Insulinska rezistencija je česta u današnje vreme, pa treba pripaziti na to koje namirnice unosimo u organizam, a kojih treba da se klonimo.
Insulinska rezistencija uvećava šanse za razvoj preddijabetesa i dijabetesa tipa 2. Dijagnoza insulinske rezistencije je znak upozorenja, pa o njoj treba povesti računa kako biste prevenirali dijabetes zdravijim životnim stilom, uključujući redovno vežbanje i izbalansiranu ishranu.
Najbolje je da izbegavate namirnice poput belog hleba, paste, pirinča, koje se brzo vare i mogu da uvećaju nivoe šećera u krvi. Ovo utiče i na pankreas, koji proizvodi hormon insulin.
Zasićene masti su takođe povezane s insulinskom rezistencijom, a zdrave, nezasićene masti su, ipak, bolji izbor.
Ako jedete namirnice bogate vlaknima, ne samo ugljene hidrate, možete pomoći usporavanju varenja i tako "skinuti" pritisak s pankreasa.
Šta možete jesti za bilo koji obrok ako imate insulinsku rezistenciju?
Povrće
- paradajz
- špargla
- šargarepe
- paprike
- zeleno povrće: spanać, kelj, kupus
- kupusasto povrće: brokoli, karfiol, prokelj
Voće
- jabuke
- bobičasto voće
- zelena banana
- grožđe
- šljive
- breskve
Mlečni proizvodi
- mleko i jogurt s manjim postotkom mlečne masti
Ako ste intolerantni na laktozu, probajte sa sojinim mlekom ili mlekom bez laktoze, kao i sa pirinčanim ili bademovim mlekom.
Žitarice od celog zrna
- pšenica od celog zrna
- ovas
- bulgur
- ječam od celog zrna
- raž od celog zrna
- kinoa
Što se tiče ribe, dobra je ona koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos, haringa, sardina... Lignje, krabe i ostrige su takođe dobar izbor.
Takođe, pileće grudi i ćuretina su dobar izbor.
Za vegeterijance će dobar izbor biti tempeh, soja, tofu, pasulj...
Avokado i masline su odličan izbor, kao i priprema hrane sa maslinovim uljem, piše Healthline.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
OVA HRANA URNIŠE ORGANIZAM: Jedemo ga SVAKOG DANA u velikim količinama, a SMRT je za IMUNITET (KURIR TELEVIZIJA)