Toliko su neke voćke dostupne i na svakom koraku da ih ponekad izgubimo iz vida, a mnogu da budu vrlo značajne za uravnoteženu ishranu i gubljenje viška kilograma
Voće je prirodna užina prepuna vitamina, minerala, vlakana i ostalih hranljivih materija koje su neophodne u zdravoj ishrani.
Uz to je najčešće i niskokalorično, što je veoma značajno za mršavljenje, a medicinska platforma Healthline navodi da je konzumiranje voća povezano s manjom telesnom težinom i nižim rizikom za razvoj dijabetesa, povišenog krvnog pritiska, srčanih oboljenja...
Postoji mnogo voćki koje nam mogu da pomoći da se rešimo viška kilograma, a jednu od najefikasnijih često zaboravljamo.
U pitanju je – jabuka.
- Kako jabuke mogu pomoći u mršavljenju?
Jabuke su niskokalorična namirnica, a u jednom većem plodu (oko 223 g) nalazi se 116 kalorija i 5,4 g biljnih vlakana, navodi se na platformi FoodData Central, bazi podataka američkog Ministarstva poljoprivrede.
Tu su i vitamini C, B, A, E i drugi, kao i kalcijum, gvožđe, fosfor, cink, mangan, fluor, magnezijum, selen...
U jabukama se, što je posebno važno za mršavljenje, nalaze jedinjenja koja mogu pomoći protiv masti, a među njima su polifenoli, poznati po tome što preventivno deluju na nakupljanje visceralne masti kod ljudi s različitim indeksom telesne mase i težine, pokazala je studija kineskih naučnika objavljena u septembru u magazinu Food Science & Nutrition.
Njihove kolege iz Južne Koreje su prošle godine u medicinskom časopisu Foods izneli zaključak da kora jabuke sadrži antioksidanse i jedinjenja koja mogu da budu značajna za smanjenje rizika od gojaznosti.
Brojna istraživanja pokazala su, piše Healthline, da je jabuke najbolje jesti cele, pre nego piti samo njihov sok, kako bismo smanjili apetit i zasitili se.
Prema nalazima kineskih stručnjaka, objavljenih 2021. u magazinu Reviews in Cardiovascular Medicine, ekstrakt polifenola iz jabuke povezan je s poboljšanim HDL ("dobrim") holesterolom i smanjenjem zapaljenja u telu.
Najbolje od svega je što u jabukama možemo uživati u bezbroj načina: jedu se sirove, kuvane, pečene, a možete ih dodati ovsenim pahuljicama i jogurtu za hranljiv doručak koji daje energiju.
BONUS VIDEO
Recept za veganski kolač sa jabukama