Pratite ova uputstva i vaša omiljena pržena hrana sigurno će upiti manje masnoće
Jedan od glavnih argumenata protiv mekanih domaćih uštipaka po bakinom receptu jeste onaj da su oni previše masni. Budući da se prže u dubljem ulju, oni upijaju njegovu veliku količinu, zbog čega nas još više grize savest kada uživamo u njima, čak i ako zažmurimo na sve to opasno, a ipak obožavano belo brašno.
Isti je slučaj sa svim jelima koja se prave u dubokom ulju, poput pomfrita, pohovanih krilaca itd. Kako smanjiti apsorpciju ulja i uživati u (makar) manje masnim zalogajima?
Ove cake mogu biti od pomoći!
- Za uštipke: soda bikarbona ili prašak za pecivo – direktno u brašno
Često se u receptima preporučuje da se soda bikarbona ili prašak za pecivo rastvore u vodi, mleku ili umućenim jajima. Međutim, ako ove prahove pomešate s brašnom i prosejete ih zajedno, uštipci će prilikom prženja upiti daleko manje masnoće.
Korisno je i prosejati brašno tri puta, jer će zahvaljujući tome testo biti vazdušasto i mekano.
- Za krompir i meso: najpre ih prokuvajte
Ako želite da ispržite pomfrit ili pohovano meso u dubokom ulju, prvo ih prokuvajte. Na taj način će hrana upiti manje ulja.
- Tiganj mora da bude potpuno čist
Ukoliko koristite tiganj koji na dnu ima naslage od ranije, ne samo što će ukus hrane koju pržite u njemu biti loš nego će proces prženja biti teži i vaše jelo će upiti više ulja. Zato se potrudite da tiganj bude savršeno čist.
- Spremite papirne ubruse
Jedan od najlakših načina da vaša hrana pripremljena u dubokom ulju jeste da mekike, pomfrit i ostale masne zalogaje ređate po papirnom ubrusu, gde će se ocediti.
- Sačekajte da ulje bude dobro zagrejano
Ne spuštajte hranu u duboko ulje pre nego što ono počne da ključa i bude dovoljno ugrejano. Ako se ona nađe u tiganju pre toga, ostaće u ulju predugo, pa će sigurno biti masnija.