možda niste znali...

Protiv BORA, AKNI, MASNE KOŽE... Nešto što sigurno imate u kuhinji može vam pomoći koliko i skupe kreme

0

Jedan popularni medicinski portal objavio je interesantan način da upotrebimo u nezi kože sastojak koji se nalazi u svakoj kuhinji

healthline piše da je jabukovo sirće efikasno ako se koristi ovako
healthline piše da je jabukovo sirće efikasno ako se koristi ovakofoto: Shift Drive, Shutterstock

Jabukovo sirće ima široku primenu u ishrani, najčešće prilikom pripreme svežih salata, zatim u održavanju higijene domaćinstva, a mnogi ga koriste i za zdravlje.


Pored toga što se primenjuje za mršavljenje, neki jabukovo sirće koriste i za nadimanje, a ono je sve popularnije u nezi kože, a nas je interesovalo koliko je dobra ideja koristiti ga na ovaj način.


Kako piše medicinska platforma Healthline, razblaženo jabukovo sirće može da pomogne u uspostavljanju normalne pH vrednosti kože i jačanju zaštitne barijere, što je zaključak i studije objavljene 2016. u listu Annals of Dermatology.


Međutim, ono se primenjuje i u druge svrhe kada je reč o nezi kože!

 

Jabukovo sirće pravi se fermentacijom s kvascem i drugim korisnim bakterijama, a u ovom procesu nastaje sirćetna kiselina, koja je poznata po svojim antibakterijskim i antifungalnim svojstvima.

 

Koliko će jabukovo sirće biti efikasno zavisi i od voćnih kiselina koje sadrži, uključujući i sirćetnu i jabučnu kiselinu.

 

jabukovo sirće ima široku primenu
jabukovo sirće ima široku primenu foto: mama_mia, Shutterstock

Medicinski portal Healthline izdvojio je nekoliko načina da se jabukovo sirće iskoristi za negu kože u različite svrhe. Mi bismo dodali samo da ne koristite ova sredstva bez konsultacije sa svojim lekarom, niti kao apsolutnu zamenu za kozmetiku jer je potrebno još istraživanja o efektima jabukovog sirćeta. Ukoliko izabrani lekar ili dermatolog bude saglasan s time da ga koristite, budite umereni i ne preterujte kako biste sačuvali zdravlje svoje kože.

 

  • Jabukovo sirće kao "umivalica"


Svakodnevnim pranjem lica se uklanjaju višak prirodnih ulja kože, prljavština i drugi ostaci. Healthline preporučuje da se 1/4 šolje tople vode pomeša s jednom kašikom jabukovog sirćeta i da se time pere koža lica umesto oštrijim sredstvima.

 

  • Jabukovo sirće kao tonik protiv bora

 

Uloga tonera je da očisti i zategne kožu kako bi je zaštitila od bakterija i drugih nečistoća, a budući da je jabukovo sirće astringent, Healthline piše da može da funkcioniše kao toner kada se nanese na kožu.


Recept za tonik od jabukovog sirćeta za kožu

 

Sastojci:

 

  • 1 deo jabukovog sirćeta
  • 2 dela prečišćene vode

 

Primena


Nakon što je lice oprano i čisto, ova mešavina se nanosi tuferom na kožu. Ako vam je koža posebno osetljiva, možete dodatno razblažiti ovu mešavinu vodom pre upotrebe.

 

jabukovo sirće se ponekad koristi za negu kože, kroz domaći toner, kao umivalica ili za tretiranje akni
jabukovo sirće se ponekad koristi za negu kože, kroz domaći toner, kao umivalica ili za tretiranje aknifoto: popcorner/Shutterstock
  • Jabukovo sirće za tretiranje akni

 

Čim primetite neke mrlje na koži na kojima se sprema izbijanje akne, možete utapkati vatu ili štapić za uši u malu količinu jabukovog sirćeta i namazati na to mesto.


Pošto jabukovo sirće ima snažno antibakterijsko dejstvo, možda će sprečiti formiranje bubuljica, piše Healthline.

 

 

BONUS VIDEO

Dr Tamara Todorović objasnila kako da zaustavimo i usporimo STARENJE

 

 

makonda-tracker