birajte pažljivo

Snižavaju LOŠ HOLESTEROL, a povećavaju DOBAR: Ova hrana će vam promeniti (i produžiti) i život

0

Odžavanje normalnih vrednosti HDL i LDL holesterola smanjuje rizik od nastanka raznih bolesti

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Holesterol, voštana supstanca koja se normalno nalazi u ćelijama, neophodna je organizmu da bi normalno funkcionisao i da bi se proizvodili hormoni i vitamin D, kao i u procesu varenja.


Međutim, ukoliko je povišen, on može da izazove niz zdravstvenih problema, zbog kojih ga neretko nazivaju "tihim ubicom". On može da dovede do razvoja ateroskloroze, kamenca u žučnoj kesi, povišenog krvnog pritiska, kao i do šloga, srčanog udara, hroničnog oboljenja bubrega, bolesti perifernih krvnih sudova, angine...

 

Povišen nivo holesterola obično je stanje bez simptoma, zbog čega ga mnogi nazivaju "tihim ubicom", pa je veoma važno paziti na ishranu.


Holesterol je vremenom dobio negativnu konotaciju, ali on se deli na loš i dobar — i vrlo je važno održavati ih u normalnim granicama.

 

Holesterol
foto: Kateryna Kon/Shutterstock

Normalne vrednosti holesterola su:

 

  • za LDL (loš holesterol) — 1,55-4,53 mmol/l
  • za HDL (dobar holesterol) — 1,03-1,55 mmol/l


Šta je dobar holesterol (HDL)?


HDL je "usisivač" holesterola u organizmu jer on uklanja višak ove supstance i slojeve plaka u arterijama, pa ih šalje u jetru, održavajući tako zdravo stanje organizma. Na kraju, jetra ga izbacuje iz tela, što smanjuje rizik za razvoj srčanih oboljenja i moždanog udara.

 

Kako ga povećati hranom?


Na povećanje nivoa dobrog holesterola ne utiče samo hrana, već i neki hormoni, poput estrogena i hormona štitne žlezde, a s njim su povezani i vežbanje i umerena konzumacija alkohola. Međutim, pravilan odabir namirnica može da snizi nivo lošeg holesterola (LDL), što za rezultat ima zdrav odnos dobrog i lošeg holesterola. U tome vam mogu pomoći sledeće...

 

  • Maslinovo ulje


Masnoća koja se nalazi u maslinama može da snizi upale koje LDL izaziva u telu, pokazalo je istraživanje iz 2019. godine. Umesto drugih biljnih ulja i životinjske masti valjalo bi koristiti ekstrdevičansko maslinovo ulje, ali i s njim budite umereni jer je nešto kaloričnije.

 

Ordinacija, Pregled, Lekar, Zdravlje
foto: Branislav Nenin/Shutterstock
  • Žitarice od celog zrna

 

Budući da ovakva hrana sadrži visokorastvorljiva vlakna, ona je vrlo efikasna u snižavanju lošeg holesterola. Preporučuje se da se konzumira najmanje dvaput dnevno.

 

  • Mahunarke

 

Kao i celo zrno, pasulj i ostale mahunarke odlični su izvori rastvorljivih vlakana, koja smanjuju apsorpciju holesterola u krvotok.
One mogu da se koriste kao osnova glavnog jela, ali i kao prilozi i u salati, a obiluju hranljivim materijama.

 

  • Vlaknasto voće

 

Voćke s visokim udelom vlakana, poput suvih šljiva, jabuka i krušaka, mogu vam pomoći u smanjenju ukupne količine lošeg holesterola i njenom dominacijom nad dobrim u organizmu. Ipak, budite oprezni sa suvim voćem, jer je puno šećera i nije dobar izbor za dijabetičare.

 

  • Čia semenke

 

Ovo seme odličan je biljni izvor omega-3 masnih kiselina, vlakana, kalcijuma i brojnih drugih hranljivih materija. Efikasne su kako u snižavanju lošeg holesterola, tako i u smanjenju krvnog pritiska, a odličan su dodatak ovsenim kašama, umacima, salatama, smutijima, pa čak i samo jogurtu.

 

 

makonda-tracker