česta dilema

Koliko često treba da tuširamo? Neko preteruje s higijenom, neko ne brine o njoj, a posledice su u oba slučaja OZBILJNE

0

Prečesto i previše retko tuširanje su dve krajnosti koje mogu da imaju negativne efekte po zdravlje. Koliko učestalo tuširanje je idealno?

foto: 4 PM production/Shutterstocktterstock
foto: 4 PM production/Shutterstocktterstock

Redovno tuširanje je jedna od najvažnijih uloga koje možete da uradite svom organizmu, ali svedoci smo, naročito u najtoplijim letnjim danima, da to nije baš svima svakodnevna navika. Dok ima onih kojima je nezamislivo da se ne istuširaju makar jednom u toku dana, nije malo ni onih koji nisu toliko revnosni u održavanju lične higijene.


Glumica Mila Kunis prošle godine je sve šokirala priznavši da se njen suprug i glumac Ešton Kučer i ona ne tuširaju svaki dan, a isto je i s njihovom decom.


Nisam imala toplu vodu dok sam odrastala, pa se svakako nisam mnogo tuširala — rekla je Kunisova i dodala da ni njihova deca Vajat (7) i Dimitri (5) nisu mališani koji se redovno kupaju, dok je Ešton dodao da imaju "sistem" po kom decu čiste ako na njima vide prljavštinu.

 

Ovo je naišlo na opšte zgražavanje na društvenim mrežama, a neverica je bila još veća kada je još zvezda priznalo da se ne tušira baš svaki dan. Tu su Dvejn Džonson Stena, Deks Šepard, Kristen Bel, Džejk Džilenhal... Štaviše, mnogi koji su radili s njim kažu da najveći holivudski "macan" Bred Pit miriše vrlo neprijatno, a ni Šarliz Teron nije neko ko baš svaki dan ide na tuširanje.

 

Ukoliko se tuširate ili kupate svaki dan, u tome niste sami — i dve trećine Amerikanaca postupa tako, a u Australiji više od 80 odsto stanovništva. Međutim, u Kini je u jednom istraživanju pola ispitanika reklo da se kupa dvaput nedeljno.

 

Tuširanje
foto: MosayMay/Shutterstock
  • Koliko često je previše?

 

Dermatolozi ističu da ni s higijenom ne treba preterivati, ali u svemu najvažniju ulogu igra tip kože jer nismo svi isti. Recimo, nekome je koža zimi suvlja, a preterano tuširanje može dodatno da je isuši, dok mu leti ne smeta svakodnevno tuširanje.


U svakom slučaju, ukoliko brinete da možda preterujete s tuširanjem, znaci da ste u pravu su:

 

  • svrab
  • suva i ljuspasta koža
  • pojačani simptomi stanja kao što su psorijaza i ekcem
  • lomljiva i suva kosa


Ako uprkos svim ovim simptomima ne možete da se odreknete svakodnevnog tuširanja, svedite ga makar na jedno dnevno.

 

  • Koliko je premalo?

 

Kao što je moguće kupati se prečesto, tako može da se dogodi i suprotno: isuviše retko pranje tela. U ovim slučajevima, može se, logično, očekivati vrlo neprijatan miris jer znojne žlezde prekrivaju veći deo tela (a ne samo pazuh!) i stvaraju znoj, koji sam po sebi ne smrdi već se neprijatni mirisi stvaraju u kontaktu s bakterijama na koži. Što duže bakterije budu u interakciji sa znojem, to je miris "teži" i teže podnošljiv.


Naravno, to nije jedini razlog da se tuširate češće: neadekvatna higijena dovodi do gomilanja mrtvih ćelija kože i prljavštine, što je dalje okidač za pojavu akni i ekcema, dermatitisa, psorijaze... Može da dođe i do narušavanja balansa dobrih i loših bakterija na koži, što vas izlaže riziku za nastanak infekcija i pojave stanja poznatog kao dermatitis neglecta.

 

Tuširanje, Tuš, Kupatilo
foto: Pixabay

Koliko često se treba tuširati i kupati?

 

Prečestim tuširanjem se s kože uklanjaju prirodna esencijalna ulja, koja štite kožui neophodna su joj radi održavanja elastičnosti i vlažnosti. Zato je veoma važno pronaći učestalost kupanja koja odgovara vašem telu i vašoj koži.

 

Pored toga, svakodnevno jutarnje tuširanje pomoći će vam da se razbudite, opustite mišiće, da budete sigurni da mirišete prijatno... Ukoliko imate neke kožne probleme, razmislite o tome da počnete da se tuširate češće ili ređe, a ako sve funkcioniše baš kako treba — nije naodmet skokuti do tuša pre polasa na posao ili pred spavanje, zar ne?

 

 

 

makonda-tracker