lako i brzo

Jednostavan recept i za (ne)iskusne domaćice: Kako UKISELITI KUPUS bez pretakanja?

0

Jednostavan način pripreme za kiseljenje kupusa, čak i ako nikada ranije to niste radili.

Starinski način pripreme ukiseljavanja kupusa bez pretakanja
Starinski način pripreme ukiseljavanja kupusa bez pretakanjafoto: Creative Family/Shutterstock

Pred zimu, mnoge domaćice kisele kupus kako bi imale najukusniju zimnicu, salatu, mogle da prave podvarak, sarme i razne druge specijalitete i đakonije.

 

Kiseli kupus je zdrav i dobar izvor vlakana, kao i vitamina i minerala, dobar za imunitet i mnogima omiljen izvor hranljivih materija u hladnijim danima.

 

Ipak,  za one domaćice i domaćine koji se prethodno nisu susretali za samim procesom kiseljenja kupusa važan je dobar i jednostavan recept kog se mogu pridržavati u ovom procesu.

 

Kiseljenje kupusa nije težak posao, potrebno je izdvojiti malo vremena za čišćenje, soljenje i strpljenja dok kupus ne odstoji.

Samu količinu možete prilagođavati svojim potrebama. Smernice su uopštene, a vi prilagodite količinu kupusa i vode, kao i bureta u kom ćete ga držati.

 

Kako ukiseliti kupus?

 

Najpre, očistite kupus, odnosno, skinite mu spoljne, prve listove.

 

Kada je kupus očišćen, svaku glavicu ponaosob treba "zarezati"; u sredini kupusa, tamo gde je "srce", treba ga izrezati i napraviti što veće udubljenje kako bi unutra mogla da se stavi so.  Što dublje, to bolje, rotirajući nož ka unutra.

 

Svako udubljenje napuniti solju, koju ćete sipati kašikom.

 

Pored kupusa, najbitnija je so
Pored kupusa, najbitnija je sofoto: AntonSAN/Shutterstock

U veće bure (oko 60 litara, ako imate više glavica, a ako imate manje, biće vam verovatno dovoljno i manje) krenite da sipate kupus. Stavljajte glavicu po glavicu, jednu na drugu. Gde vam ostane praznog prostora, možete stavljati manje glavice (ili presecite glavicu napola, pa tako popunjavajte prostor).

 

Kada napunite bure, ostavite kupus da odstoji jedan dan.

Kada je kupus odstojao, sledi nalivanje.

 

Pravilo za kombinovanje vode i soli: na 10 litara vode sipa se 300 grama soli.

 

U veću kofu ili kantu sipajte vodu, pa dodajte so i onda dobro mešajte da se so rastvori u vodi.

 

Kupus u buretu treba da bude skroz naliven, a na 10 litara, sipa se 300 grama soli
Kupus u buretu treba da bude skroz naliven, a na 10 litara, sipa se 300 grama solifoto: Shutterstock / Creative Family

Pre nego što sipate vodu u bure s kupusom, možete dodati i jednu veću cveklu, koju nasečete na četvrtine i rasporedite po buretu, jer je, prema savetima mnogih domaćica, odlična za rasol.

 

Sipajte vodu i so preko kupusa. Ako je potrebno, kako biste nalili celo bure, dodajte još potrebnu količinu vode sa srazmernom količinom soli (još 10 ili 20 litara vode, u zavisnosti od veličine bureta i količine kupusa koju ste pripremili).

 

Kupus treba da bude skroz prekriven vodom.

 

Stavite mrežicu preko bureta i preko kamen, pa lepo pritisnite, namestite poklopac i sačekajte oko dve nedelje da se kupus lepo ukiseli, bez pretakanja.

 

Bonus video

Čorba od kupusa za dijetu

 

 

makonda-tracker