Kiseli kupus je pravo malo čudo na tanjiru – obiluje vitaminima i mineralima, sjajnog je ukusa i ide uz svako zimsko jelo, a može da se koristi i kao njihov sastojak. Ukoliko pratite ove savete, možete se i sami iznenaditi koliko će on dugo da potraje!
Kiseli kupus je na našim prostorima sinonim za jesenju i zimsku trpezu i spada u omiljenu zimnicu širom Srbije i Balkana.
Ova ukusna zimska salata prava je riznica hranljivih materija, a obiluje velikim količinama vitamina C, magnezijuma, kalcijuma, natrijuma i holina. Vredi pomenuti i probiotike, koji pomažu održavanju zdrave bakterijske flore i, samim tim, normalnom radu creva.
Kiseli kupus, pored toga, koristimo i za pripremu brojnih popularnih jela, poput sarme i podvarka, ali neretko u njemu uživamo prekratko – uglavnom zbog sitnih grešaka koje pravimo u samoj pripremi!
Da bi vam kiseli kupus trajao duže i sačuvao svoje korisne nutrijente i jačao vam imunitet, pridržavajte se sledećih pravila prilikom pripreme zimnice. I, naravno, ne uzimajte bilo kakav kupus, već pažljivo birajte glavice!
U čemu čuvati kiseli kupus?
Jedna od ključnih stvari kada je reč o pripremi zimnice jeste ambalaža u kojoj će ona stajati mesecima. Uglavnom se koriste plastične kace, koje je veoma važno pravilno oprati da bi vam kupus trajao duže, a pogodne su i staklene, drvene i glinene posude.
Najvažnije je da izbegavate metalne posude, a neretko se kaže i pomenute plastične, jer u njima zimnica može da oksidira.
U svakom slučaju, za šta god da se opredelite, vodite računa o tome da posuda u kojoj će se povrće fermentisati bude čista i potpuno suva pre nego što stavite zimnicu, kao i da nema oštećenja poput pukotina ili ogrebotina.
Uz to, obavezno dobro zatvorite ambalažu.
Na kojoj temperaturi čuvati kiseli kupus?
Obično se kaže da se fermentacija vrši na 16-22 °C, ali je optimalna temperatura za čuvanje kiselog kupusa 0-5 °C, iako će potrajati neko vreme i na višim.
Međutim, ukoliko je temperatura previsoka, on može previše da se ukiseli ili čak da se osuši, zbog čega se savetuje da se ne drži na direktnoj sunčevoj svetlosti već na tamnom mestu, dok se na nižim, logično, smrzava i gubi dragocene hraljive sastojke.
Kakva vlažnost pogoduje kiselom kupusu?
Da bi vam ova zimnica potrajala, uvek imajte na umu da joj je neophodna dovoljna vlažnost, zbog čega nije pametno čuvati kiseli kupus na nekom suvom i provetrenom mestu.
Uz to je izuzetno važno da nivo slanog rastvora ostane zadovoljavajući, pa se ne libite da, po potrebi, dodate još ako primetite da nestaje.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Koliko je zimnica zapravo zdrava?