Koja hrana doprinosi povećanoj proizvodnji sebuma, masnoj koži i pojavi akni?
Koža vam često izgleda sjajno, ali onako blistavo kako želite već samo –masno? Ako to prate i proširene pore i akne, velika je verovatnoća da imate masnu kožu, što je uzrokovano viškom sebuma.
U pitanju je masna supstanca koju lojne žlezde oslobađaju da bi se koža zaštitila i hidrirala, ali ukoliko je ima previše, može doprineti pojavi masnoće i akni, dok usled premalo sebuma dolazi do perutanja i ljuštenja kože.
Genetika i hormoni veoma su važni faktori za proizvodnju sebuma, ali i ishrana ima bitnu ulogu, pa se često preporučuje izbegavanje određenih namirnica koje mogu da doprinesu većem stvaranju ove supstance.
Rafinisane žitarice i šećeri
Ljudi koji imaju akne često konzumiraju više rafinisanih ugljenih hidrata od ljudi s malo ili bez akni pokazala su brojna istraživanja.
Namirnice bogate rafinisanim ugljenim hidratima su:
- hleb, krekeri, žitarice ili dezerti napravljeni od belog brašna
- pasta od belog brašna
- beli pirinač i pirinčani rezanci
- gazirana pića i druga pića zaslađena šećerom
- zaslađivači poput šećera od trske, javorovog sirupa, meda ili agave
Ovaj povećani rizik se može objasniti efektima rafinisanih ugljenihi hidrata na nivo šećera u krvi i insulina. Naime, oni se brzo apsorbuju u krvotok, što brzo podiže nivo šećera u krvi, a potom nivo insulina takođe rastu da bi pomogli da se šećer iz krvotoka izbaci u ćelije.
Međutim, povišen nivo insulina može biti povezan s više negativnih ishoda, uključujući dijabetes, bolesti srca i akne, piše Healthline. Insulin čini hormone aktivnijim i povećava insulinu sličan faktor rasta 1 (IGF-1), što doprinosi razvoju akni tako što ćelije kože brže rastu i povećava se proizvodnja sebuma.
Mlečni proizvodi
Mnoge studije su dovele u vezu konzumiranje mlečnih proizvoda i teške oblike akni kod tinejdžera, a dve studije su otkrile i da mladi odrasli koji redovno konzumiraju mleko ili sladoled imaju četiri puta veću verovatnoću da će imati akne.
Ipak, Healthline napominje da dosadašnje studije nisu bile kvalitetne jer su se uglavnom fokusirale na mlade i pokazale korelaciju, ali ne i uzročno-posledičnu vezu.
Drugim rečima, nije jasno kako to mleko doprinosi masnoj koži iako ima više predloženih teorija. Neke studije tako sugerišu da mlečni proizvodi povećavaju nivo insulina, kao i da kravlje mleko sadrži aminokiseline koje stimulišu jetru da proizvodi više IGF-1, što je povezano s razvojem akni.
Brza hrana
Hrana poput burgera, nagetsa, hot-dogova, pomfrita, slatki napici itd. smatraju se faktorima koji povećavaju rizik od akni.
Studija koja je 2010. objavljena u medicinskom magazinu Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology pokazala je, na uzorku od 5.000 kineskih tinejdžera, da je ishrana s visokim sadržajem masti povezana s rizikom za pojavu akni povećanom za 43 posto. Utvrđeno je i da redovno konzumiranje pržene hrane povećava rizik za 17 procenata.
Studija sprovedena nad odraslim muškarcima u Turskoj, objavljena 2011. u istom listu, pokazala je na primeru 2.300 učesnika da često uživanje u kobasicama i burgerima povećava ritik od akni za 24 posto.
Veruje se da je konzumiranje brze hrane utiče na ekspresiju gena i menja nivoe hormona na način koji podstiče pojavu akni, ali je svakako potrebno još istraživanja.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Savršena koža ne postoji - svako je lep na svoj način!