obratite pažnju

Ove 2 grupe namirnica NIKADA ne smete seći na istoj DASCI: Čak i kad je operete, može biti rasadnik bakterija i bolesti

0

Veoma je važno redovno menjati i prati dasku za sečenje, ali čak i kada to činite, obratite pažnju da na njoj ne sečenje ove grupe hrane

Daska za sečenje, i kada se redovno pere, nije savršeno čista jer se bakterije uvlače u useke
Daska za sečenje, i kada se redovno pere, nije savršeno čista jer se bakterije uvlače u usekefoto: Africa Studio/Shutterstock

Doktorka Ivana Begović Lazarević, načelnica jedinice za imunizaciju, Gradskog zavoda za javno zdravlje, istakla je nedavno da na istoj dasci za sečenje ne bi trebalo seckati određene vrste hrane.


– Važno je da pre nego što pristupimo pripremanju hrane moramo dobro da operemo ruke, kao i da vodimo računa da na istoj površini ne sečemo voće, povrće i sirovu piletinu – rekla je, kako je preneo Mondo.


Ovo je čest savet koji se može pronaći na internetu, a mnogi ne znaju zbog čega je to i koliko važno.

 

Kako ističu stručnjaci, neophodno je da imamo jednu dasku za meso, drugu za voće i povrće, a često se preporučuje da to bude plastična daska jer se u useke drvene lakše uvlače i u njima opstaju bakterije i naslage prljavštine.

 

Daska za sečenje, i kada se redovno pere, nije savršeno čista jer se bakterije uvlače u useke
Daska za sečenje, i kada se redovno pere, nije savršeno čista jer se bakterije uvlače u usekefoto: Evgeny Karandaev/Shutterstock

Zašto koristiti odvojene daske za sečenje?


Verovatno već temeljno operete ruke i površine za sečenje pre i posle bilo kakvog seckanja, ali jeste li znali da uprkos tome i dalje možete da širite bakterije? Razlog je to što sirovo crveno meso, morski plodovi, živina i jaja mogu preneti bakterije na drugu hranu čak i nakon što operete dasku, jer se one neretko nalaze u sitnim i jedva vidljivim "porama".


Na taj način, mikroorganizmi iz mesa mogu da dospeju do povrća kontaminiraju ga, što je posebno opasno ukoliko seckate hranu koja neće biti termički obrađena, odnosno za salatu.


Zato je najbezbednije koristiti odvojene daske.


Kako da daska za sečenje bude bezbednija?


Način na koji se meso seče na dasci zavisi od načina na koji će biti upotrebljen, ali koji god metod da koristite – imajte u vidu da će se iz njega izlučiti sokovi.

 

Meso pri sečenju ispušta svoje sokove i , s njim, bakterije
Meso pri sečenju ispušta svoje sokove i , s njim, bakterijefoto: Gregory Gerber/Shutterstock

Ove tečnosti se potom uvlače u sve useke u dasci, čak i one jedva vidljive okom, pa tako čak i nakon temeljnog i pravilnog pranja ne možete biti sigurni da je sve savršeno čisto.


Da biste sprečili širenje bakterija i bolesti koje se prenose hranom, postoje jednostavne mere predostožnosti koje možete preduzeti:

 

  • uvek držite meso, živinu, plodove mora i jaja odvojeno od ostalih proizvoda, čak i tokom kupovine, a nikako ih ne mešajte na dasci za sečenje,
  • nakon sečenja mesa, obavezno dobro operite toplom vodom i tečnošću za pranje sudova,
  • redovno dezinfikujte dasku za sečenje namenskim sredstvima ili mešavinom sode bikarbone i alkoholnog sirćeta i
  • čim tragovi korišćenja budu očigledni, zamenite dasku novom.

 

BONUS VIDEO

Kako se prave pilav i domaća supa?

 

makonda-tracker