ŠOLJA DNEVNO JE SUPERKORISNA

Ovo je NAJBOLJE VOĆE ZA DIJABETIČARE: Ukusno je, zasitno, niskokalorično i ne goji mnogo ni kada preterate

0

Ljudi oboleli od dijabetesa ne moraju strogo da izbegavaju voće, ali je važno da pažljivo biraju plodove koji im neće izazvati nagli skok šećera u krvi

koje je najbolje voće za dijabetičare?
koje je najbolje voće za dijabetičare?foto: David Prado Perucha/Shutterstock

Dijabetičari su često u dilemi da li i koliko voća smeju da pojedu, budući da se u njemu nalazi obilje šećera i može da ima visok glikemijski indeks, a utvrđeno je koje voćke su poželjan izbor za osobe koje žive s dijabetesom.


Kako sada ističu stručnjaci, jedno voće je posebno korisno za dijabetičare, pa bi trebalo da bude njihova prva opcija kada žele da se zaslade voćem.


Kako ističe Džoselin Loran, dijetetičarka Regionalnog medicinskog centra Univerziteta u Merilendu specijalizovana za dijabetes, ona preporučuje da to budu – borovnice. Prema njenim rečima, ona svojim pacijentima s dijabetesom ili onima koji imaju rizik da obole od njega preporučuje da jedu jednu po šolju borovnica iz više razloga.

 

Kao prvo, borovnice mogu da spreče nagli skok šećera u krvi zahvaljujući visokom udelu vlakana, što dalje usporava oslobađanje voćnog šećera u krvotok, naglasila je Loranova za Eating Well.

 

Borovnice su niskokalorične i ne izazivaju nagli skok šećera u krvi, što je idealno za ljude s dijabetesom
Borovnice su niskokalorične i ne izazivaju nagli skok šećera u krvi, što je idealno za ljude s dijabetesomfoto: yanishevska/Shutterstock

Jabuka sadrži nešto više vlakana nego borovnice u istoj količlini, ali malo plavičastoljubičasto bobičasto voće ima čak četiri grama manje fruktoze.


Štaviše, Džoselin Loran ističe da je rizik od gojenja veoma nizak ako jedete veću porciju borovnica, za razliku od nekog drugog voća, i to zbog činjenice da su niskokalorične – u jednoj šolji ima samo 84 kalorije, dok ista količina banana pruža oko 105 kalorija.


Brojne naučne studije dokazale su da borovnice obiluju hranljivim materijama koje potpomažu rad organizma. To uključuje vlakna, vitamine C i K i mangan, mineral koji pomaže telu da formira vezivno tkivo i kosti i pomaže u zgrušavanju krvi.

 

Borovnice su odličan izbor za dijabetičare
Borovnice su odličan izbor za dijabetičarefoto: Subbotina Anna/Shutterstock

Pregled više studija objavljen ove godine u medicinskom listu Food Production, Processing and Nutrition pokazao je da polifenoli u borovnicama mogu, štaviše, poboljšati regulaciju šećera u krvi i sniziti rizik od dijabetesa.


Kako ističe dijetetičarka Džoselin Loran, borovnice imaju istu nutritivnu vrednost bez obzira na to jesu li sveže, zamrnute ili konzervisane, iako je verovatnije da će varijanta u konzervi imati sirup, koji sadrži dodatni šećer.

 

BONUS VIDEO

Prvi znakovi dijabetesa

 

makonda-tracker