superkorisno!

Znate li koje voće treba da jedete ako imate POVIŠEN HOLESTEROL? Toliko je dostupno da zaboravljamo koliko je ZDRAVO

0

Kao što određene namirnice povećavaju rizik od LDL holesterola i srčanih bolesti, tako pojedina hrana može da doprinese njegovom snižavanju

foto: wavebreakmedia/Shutterstock
foto: wavebreakmedia/Shutterstock

Bolesti srca spadaju u najveće opasnosti za savremenog čoveka, a jedan od glavnih faktora rizika za njihov razvoj je povišen holesterol.


Na prvom mestu se to odnosi na takozvani "loš" – LDL holesterol, koji je povezan s većim rizikom za nastanak kardiovaskularnih bolesti.


Ukoliko je nekome utvrđen povišen holesterol u krvi, to znači da u arterijama ima previše masne supstance koja može da se nakupi i vremenom izazove blokadu u krvnim sudovima i, samim tim, snižen protok krvi.

Postoji više uzroka visokog holesterola, a među vodećima je neadekvatna ishrana. Najvećom opasnošću obično se smatra previše zasićenih masti u jelovniku, a dok određene namirnice povećavaju rizik od pojave holesterola – ima i onih koje mogu biti od pomoći.

 

Voće koje se preporučuje kod visokog holesterola


Ne postoji hrana koja je "lek" za visok holesterol, ali pojedine namirnice su poželjne u ishrani u ovim slučajevima. Kako ističe nutricionistkinja Eli Brečer, među njima su i jabuke.

 

Jabuke obiluju polifenonima i pektinima, koji mogu da budu korisni za ljude s visokim holesterolom u krvi
Jabuke obiluju polifenonima i pektinima, koji mogu da budu korisni za ljude s visokim holesterolom u krvifoto: Shutterstock/Africa Studio

Jabuke su voće bogato hranljivim materijama, koje sadrži 10 procenata preporučenog dnevno unosa vitamina C, pored bakra, vitamina K i vitamina A – rekla je ona za GloucestershireLive, misleći na jednu jabuku srednje veličine.


– Konzumiranje jedne jabuke dnevno je odlična navika za zdravo srce jer ne samo što pektin pomaže u snižavanju holesterola nego su i polifenoli u jabukama povezani s nižim krvnim pritiskom i sniženim rizikom od moždanog udara – dodala je ona.


Kako prenosi Express, ta tvrdnja potkrepljena je istraživanjima, a jedno od njih objavljeno je u medicinskom časopisu American Journal of Clinical Nutrition 2020. Studija britanskih i italijanskih naučnika pokazala je da unos dve jabuke dnevno može da se poveže sa snižavanjem nivoa holesterola u krvi. U okviru istraživanja, kod 40-oro učesnika koji su jeli dve jabuke na dan tokom osam nedelja primećen je niži nivo holesterola.

 

Jabuke sadrže mnoštvo korisnih hranljivih materija i jedinjenja za kardiovaskularno zdravlje
Jabuke sadrže mnoštvo korisnih hranljivih materija i jedinjenja za kardiovaskularno zdravljefoto: Elena Shashkina/Shutterstock

Otkriveno je tada i da ljudi imaju zdravije i opuštenije krvne sudove kada svakodnevno jedu jabuke, što je efekat sličan onom koji imaju i druge namirnice koje sadrže polifenole, poput čaja i crnog vina.


Jabuke sadrže vrstu flavonoida koji se nazivaju procijanidini, koji imaju jaka antioksidativna svojstva i mogu da doprinesu smanjenju lipida niske gustine (LDL holesterola) – navela je prof. Džuli Lavgrouv, jedna od autorka ove studije, s Odeljenja za ljudsku ishranu "Hju Sinkler" na Univerzitetu u Redingu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Zašto nastaje visok holesterol?

 

makonda-tracker