za doručak, ručak ili večeru

TOPI SALO na stomaku za 12 nedelja i snižava LOŠ HOLESTEROL: Naučnici otkrili koje VOĆE žene treba češće da jedu

0

U dve različite naučne studije, rezultat je bio isti: ovo voće bi trebalo da bude češće u vašem tanjiru, a dobra vest je što možete da ga jedete i za doručak, ručak i večeru.

foto: Shutterstcok/Ratchanee Sawasdijira
foto: Shutterstcok/Ratchanee Sawasdijira

Za razliku od potkožnog sala, visceralna mast ne može da se uhvati prstima. U pitanju je vrsta sala na stomaku koja se nalazi duboko u vašoj trbušnoj duplji, u kojoj se nalaze neki vitalni organi.

 

Ova nezgodna pozicija čini visceralnu masnoću tempiranom bombom, povećavajući rizik od ozbiljnih komplikacija poput bolesti srca i dijabetesa, piše britanski Express.

 

Na sreću, postoji hrana koju možete da jedete za doručak, a da vam pomogne da se rešite visceralne asti.

 

U pitanju je avokado.

 

Ova ukusna namirnica prepuna je zdravih masti, a uz to je i odličan izvor kalijuma, folata i vlakana.

Dodavanje ove kremaste namirnice u ishranu mogla bi da vam pomogne u izbacivanju visceralne masti.

 

  • Naučna studija u kojoj je učestvovalo 105 ispitanika

 

Studija koja je objavljena u časopisu Journal of Nutrition, pokazala je da svakodnevno uživanje u avokadu smanjuje masnoću na stomaku kod žena u roku od nekoliko nedelja.

 

Tim istraživača sa Univerziteta Ilinois u Urbana-Šampejnu okupio je 105 volontera koji su bili klasifikovani ili kao osobe sa prekomernom težinom ili kao gojazni.

 

Učesnici su bili podeljeni u dve grupe: jedna grupa je uživala u dnevnom obroku koji je uključivao avokado, dok su ostali učesnici dobijali samo hranu koja je po sastojcima i kalorijskoj vrednosti podsećala na zeleno voće.

Avokado
foto: Shutterstock/Larisa Blinova

Istraživači su takođe merili nivoe abdominalne masti kod dobrovoljaca na početku i na kraju studije.

 

Posle 12 nedelja, učesnice koje su svakodnevno konzumirale avokado imale su niži nivo visceralne masti.

 

Ova promena je sugerisala da je došlo do korisne preraspodele masti na stomaku, nakon režima voća.

 

Međutim, muški učesnici uključeni u istraživanje nisu bili te sreće.

Istraživački tim je izvestio da se u njihovim nivoima abdominalne masti nisu dogodile nikakve promene.

 

- Ono što smo naučili je da je način ishrane koji uključuje avokado svaki dan uticao na način na koji pojedinci skladište telesnu masnoću na koristan način za svoje zdravlje, ali su prednosti prvenstveno bile kod žena - izjavio je autor studije Naiman Kan.

 

Istraživački tim je dodao da je trenutno potrebno više studija kako bi se istražile veze između konzumiranja avokada i metaboličkog zdravlja.

 

Štaviše, popularno voće ne nudi samo korisne efekte kada je u pitanju masnoća na stomaku.

 

  • Avokado smanjuje nivo lošeg holesterola

 

Studija, objavljena u Journal of Nutrition, pokazala je da dnevna doza jednog avokada takođe može smanjiti nivo lošeg holesterola.

Avokado
foto: Krasula/Shutterstock

Posmatrajući 45 ispitanika, istraživači su primetili da zeleno voće može "značajno" da smanji oksidovani loš holesterol.

 

Slično načinu na koji kiseonik može da ošteti hranu - pomislite na iseckanu jabuku koja postaje smeđa - istraživači su objasnili da je oksidacija takođe "loša" za vaše telo.

 

- Istraživanje ishrane koja uključuje avokado je relativno nova oblast proučavanja, tako da mislim da smo na vrhu ledenog brega da saznamo više o njegovim zdravstvenim prednostima. Avokado je tako bogat hranljivim materijama i mislim da tek počinjeno da učimo kako može da poboljšaju zdravlje - rekla je profesorka nutricionizma Peni Kris-Eterton. 

 

makonda-tracker