oslušnite svoje telo

Simptomi ATEROSKLEROZE zavise od toga koje su arterije zahvaćene: Ako primetite ove znakove, obavezno posetite lekara

0

Kako na vreme prepoznati aterosklerozu i po čemu se ovaj pojam razlikuje od arterioskleroze? Kada se javiti lekaru?

Bol u grudima može da se javi u slučaju da imate aterosklerozu u srčanim arterijama
Bol u grudima može da se javi u slučaju da imate aterosklerozu u srčanim arterijamafoto: Olena Yakobchuk/Shutterstock

Ateroskleroza jedno je od veoma čestih oboljenja, koje pogađa ljude širom sveta, a procenjuje se da je to osnovni uzrok oko polovine smrtnih slučajeva u zapadnom društvu.


U pitanju je hronična bolest s progresivnim tokom, a veruje se da njen razvoj, u suštini, počinje još od rođenja.


U čemu je razlika između arterioskleroze i ateroskleroze?


Malo je poznato da uz aterosklerozu postoji i tzv. arterioskleroza, a iako se ovi termini ponekad koriste da označe isto, postoji razlika između ovih pojmova.

Kako piše američka klinika Mejo, arterioskleroza se javlja kada krvni sudovi koji prenose kiseonik i hranljive materije od srca do ostatka tela, odnosno arterije, postanu debeli i ukočeni, što ponekad ograničava protok krvi u organe i tkiva. Zdrave arterije su fleksibilne i elastične, ali vremenom njihovi zidovu mogu da očvrsnu.

 

Ateroskleroza je bolest koja nastaje kada se holesterol, ćelije krvi, kalcijum i druge lipidne komponente talože na unutrašnjost krvnih sudova i dovode do suženja
Ateroskleroza je bolest koja nastaje kada se holesterol, ćelije krvi, kalcijum i druge lipidne komponente talože na unutrašnjost krvnih sudova i dovode do suženjafoto: Kateryna Kon/Shutterstock

S druge strane, ateroskleroza je specifična vrste arterioskleroze, koja podrazumeva nakupljanje masti, holesterola i drugih supstanci u i na zidovima arterija. Nakupljene materije nazivaju plak, a mogu da dovedu do sužavanja arterija i blokiraju protok krvi. Takođe, plak može da pukne, što dalje može da izazove stvaranje krvnog ugruška.


Obično se ateroskleroza povezuje sa zdravljem srca i smatra srčanim oboljenjem, ali ona može da pogodi arterije bilo gde u telu.


Veoma je važno da se ona na vreme prepozna i leči, kao i da se životne navike prilagode ovom stanju za kvalitetan život.

Koji su simptomi ateroskleroze?


Ova bolest uglavnom ne daje nikakve znakove sve dok arterija nije toliko sužena ili začepljena da ne može da snabdeva organe i tkiva krvlju u dovoljnoj meri. U nekim slučajevima krvni ugrušak u potpunosti blokira protok krvi, a on se može i raspasti i izazvati srčani ili moždani udar.


Simptomi umerene do teške ateroskleroze zavise od toga koje su artereije zahvaćene.

 

Obično se ateroskleroza povezuje sa zdravljem srca i smatra srčanim oboljenjem, ali ona može da pogodi arterije bilo gde u telu.
Obično se ateroskleroza povezuje sa zdravljem srca i smatra srčanim oboljenjem, ali ona može da pogodi arterije bilo gde u telu.foto: SewCream/Shutterstock

Na primer:

 

  • Ako imate aterosklerozu u srčanim arterijama, možda ćete osetiti bol ili pritisak u grudima.
  • Ako imate aterosklerozu u arterijama koje vode do mozga, možda ćete osetiti iznenadnu utrnulost ili slabost u rukama ili nogama, teškoće u govoru ili nejasan govor, zatim privremeni gubitak vida na jednom oku ili spušene mišiće na licu. Ukoliko se ne leči, ovo stanje dovesti do moždanog udara.
  • Ako imate aterosklerozu u arterijama u rukama ili nogama, mogu da se jave simptomi bolesti perifernih arterija, kao što su bolovi nogama pri hodanju ili smanjen krvni pritisak u zahvaljenom ekstremitetu.
  • Ako imate aterosklerozu u arterijama koje vode do bubrega, možete razviti povišen krvni pritisak ili doživeti otkazivanje bubrega.


Kada se javiti lekaru?


Ukoliko sumnjate da imate aterosklerozu, obavezno posetite svog izabranog lekara što pre i podelite s njim sve simptome koje ste primetili. Obratite pažnju na rane simptome uzrokovane sniženim protokom krvi, kao što su bolovi u grudima, bolovi u nogama i utrnulost.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kardiolog: Postoje ljudi koji su naizgled zdravi, a nose rizik od infarkta miokarda

 

makonda-tracker