Domaćice uveliko pripremaju zimnicu, a ako volite krastavčiće, ovo je odličan način da ih zakiselite brzo i lako.
Ako volite da pravite zimnicu, posebno kisele krastavčiće, ali niste sigurni kako ih je najbolje pripremiti, jedna domaćica je podelila recept za kiseljenje krastavaca bez konzervansa, a sama koristi taj recept duže od decenije.
Ona savetuje da krastavce prvo operete u jednoj vodi, potom sunđerom svaki istrljate da se skinu sve nečistoće. Zatim ih operite još jednom uz dodatak soda bikarbone (1-2 kašike), pa ih ostavite u toj vodi sa sodom 5-10 minuta i onda isperite.
Najpre slaže uzdužno krupnije, pa sitnije, i gura ih koliko mogu da stanu u teglu, uz pritiskanje.
Kiseli krastavčići bez konzervansa
Za 7 kilograma krastavaca je potrebno:
- 3 litra vode
- 1,5 litra sirćeta (alkoholno 9%, može i jabukovo, ali njega stavite više)
- 120 gr soli
- 200-220 gr šećera (korigujte po ukusu ako volite slađe)
začini:
- veza mirođije (može i sušena)
- pola veze peršunovog ili celerovog lišća
- 15 gr slačice (rasporediti u svaku teglu po malo)
- zrna bibera (po želji)
- po želji lovorov list
- Izmešajte vodu, sirće, šećer i so.
- U svaku teglu preko krastavaca stavite začine, prelijte sirupom, pa dobro zatvorite tegle i ređajte ih u lonac sa krpom na dnu. Nalijte vodu do malo ispod poklopca i kuvajte od tačke ključanja deset minuta.
- Izvadite tegle i okrenite naopako, pustite da se ohlade, pa potom okrenite normalno.
Bonus video
KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)