nije samo prazna priča

Da li stvarno deluje? Šta kažu stručnjaci? SVE što treba da znate o ajurvedi kao pomoći za snižavanje holesterola

0

Ajurveda je jedna od najpopularnijih "narodnih medicina" proteklih godina, a evo šta su pokazale naučne studije o njenom uticaju na visok holesterol u krvi

Ajurvedska medicina je sve popularnija u svetu
Ajurvedska medicina je sve popularnija u svetufoto: yurakrasil/Instagram

Povišen holesterol u krvi je jedan od vodećih faktora rizika za aterosklerozu, a može da dovede i do ograničenog protoka krvi, bolesti srca i srčanog i moždanog udara.


Ukoliko imate povišen holesterol, veoma je važno da slušate savete svog lekara i koristite redovno propisanu terapiju. Mnogi tome žele da dodaju i "trikove iz prirode" za snižavanje visokog LDL ("lošeg") holesterola, a medicinska platforma Healthline istraživala je vezu između ajurvedske medicine i ovog zdravstvenog problema.

 

  • Šta je ajurveda?


Ajurveda predstavlja jedan od najstarijih alternativnih medicinskih sistema na svetu i koristi se u ishrani, nezi, detoksikaciji itd. Naučne studije, međutim, često dovode u pitanju njenu efikasnost i koliko je povoljna za zdravlje. Može li ajurvedska medicina zaista da pomogne kod povišenog holesterola?

 

Ajurveda se koristi i za zdravlje i za negu lica i tela, kao i držanje duha u ravnoteži
Ajurveda se koristi i za zdravlje i za negu lica i tela, kao i držanje duha u ravnotežifoto: yurakrasil/Shutterstock
  • Šta ajurveda preporučuje za visok holesterol u krvi?


Dok medicina za lečenje holesterola nudi lekove za njegovo snižavanje poput statina, ajurvedski tretmani, navodi Healthline, podrazumevaju:

  1. ograničenja u ishrani
  2. masažu
  3. jogu
  4. tehnike disanja
  5. modifikaciju ponašanja
  6. vežbanje
  7. čišćenje
  8. toplotne terapije
  9. klistir
  10. biljne dodatke

Stručnjaci za ajurvedu obično prave individualni program, u skladu s potrebama određene osobe, a medicinska platforma Healthline navodi da neki od aspekata ajurevedske prakse zaista mogu da budu od pomoći.

 

Ajurvedski dodaci koji se koriste za visok holesterol


Uglavnom se koristi tzv. lekovito bilje, najčešće beli luk, gugull i arđuna, koje mogu da se koriste same, ali se obično dodaju u mešavine koje sadrže kurkumu, đumbir, sladić, mumio...


Ali jesu li oni delotvorni?

 

  • Da li ajurveda može da snizi visok pritisak?


Prema Healthline-u, istraživanja sugerišu da određeni pristupi ajurvedske medicine mogu biti korisni za smanjenje nivoa holesterola. Kako je pokazala studija objavljena 2016. u medicinskom magazinu Nutrients, izmene u ishrani koje ajurveda preporučuje, kao što su snižen unos kalorija i manje masti u ishrani, definitivno pomažu kod visokog holesterola.

 

Đumbir ima vrlo važno mesto u azijskoj kuhinji, ali i u alternativnim pristupima lečenja
Đumbir ima vrlo važno mesto u azijskoj kuhinji, ali i u alternativnim pristupima lečenjafoto: Konstantin Tronin/Shutterstock

Uz to, ajurveda nudi i neprerađenu hranu s posebnim naglaskom na biljke, uz ograničen unos prerađene hrane, za šta je istraživanje čiji su nalazi objavljeni 2016. u naučnom časopisu Frontiers in Public Health pokazalo da ima efekte na holesterol.


Takođe, više istraživanja pokazalo je da tehnike za smanjenje stresa, vežbanje i majndfulnes mogu da pomognu u snižavanju ukupnog i "lošeg" holesterola, a to su sve preporuke ajurvedske medicine.


Healthline navodi da od pomoći mogu biti i biljke i biljne mešavine u ovoj vrsti alternativne medicine i podseća na istraživanje iz 2012, objavljeno u listu AYU. U pitanju je studija u kojoj je učestvovalo više indijskih ustanova, uključujući i Ministarstvo za zdravlje i brigu o porodici, a tokom kog je 87-oro ljudi s visokim holesterolom uzimalo po 5 grama praha arđune dvaput dnevno tri nedelje, a zatim 500 mg mešavine Arogyavardhini Vati dvaput dnevno četiri nedelje.

 

Rezultati su pokazali da su oni značajno snizili i ukupni i LDL ("loš") holesterol, dok im je porastao nivo HDL ("dobrog") holesterola.

 

  • Koje su opasnosti ajurvede pri tretiranju visokog holesterola?


Iako neke od metoda koje se koriste u ajurvedskoj medicini nisu povezane sa neželjenim efektima, biljni suplementi nose određene rizike.


Recimo, neke od studija koje su izučavale ajurevdsko bilje za holesterol zabeležile su neželjene efekte kao što su dijareja, grčevi u stomaku, halucinacije, slabost, osip na koži i glavobolja, podseća Healthline.

 

Kurkuma je izuzetno cenjena u indijskoj kulturi
Kurkuma je izuzetno cenjena u indijskoj kulturifoto: Shutterstock / NIKCOA

Osim toga, mnoge biljke mogu da ometaju dejstvo lekova koje vam je propisao lekar i koje, samim tim, morate da pijete obavezno i redovno, poput razređivača krvi, medikamenata za krvni pritisak i antibiotika.


Zbog toga je vrlo važno konsultovati se s lekarom pre nego što u svoju rutinu uvedete bilo šta što on sam nije preporučio i savetovao i da ne koristite ništa na svoju ruku.

 

 

makonda-tracker