zdraviji način

Najbolji doručak za holesterol – i ukusan i moćan! 5 namirnica kojima treba da započnete dan ako imate povišen rizik

0

Ukoliko brinete za kardiovaskularno zdravlje, svaki dan počnite nekom od ovih namirnica i snizićete rizik

Kvalitetan doručak jedna je od osnova zdravog tela
Kvalitetan doručak jedna je od osnova zdravog telafoto: bbernard/Shutterstock

Holesterol je jedna od najstrašnijih reči kojima nas mediji plaše proteklih godina, a on nije svoju lošu reputaciju dobio bez razloga – iako postoji tzv. "dobar" holesterol (HDL), koji ima preventivnu ulogu u pojavi bolesti srca i krvotoka.


Međutim, "loš" holesterol (LDL) neretko se naziva "tihim ubicom" jer ne daje uvek simptome, a može da izazove velike zdravstvene probleme s teškim posledicama.


LDL holesterol se, naime, povezuje s povišenim rizikom za nastanak kardiovaskularnih bolesti, a visok holesterol zapravo podrazumeva nakupljanje ove masne supstance u arterijama.

Isprva to nije opasno, ali se vremenom može nakupiti toliko masnoće da nastanu blokade u krvnim sudovima, pa je povišen holesterol glavni faktor rizika za hitne medicinske slučajeve kao što su moždani i srčani udar.


Postoji više faktora koji mogu doprineti porastu nivoa LDL holesterola u krvi, a ishrana je jedan od njih. Konkretno, konzumiranje previše zasićenih masti.


Međutim, određene promene u ishrani mogu imati suprotan efekat!
Imajući to na umu, stručnjaci s Harvardske medicinske škole otkrili su koje namirnice bi trebalo da jedete ukoliko imate visok holesterol, sastavivši spisak 11 takvih vrsta hrane. Mi smo izdvojili 5 koje možete jesti za doručak i tako izbeći peciva i previše masnoće.

 

  • Ovas

 

Ovsene pahuljice obavezno kombinujte s voćem koje ima velike količine vlakana, vitamina, minerala i antioksidanasa
Ovsene pahuljice obavezno kombinujte s voćem koje ima velike količine vlakana, vitamina, minerala i antioksidanasafoto: Vladislav Noseek/Shutterstock

Ovsene pahuljice, odnosno ovsena kaša, neretko se preporučuju kao fantastičan doručak za razne zdravstvene probleme, od viška kilograma preko dijabetesa do povišenog holesterola.


Kako na svom sajtu navodi Harvardska medicinska škola, jednostavan prvi korak ka snižavanju holesterola jeste da za doručak pojedete činiju ovsenih pahuljica ili makar žitarica na bazi ovsa. To će vam pružiti 1-2 grama rastvorljivih vlakana.


Dodajte tome jednu bananu ili malo jagoda kako biste uneli još više vlakana, kojih se dnevno prreporučuje 20-35 g.

 

  • Ječam i druge cele žitarice

 

Ječam je dobar izvor esencijalnih hranljivih materija kao što su mangan, selen i vitamini B, koji doprinose opštem blagostanju
Ječam je dobar izvor esencijalnih hranljivih materija kao što su mangan, selen i vitamini B, koji doprinose opštem blagostanjufoto: Sanit Fuangnakhon/Shutterstock

Kao i ovas i ovsene mekinje, ječam i druge integralne žitarice mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, navodi se na ovoj platformi, uglavnom zahvaljujući velikoj količini rastvorljivih vlakana.

  • Biljna ulja

 

Umesto putera koristite ulje ako imate visok holesterol
Umesto putera koristite ulje ako imate visok holesterolfoto: Shutterstock/Africa Studio

Harvardski stručnjaci navode i da upotreba biljnih ulja kao što su uljana repica, suncokret i šafranika umesto putera i svinjske masti mogu pomoći u smanjenju LDL holesterola.

 

  • Soja

 

Biljna mleka su sve popularija zamena za kravlje, a sojino je jedno od omijenih
Biljna mleka su sve popularija zamena za kravlje, a sojino je jedno od omijenihfoto: beats1/Shutterstock

Konzumiranje soje i hrane napravljenje od nje, poput sojinog mleka ili tofua, nekada se reklamiralo kao moćan način za snižavanje nivoa holesterola u krvi. Međutim, analize pokazuju da je njihov efekat nešto skromniji nego što se verovalo – ako pijete dve i po šolje sojinog mleka dnevno, LDL može da opadne za 5-6%. Svejedno, znači!

 

  • Masna riba

 

Jeste li znali da sardine nude više kalcijuma nego kravlje mleko?
Jeste li znali da sardine nude više kalcijuma nego kravlje mleko?foto: Dani Vincek, Shutterstock

Ako imate naviku da doručkujete sardine, to je dobra vest!


Konzumiranje ribe dva ili tri puta nedeljno može da snizi nivo LDL holesterola na dva načina: tako što ćete njom zameniti meso, koje ima zasićene masti (koje povećavaju LDL holesterol), i tako što ćete uneti omega-3 masti, koje snižavaju LDL.


Omega-3 masnoće snižavaju trigliceride u krvotoku i štite srce tako što pomažu da se spreči abnormalan srčani ritam, navodi se na sajtu Harvarda.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kardiolog: Postoje ljudi koji su naizgled zdravi, a nose rizik od infarkta miokarda

 

makonda-tracker