važno je

Kako utiče na kilograme, gde ga ima najviše? 5 najčešćih LAŽI o vitaminu C u koje ne smete da verujete

0

O supermoćnoj askorbinskoj kiselini, poznatijoj pod imenom vitamin C, već znamo mnogo važnih činjenica, ali neke od najpoznatijih tvrdnji zapravo nemaju veze sa istinom

Jeste li znali da postoji mnogo namirnica koje imaju daleko više vitamina C od pomorandži, limuna, mandarina...?
Jeste li znali da postoji mnogo namirnica koje imaju daleko više vitamina C od pomorandži, limuna, mandarina...?foto: Andrey Pustyakin / Alamy / Alamy / Profimedia

Vitamin C jedna je od esencijalnih hranljivih materija, neophodnih za snažniji imunitet, ali to nije njegova jedina uloga u organizmu.


Poznato je da vitamin C učestvuje u apsorpciji nutijenata, recimo kalcijuma, gvožđa i folne kiseline, zatim u proizvodnji kolagena, sintezi i stvaranju steoridnih hormona, sintezi neurotransmitera, antioksidans je...


Mnogo je toga zanimljivog i važnog o vitaminu C što znamo, brojne njegove uloge će nauka tek otkriti, a maloje poznato da su i mnoge tvrdnje o ovom vitaminu – mitovi!

Štaviše, često se o vitaminu C mogu čuti dezinformacije, a ovo su neke od njih.


Mit: Najbolji izvor vitamina C su citrusi.


Citrusno voće je zaista odličan izvor vitamina C, ali daleko od toga da su jedini, pa čak i najbolji!

 

Citrusi su odličan izvor vitamina C, ali ne i najbolji
Citrusi su odličan izvor vitamina C, ali ne i najboljifoto: Gargonia/Shutterstock

Štaviše, postoji najmanje 12 namirnica koje imaju više vitamina C nego limun, koji ga u 100 g sadrži oko 53 mg. Među ubedljivo najbogatijima ovim vitaminom su crvene paprike babure, koje u istoj količini imaju čak 127 mg vitamina C, dakle mnogo više nego duplo u odnosu na žuti citrus.


Mit: Nemoguće je preterati s vitaminom C.


Vitamin C je vitamin rastvorljiv u vodi, što znači da telo eliminiše njegov višak izlučivanjem kroz urin. Međutim, to ne znači da možete da ga unosite koliko god želite – zapravo ne biste ni smeli.


Iako se ne suočavamo od rizikom da ćemo se "predozirati" vitaminom C kao kada je reč o vitaminima rastvorljivim u mastima, uzimanje ekstremnih doza i dalje može dovesti do neželjenih efekata, od nadimanja i glavobolje do čak stvaranja kamena u bubregu.

 

Vitamin C najbolje je unositi kroz ishranu
Vitamin C najbolje je unositi kroz ishranufoto: Shutterstock / Yulia Furman

Mit: Unos vitamina C izaziva gojenje.


Ponekad se može čuti da treba da budemo oprezni pri konzumiranju vitamina C da se ne bismo ugojili, ali je istina da redovan unos ovog vitamina može pomoći da se rešimo viška kilograma.


Nizak nivo vitamina C u krvi je povezan s većim procentom telesne masti, indeksom telesne mase i obimom struka. Imajte u vidu da on ne dovodi direktno do oksidacije masti i njenog gubitka, već da su niske koncentracije askorbinske kiseline (odnosno vitamina C) u plazmi povezane s visokim indeksom telesne mase.

Mit: Svi treba da piju suplemente vitamina C.


Kao i u slučaju ostalih vitamina, vitamin C je najbolje unositi kroz ishranu, ali suplementi su neophodni u nekim slučajevima. Da li je to vama potrebno znaćete tek nakon konsultacije s vašim izabranim lekarom, koji ima uvid u vaše stanje, zdravstveni karton, medicinsku istoriju, krvnu sliku...


Važno je imati u vidu da određeni vitamini i minerali, uključujući vitamin C, mogu da stupe u interakciju s nekim lekovima, pa će vas lekar posavetovati – ako vam uopšte trebaju suplementi – kada ih i kako piti.

 

Citrusi su odličan izvor vitamina C, ali ne i najbolji
Citrusi su odličan izvor vitamina C, ali ne i najboljifoto: Purino/Shutterstock

Mit: Nedostatak vitamina C je čest.


Deficijencije nekih hranljivih materija mogu se javiti često, poput vitamina D, za koji se procenjuje da je nedovoljno prisutan kod oko milijardu ljudi na svetu, kako je navela Klivlendska klinika.


Kako navodi Healthline, manjak vitamina C je relativno redak u razvijenim zemljama, u kojima je dostupna hrana koja ga sadrži u značajnim količinama, kao i suplementacija. Međutim, u Americi, ipak, ova deficijencija pogađa oko 7 posto odraslih osoba, a najčešći faktori rizika za loša ishrana, alkoholizam, anoreksija, teška mentalna bolest, pušenje i dijaliza.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako piti vitamin D?

 

makonda-tracker