efikasan

Jedna tubica košta manje od 300 RSD: Zaboravljeni & zapostavljeni proizvod za negu kože koji čini čuda

0

Naučno dokazano svojstva ovog jedinjenja pomažu kod akni i pri zarastanju rana, a ono je lako dostupno i pristupačno

Proizvodi za negu lica ne moraju da budu skupi da bi bili efikasni
Proizvodi za negu lica ne moraju da budu skupi da bi bili efikasnifoto: Inside Creative House/Shutterstock

Kada je u pitanju nega lica, ne postoji jedno magično sredstvo koje rešava sve probleme i nesavršenosti, ali ima mnogo trikova uz koje možete postići željeni izgled kože.


Pored toga što je ishrana važna za zategnutu i zdravu kožu lica, prilikom same nege možemo koristiti razne opcije: tonike, serume, ulja i nenadmašni proizvod na negu kože – nezaobilaznu hidratantnu kremu.


Ipak, tu je i jedan pomalo zapostavljeni preparat velike moći. U pitanju je cinkova pasta, smesa sastavljena od cink-oksida i talka, koji ima široku primenu u tretiranju kože.

Za šta se koristi cinkova pasta?


Na prvom mestu se cinkova pasta reklamira kao sredstvo koje pomaže u zaceljivanju rana, ali ona je mnogo više od toga.

 

Razmazana cinkova pasta po tamnoj površini
Razmazana cinkova pasta po tamnoj površinifoto: Stas Malyarevsky/shutterstock

Cink-oksid predstavlja jedinjenje koje se dobija, logično, oksidacijom cinka. Na taj način ovaj mineral postaje moćan sastojak koji se koristi u lečenju raznih stanja kože, a u nastavku vam predstavljamo neke od efekata cinkove paste, čija jedna tubica košta manje od 300 dinara, pa je ujedno i vrlo povoljna opcija.


Pomaže u zaštiti kože od oštećenja od sunca


Brojna naučna istraživanja povezala su cink-oksid s prirodnom zaštitom od UV zračenja. Kada je koža prekrivena slojem cinkove paste, ona reflektuje UVA i UVB zrake, što dalje blokira štetne zrake da prodru u kožu. Međutim, efikasnost ovog sastojka zavisi od koncentracije, pa to valja imati u vidu.


Različiti proizvodi koriste različite procente cink-oksida, zbog čega se efekat razlikuje, a što je više ovog jedinjenja na koži, ona je duže zaštićena od oštećenja od sunca. Obično kreme za sunčanje sadrže od 25 do 30% cink-oksida.

 

Cinkova pasta je efikasna u nezi kože
Cinkova pasta je efikasna u nezi kožefoto: Prostock-studio/Shutterstock

Pomaže u zarastanju kože


Cink ima prirodnu sposobnost da pomogne u zarastanju rana, a posebno je koristan ljudima ko su skloni opekotinama od sunca ili samo imaju osetljivu kožu. Štaviše, sporo zarastanje rana povezano je s nedostatkom cinka.


Pomaže u kontroli viška ulja i kod akni


Cink-oksid deluje kao adstringent, što znači da sužava telesna tkiva, pa pomaže i u kontroli proizvodnji sebuma. Zato je preporučljiv svima koji imaju masni tip kože, jer može da pomogne u održavanju ravnoteže prirodnih ulja koja se stvaraju koži, pa se smanjuje i rizik od izbijanja akni.


Studije su pokazale da antiinflamatorna svojstva cinka čine cink-oksid korisnim za lečenje upalnih stanja kože, a Skincraft piše da istraživanja navode da lokalna upotreba cinkovog oksida samog ili u kombinaciji s drugim elementima može biti korisna za smanjenje bakterije Propionibacterium acnes.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Savršena koža ne postoji - svako je lep na svoj način!

 

makonda-tracker