pripazite na ishranu

Šta da jedete ako imate insulinsku rezistenciju? 38 namirnica koje će prijati vašem organizmu, zdravlju i imunitetu

0

Insulinska rezistencija je česta u današnje vreme, pa treba pripaziti na to koje namirnice unosimo u organizam, a kojih treba da se klonimo.

Obratite pažnju na ishranu ako patite od insulinske rezistencije
Obratite pažnju na ishranu ako patite od insulinske rezistencijefoto: Neirfy/Shutterstock

Insulinska rezistencija uvećava šanse za razvoj preddijabetesa i dijabetesa tipa 2. Dijagnoza insulinske rezistencije je znak upozorenja, pa o njoj treba povesti računa kako biste prevenirali dijabetes zdravijim životnim stilom, uključujući redovno vežbanje i izbalansiranu ishranu.

 

Najbolje je da izbegavate namirnice poput belog hleba, paste, pirinča, koje se brzo vare i mogu da uvećaju nivoe šećera u krvi. Ovo utiče i na pankreas, koji proizvodi hormon insulin.

 

Zasićene masti su takođe povezane s insulinskom rezistencijom, a zdrave, nezasićene masti su, ipak, bolji izbor.

Ako jedete namirnice bogate vlaknima, ne samo ugljene hidrate, možete pomoći usporavanju varenja i tako "skinuti" pritisak s pankreasa. 

 

Šta možete jesti za bilo koji obrok ako imate insulinsku rezistenciju?

 

Povrće

 

  • paradajz
  • špargla
  • šargarepe
  • paprike
  • zeleno povrće: spanać, kelj, kupus
  • kupusasto povrće: brokoli, karfiol, prokelj

 

Voće

 

  • jabuke
  • bobičasto voće
  • zelena banana
  • grožđe
  • šljive
  • breskve

 

Zdrava hrana, Salata, Zdravlje
foto: Dragana Gordic/Shutterstock

 

Mlečni proizvodi

 

  • mleko i jogurt s manjim postotkom mlečne masti

Ako ste intolerantni na laktozu, probajte sa sojinim mlekom ili mlekom bez laktoze, kao i sa pirinčanim ili bademovim mlekom.

 

Žitarice od celog zrna

 

  • pšenica od celog zrna
  • ovas
  • bulgur
  • ječam od celog zrna
  • raž od celog zrna
  • kinoa

 

Ako patite od insulinske rezistencije, treba da pripazite na ishranu
Ako patite od insulinske rezistencije, treba da pripazite na ishranufoto: Chinnapong/Shutterstock

Što se tiče ribe, dobra je ona koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos, haringa, sardina... Lignje, krabe i ostrige su takođe dobar izbor.

Takođe, pileće grudi i ćuretina su dobar izbor.

 

Za vegeterijance će dobar izbor biti tempeh, soja, tofu, pasulj...

Avokado i masline su odličan izbor, kao i priprema hrane sa maslinovim uljem, piše Healthline.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

OVA HRANA URNIŠE ORGANIZAM: Jedemo ga SVAKOG DANA u velikim količinama, a SMRT je za IMUNITET (KURIR TELEVIZIJA)

 

makonda-tracker