina ne premašuje dva kilograma.
Veoma je važno da se za kiseljenje koriste manje glavice čiji su listovi čvrsti i priljubljeni jedni uz druge toliko da voda i do ipak mogu da dođu do središta glavice kupusa. Ukoliko oni ne dopru do sredine, kupus lako može da istrune, odnosno rok trajanja mu se skraćuje.
Čak i tokom procesa fermentacije, ovaj kupus može da zadrži svoju prirodnu hrskavost.
Kada je reč o tamnijim listovima, i s njima možete dobiti zadovoljavajuću zimnicu, iako bi prvo trebalo odabrati svetlozelene ako su vam dostupni.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Zimnica u Kini i Srbiji -- zimski ritual za večnu nostalgiju