možda niste znali...

Za mršavljenje, mladolik izgled, artritis, šećer pod kontrolom... Ova voćka koju Srbi obožavaju ima dokazane SUPERMOĆI

0

Veliki broj naučnih istraživanja sproveden je o voću koje je popularno u celom svetu, a kod nas je posebno na ceni. Zaključak: ono definitivno treba da bude deo ishrane!

Ko sve i zašto treba da jedete maline, istraživali su naučnici brojnim studijama
Ko sve i zašto treba da jedete maline, istraživali su naučnici brojnim studijamafoto: ArtdayAnna/Shutterstock

Maline se smatraju odličnim izvorom vlakana i brojnih hranljivih materija, a naučna istraživanja dokazala su da nude mnogo zdstavestvenih prednosti.


Pored toga, ova slatko-kisela voćka lako se može uključiti u ishranu, kako kao sveža grickalica, tako i u smutijima, voćnima salatama i, (iako je to najmanje dobra ideja zbog sveg tog šećera) u domaćim slatkišima na bazi malina.


Ova listopadna biljka koja pripada porodici ruža (lat. Rosaceae) naziva se u svetu i crvenim zlatom, jer je najpoznatija po neodoljivim crvenim plodovima, ali postoje i crna i purpurna malina.

Za šta je sve korisna malina?


Naučne studije povezale su maline s nizom blagodeti po ljudski organizam.
U sto grama malina nalaze se 53 kalorije i oko 12 grama ugljenih hidrata, od čega ima četiri grama šećera. One obiluju biljnim vlaknima toliko da samo 100 grama malina zadovoljava oko 26 odsto dnevnih potreba za njima.

 

Maline imaju antiinflamatorna svojstva
Maline imaju antiinflamatorna svojstva foto: Grzegorz Wozniak / Alamy / Alamy / Profimedia

Što se tiče vitamina, u malinama najviše ima vitamina C, zatim vitamina iz B kompleksa, vitamina E i K, dok su od minerala su u najvećoj meri prisutni mangan, kalijum, bakar, gvožđe, kalcijum i magnezijum.


Healthline navodi da su neke od prednosti malina sledeće.


Antioksidansi u malinama smanjuju rizik za nastanak raznih bolesti


Poznato je da su antioksidansi biljna jedinjenja koja pomažu ćelijama da se izbore protiv oksidativnog stresa i oporave od njega, a on je povezan s povišenim rizikom za razvoj raka, dijabetesa, srčanih i drugih bolesti. U malinama se može naći više moćnih antioksidativnih jedinjenja, među kojima su:

 

  • vitamin C,
  • kveretin i
  • elaginska kiselina.


Ipak, imajte u vidu da, u poređenju s drugim bobičastim voćem, maline i jagode imaju mnogo manji udeo antioksidanasa nego, recimo, kupine i borovnice, pa ako tome težite, bolje ih zamenite tamnijim bobicama.

 

Maline se smatraju niskokaloričnom voćkom
Maline se smatraju niskokaloričnom voćkomfoto: Universal Images Group Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Visok sadržaj vlakana i tanina može da pomogne u kontroli šećera u krvi


Ne postoji namirnica koja je lek protiv dijabetesa ili povišenog šećera u krvi, ali smo svesni da je ishrana veoma važna za kontrolu glukoze i insulina.


Maline imaju malo ugljenih hidrata, ali mnogo vlakana, što ih čini dobrim izborom. Iako u 100 grama malina ima 4 grama šećera, u njima je to ksilitol, prirodno organsko jedinjenje šećera koje se upotrebljava kao zamena za običan šećer jer sadrži manje kalorija i sporije se apsorbuje u organizmu, te ne diže naglo insulin.

Za dijabetičare i, uopšte, sve koji paze na unos namirnica koje podižu šećer u krvi, najvažnije je to što malina ima nizak glikemijski indeks – samo oko 25.


Kako je objavljeno u naučnim listu "Advances in Nutrition", maline i druge bobice nude mnogo prednosti ljudima koji žive s dijabetesom. Antocijanini, jedinjenje koje se nalazi u bobičastom voću, povezano je s nižim nivoom glukoze, boljom osetljivošću na insulin, a utvrđeno je da ima i pozitivan uticaj na nivo holesterola.

 

Maline obiluju antioksidansima
Maline obiluju antioksidansimafoto: Shutterstock/HandmadePictures

Može da pomogne u mršavljenju


Malina se smatra niskokaloričnom namirnicom punom vlakana, a sadrži više od 85% vode, što je čini zasitnom hranom koja neće pojačati kalorijski unos. Njihov sladak ukus pomoći će vam da se zadovoljite na dijeti ako izbegavate slatkiše, ali možete biti sigurni da će normalan skok šećera u krvi posle obroka biti umereniji i prihvatljiviji, kao i da ćete uneti obilje nutrijenata.


Maline, takođe, sadrže i hemijske supstance koje mogu pomoći u gubitku težine, piše Healthline.


Proteklih godina veoma su popularni tzv. ketoni maline, koji sadrže supstancu koja je veoma slična sinefrinu, poznatom po tome što metabolizam, smanjuje apetit i povećava nivo energije. Međutim, još uvek nijedna relevantna studija nije potvrdila da ketoni maline zaista deluju na ovaj način, pa budite na oprezu i ne koristite ih bez konsultacije sa svojim lekarom. Sveže maline su svakako uvek najbolji izbor!

Može da pomogne kod artritisa


Maline imaju antiinflamatorna svojstva koji mogu da ublaže simptome artritisa. U studiji objavljenoj 2012. godine u medicinskom časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pacovi koji su dobijali ekstrakt crvene maline imali su niži rizik za nastanak artiritisa nego oni u kontrolnoj grupi. Pored toga, oni pacovi koji su ipak razvili artritis imali su lakše simptome ako su korisitli ovaj ekstrakt!

 

Studije sprovedene nad pacovima pokazale su da oni kojima je davan ekstrakt crvene maline imaju i niži rizik za nastanak artritisa i blaže simptome ako ga ipak razviju
Studije sprovedene nad pacovima pokazale su da oni kojima je davan ekstrakt crvene maline imaju i niži rizik za nastanak artritisa i blaže simptome ako ga ipak razvijufoto: Suriyawut Suriya/Shutterstock

Druga studija s pacovima je pokazala da su otoci i propadanja zlgobova manji kod onih koji su dobijali ekstrakt crvene maline.


Naravno, tek je potrebno sprovesti relevantne studije koje nam mogu pokazati kako maline utiču na artritis kod ljudi, ali ovi nalazi obećavaju!


Može da pomogne u borbi protiv starenja


Malina je voćka bogata antioksidansima, što znači da može da pomogne i u smanjenju znakova starenja ako se konzumira redovno, jer se njeni antioksidansi bore protiv slobodnih radikala u organizmu.

 

Antioksidansi su povezani s dužim životnim vekom i pokazali su efikasnost u borbi protiv preranog starenja, a uz maline obiluju vitaminom C, koji je neophodan za zdravu kožu. On poboljšava proizvodnju kolagena i može da pomogne nakon oštećenja kože uzrokovanog UV zracima.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Milena je rekorderka u branju malina

 

makonda-tracker