obratite pažnju

Kako prepoznati POVIŠEN HOLESTEROL U KRVI? Ovaj ZNAK U NOGAMA ukazuje da se u arterijama nakuplja previše masnoće

0

Ukoliko ste primetili ovaj simptom, obavezno o tome porazgovarajte sa svojim izabranim lekarom kako bi vas uputio na dalja ispitivanja

visok holesterol može se pokazati simptomom u predelu nogu
visok holesterol može se pokazati simptomom u predelu nogufoto: Sorapop Udomsri / Panthermedia / Profimedia

Povišen nivo holesterola jedan je od markera da u kardiovaskularnom sistemu nije sve savršeno – naučno je dokazano da on povećava rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara, zbog čega je vrlo važno držati ga pod kontrolom.


Holesterol predstavlja voštanu supstancu koja je organizmu neophodna za normalan rad ćelija, budući da je u pitanju strukturni element ćelijskih i intraćelijskih membrana. On ima mnoge specifične uloge, poput sinteze žučnih kiselina u hepatocitima, a učestvuje i u proizvodnji hormona, radu digestivnog trakta itd.


Međutim, neophodno je da on ostane u normalnim granicama – ukoliko je povišen, to nije dobra vest.

 

Holesterol se, s druge strane, često naziva "tihom ubicom" jer može da ne daje nikakve simptome i da se utvrdi tek nakon analiza krvi. Veoma je opasan LDL holesterol, koji se često naziva "lošim" i koji koji povećava rizik od srčanih problema i moždanih udara.

 

nakupljanje holesterola u krvnim sudovima
nakupljanje holesterola u krvnim sudovimafoto: Kateryna Kon/Shutterstock

Kako prepoznati visok holesterol?


Postoji nekoliko simptoma koji bi mogli da odaju povišen nivo holesterola u krvi, a britanski Express piše da je jedan pokazatelj u predelu nogu često znak da nešto nije u redu.


Kada arterije sadrže previše holesterola, one mogu da postanu tvrde i krute, tvrdi ugledna američka Klivlendska klinika, što dalje može da kvari protok krvi u nogama.


To može biti prvi simptom i ta poremećena cirkulacija dalje ponekad može dovesti do stanja poznatog kao bolest perifernih arterija. Na to je ranije upozorila i britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS).

 

Simptomi bolesti perifernih arterija mogu da uključuju i gubitak dlaka na nogama, utrnulost ili slabost u nogama i sporiji rast noktiju – ističe NHS.

 

Noge mogu da odaju povišen holesterol u krvi
Noge mogu da odaju povišen holesterol u krvifoto: Frederic Cirou / PhotoAlto / Profimedia

Iako samo ovo stanje nije smrtonosno, ono može biti znak da u organizmu postoje blokade koje mogu da imaju fatalne posledice. Prvi pokazatelj bolesti perifernih arterija je osećaj poznat kao povremena klaudikacija, odnosno bol umišićima koji se javlja kada ste aktivni i prestaje dok se odmarate, stoji na zvaničnoj internet prezentaciji Klivlendske klinike.

 

Navodi se i da se povremena klaudikacija uočava zahvaljujući sledećih simptoma:

 

 

  • bol
  • grčevi
  • nelagoda


Ponekad su ovi znakovi bolesti toliko intenzivni da mogu da ometaju čak i hodanje.

 

BONUS VIDEO

Kardiolog: Da se spreči infarkt, treba OBAVEZNO preduzeti ove mere

 

 

 

makonda-tracker