značiće vam mnogo

7 namirnica koje dijabetičari treba da jedu što češće: Nemaju mnogo šećera, a obiluju vlaknima i proteinima

0

Zdrava ishrana jedan je od glavnih preduslova za optimalan nivo šećera u krvi, koji je neophodno držati pod kontrolom kod oboljenja kakvo je dijabetes.

Za dijabetičare je ključno da jedu hranu s malo šećera i mnogo vlakana i proteina
Za dijabetičare je ključno da jedu hranu s malo šećera i mnogo vlakana i proteinafoto: Eviart, Shutterstock

Regulacija šećera u krvi veoma je važna za ljude koji žive s dijabetesom, a stručnjaci stalno podsećaju da je ishrana u tome ključna.


Neke od najboljih namirnica za osobe s dijabetesom su opcije s visokim udelom proteina i malo šećera, a potraga za ovim namirnicama ne mora da bude ni komplikovana ni teška.


Medicinska platforma Healthline izdvojila je spisak namirnica koje bi trebalo da se nađu u jelovniku dijabetičara kako bi nivo glukoze u krvi bio optimalan.

Najbolja hrana za dijabetičare


Masna riba

 

Sardine su retka namirnica koja sadrži prirodno vitamin D
Sardine su retka namirnica koja sadrži prirodno vitamin Dfoto: Dani Vincek, Shutterstock

Losos, sardine, inćuni, skuša i druge masne ribe odlični su izvori omega-3 masnih kiselina DHA i EPA, koje imaju velike prednosti za zdravlje srca. Redovan unos dovoljne količine ovih masti je važan za osobe koje žive s dijabetesom i imaju povećan rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.


Lisnato zeleno povrće

 

Spanać je najpoznatiji po velikoj količini gvožđa
Spanać je najpoznatiji po velikoj količini gvožđafoto: Elena Veselova/Shutterstock

Poznato je svetlo i tamnozeleno lisnato povrće veoma hranljivo i niskokalorično, a ima i malo svarljivih udljenih hidrata, odnosno onih koje telo apsorbuje, što znači da neće značajno uticati na nivo šećera u krvi.

 

Spanać, kelj i drugo lisnato povrće su odlični izvori mnogih vitamina i minerala, uključujući i vitamin C, koji kroz ishranu može pomoći da se poveća nivo vitamina C u serumu i da bude značajan u terapiji.


Avokado

 

Avokado tost je uvek dobro rešenje za doručak
Avokado tost je uvek dobro rešenje za doručakfoto: Jmcanally, Shutterstock

Avokado ima manje od jednog grama šećera, malo ugljenih hidrata, visok sadržaj vlakana i zdrave masti, tako da ne morate da brinete da će vam podići glukozu. Konzumiranje avokada povezano je i sa značajno nižom telesnom težinom i indeksom telesne mase i idealna je užina za ljude s dijabetesom.

Jaja

 

Jaja se smatraju odličnim izvorom proteina
Jaja se smatraju odličnim izvorom proteinafoto: Marian Weyo/Shutterstock

Poznato je da jaja imaju mogu da pomognu kod upala, poboljšaju osetljivost na insulin, povećaju nivoe HDL, odnosno dobro holesterola i modifikuju veličinu i oblik LDL ("lošeg") holesterola. Studija iz 2020, objavljena u listu European Journal of Clinical Nutrition, pokazala je da je unos 12 jaja nedeljno tokom četiri sedmice za doručak pomogao u snižavanju krvnog pritiska kod odraslih ljudi s dijabetesom.


Čia semenke

 

Čia semenke prava su riznica vitamina, minerala, zdravih masti i vlakana
Čia semenke prava su riznica vitamina, minerala, zdravih masti i vlakanafoto: New Africa/Shutterstock

Veoma bogate vlaknima, čia semenke ipak sadrže malo svarljivih udljenih hidrata i mogu da pomognu u snižavanju nivoa šećera u krvi.


Takođe, studija iz 2017. pokazala je da unos čia semena podržava gubitak težine i pomaže u održavanju dobre kontrole glikemije.


Pasulj

 

Pasulj obiluje proteinima i vlaknima zahvaljujući kojima smo siti
Pasulj obiluje proteinima i vlaknima zahvaljujući kojima smo sitifoto: Shutterstock / AS Foodstudio

Mahunarke su poželjne u zdravoj ishrani, a posebno se ističe pasulj, koji je poznat po visokom udelu vitamin B, proteinima, korisnim mineralima poput kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, kao i vlaknima. Takođe, pasulj ima nizak glikemijski indeks, što je važno za kontrolu dijabetesa.


Grčki jogurt

 

Grčki jogurt može da bude koristan u ishrani dijabetičara
Grčki jogurt može da bude koristan u ishrani dijabetičarafoto: Dani Vincek/Shutterstock

Starija studija u kojoj su analizirani podaci oko 100.000 ljudi pokazala je da je jedna dnevna porcija grčkog jogurta povezana sa 18 posto manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. Istraživanje otkriva da jogurt i druga mlečna hrana može dovesti do mršavljenja i poboljšanja telesnog stanja kod ljudi koji imaju ovu bolest.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Dijabetes: Borba sa opakim bolestima, prevencija i prepoznavanje

 

makonda-tracker