odlična ideja!

Čuva i vitku liniju i zdravlje: Trik Hale Beri uz koji je pire jednako ukusan, ali zdraviji za dijabetičare

0

Holivudska zvezda ima dijabetes već decenijama, pa pažljivo bira sastojke svojih obroka, a odavno je pire krompir zamenila zdravom i vrlo ukusnom alternativom

Hale Beri na dodeli Oskara 2023. godine
Hale Beri na dodeli Oskara 2023. godinefoto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Slavna glumica Hale Beri (57) već decenijama spada u najatraktivnije žene Holivuda, a očigledno je da iza njenog izgleda stoji mnogo truda.


Oskarovka vredno trenira i pazi na svaki zalogaj, a motivacija joj nije samo da ostane vitka već i da sačuva zdravlje. Hale je, naime, sa samo 22 godine dobila dijagnozu dijabetesa, zbog čega je odmah počela da vodi računa o svom jelovniku.


Njena ishrana od tada je u velikoj meri zasnovana na keto dijeti, a već smo pisali o tome na koji način se hrani Hale Beri i kako izgleda jedan njen dan kada je reč o obrocima.

Glumica je više puta pričala o svojim navikama u ishrani kako bi pomogla ljudima koji žive s problemom koji ima i ona, a jednom prilikom je otkrila kakav pire jede.

 

Hale Beri već decenijama izgleda manje-više identično
Hale Beri već decenijama izgleda manje-više identičnofoto: Sweaty Betty/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Pire Hale Beri


Glumica se pireu uglavnom okreće za večeru, oko šest sati predveče, kada sa svojom decom obično jede grilovano povrće i proteine biljnog porekla, poput graška.


Međutim, često se u njenom tanjiru nađe i pire, ali ne od krompira.


Obožavam pire od karfiola ili čak s malo batata za večeru – istakla je u intervjuu za Women's Health pre nekoliko godina.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Halle Berry (@halleberry)


Zašto biti na oprezu s krompirom?


Beli krompir je prvi izbor kada pravimo pire, ali ukoliko pazite na nivo šećera u krvi, trebalo bi da budete na oprezu jer on ima visok glikemijski indeks.

Kako navodi medicinska platforma Healthlineglikemijski indeks (GI) označava uticaj hrane na nivo glukoze u krvi i izražava se na skali od 0 do 100, pri čemu se niskim GI smatra sve ispod 55, srednjim GI 56-69, a visokim sve iznad 70.


Glikemijski indeks krompira:

 

  • instant pire ima GI 72
  • domaći krompir pire ima GI 58
  • pečen krompir ima GI 95
  • krompirov skrob ima GI 95
  • krompirovo brašno ima GI 90
  • kuvan ili pečen u ljusci ima GI 38

 

Pire od karfiola pravi se od kratko prokuvanog karfiola i malo ulja ili putera, a možete mu dodati začine i začinsko bilje po želji za lepši ukus.
Pire od karfiola pravi se od kratko prokuvanog karfiola i malo ulja ili putera, a možete mu dodati začine i začinsko bilje po želji za lepši ukus.foto: Julia Mikhaylova/Shutterstock

Međutim, glikemijski indeks karfiola iznosi svega 15, dok je GI batata (slatkog krompira) 46 kada se kuva oko 30 minuta.


Zato je izbor Hale Beri svakako dobro rešenje ako ste na oprezu zbog dijabetesa, insulinske rezistencije i, uopšte, šećera u krvi.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Dijabetes: Borba sa opakim bolestima - prevencija i prepoznavanje

 

makonda-tracker