obratite pažnju

Ako ga stavite prerano, pokvariće se brzo! Kad je najbolje vreme da ukiselite kupus?

0

Uz to što ćete pripremiti kiseli kupus u jasno određeno vreme, vodite računa i o vremenskim prilikama.

Kiseli kupus se priprema tokom jeseni, ali ne bilo kad.
Kiseli kupus se priprema tokom jeseni, ali ne bilo kad.foto: Shutterstock / Creative Family

Jesenji dani su vreme kada se priprema zimnica, a za ljubitelje turšije je kiseli kupus nezaobilazna zimska salata na meniju.


Kiseli kupus je riznica hranljivih materija, a obiluje velikim količinama vitamina C, magnezijuma, kalcijuma, natrijuma i holina. Vredi pomenuti i probiotike, koji pomažu održavanju zdrave bakterijske flore i, samim tim, normalnom radu creva.


Uz to što je veoma važno na koji način pravilno ukiseliti kupus, kako bismo mu produžili rok trajanja i sačuvali sve korisne sastojke, jedna od ključnih stvari jeste i kada se on priprema.

Idealno vreme za kiseljenje kupusa


Sudeći po savetima onih koji su iskusni u pripremi turšije, idealno vreme za kiseljenje kupusa je sredina oktobra, kada kasne sorte kupusa sadrže više prirodnih šećera, koji pomažu u fermentaciji.

 

Najbolje vreme za kiseljenje kupusa je sredina oktobra.
Najbolje vreme za kiseljenje kupusa je sredina oktobra.foto: New Africa/Shutterstock

Naravno, postoje i odstupanja – ukoliko je vreme neuobičajeno toplo za to doba godine, najbolje je sačekati još dve nedelje da temperature padnu jer su one od ogromne važnosti za uspešnu pripremu ukisljenog povrća.


Sam proces fermentacije obično traje do četiri nedelje, što znači da ćete već u decembru moći da uživate u sočnom, ukusnom i superzdravom kiselom kupusu!

 

Naravno, redovno proveravajte u kakvom je stanju vaša zimnica, pa ako primetite se stvara cvet i bi kupus mogao da se pokvari, slobodno dodajte vinobran kako biste blokirali dalje kiseljenje.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Koliko je zimnica zapravo zdrava?

 

makonda-tracker