Pratite ova uputstva i vaša omiljena pržena hrana sigurno će upiti manje masnoće
![Nemasni uštipci sa kiselom pavlakom](/data/images/2023/01/13/13/353072_ustipcisapavlakomshutterstock-1953272185_ff.jpg?ver=1673614650)
Jedan od glavnih argumenata protiv mekanih domaćih uštipaka po bakinom receptu jeste onaj da su oni previše masni. Budući da se prže u dubljem ulju, oni upijaju njegovu veliku količinu, zbog čega nas još više grize savest kada uživamo u njima, čak i ako zažmurimo na sve to opasno, a ipak obožavano belo brašno.
Isti je slučaj sa svim jelima koja se prave u dubokom ulju, poput pomfrita, pohovanih krilaca itd. Kako smanjiti apsorpciju ulja i uživati u (makar) manje masnim zalogajima?
Ove cake mogu biti od pomoći!
- Za uštipke: soda bikarbona ili prašak za pecivo – direktno u brašno
Često se u receptima preporučuje da se soda bikarbona ili prašak za pecivo rastvore u vodi, mleku ili umućenim jajima. Međutim, ako ove prahove pomešate s brašnom i prosejete ih zajedno, uštipci će prilikom prženja upiti daleko manje masnoće.
![Hrana pržena u dubokom ulju ne mora da bude premasna](/data/images/2023/01/13/14/353073_domaciustipciudubokomuljushutterstock-411032926_ff.jpg?ver=1673614811)
Korisno je i prosejati brašno tri puta, jer će zahvaljujući tome testo biti vazdušasto i mekano.
- Za krompir i meso: najpre ih prokuvajte
Ako želite da ispržite pomfrit ili pohovano meso u dubokom ulju, prvo ih prokuvajte. Na taj način će hrana upiti manje ulja.
- Tiganj mora da bude potpuno čist
Ukoliko koristite tiganj koji na dnu ima naslage od ranije, ne samo što će ukus hrane koju pržite u njemu biti loš nego će proces prženja biti teži i vaše jelo će upiti više ulja. Zato se potrudite da tiganj bude savršeno čist.
- Spremite papirne ubruse
Jedan od najlakših načina da vaša hrana pripremljena u dubokom ulju jeste da mekike, pomfrit i ostale masne zalogaje ređate po papirnom ubrusu, gde će se ocediti.
![Prženje u dubokom ulju ne mora da podrazumeva i previše masnu hranu](/data/images/2023/01/13/14/353074_hranaprzenaudubokomuljupomfritpiletinashutterstock-1797201511_ff.jpg?ver=1673614943)
- Sačekajte da ulje bude dobro zagrejano
Ne spuštajte hranu u duboko ulje pre nego što ono počne da ključa i bude dovoljno ugrejano. Ako se ona nađe u tiganju pre toga, ostaće u ulju predugo, pa će sigurno biti masnija.