probajte već danas

Kako skoro BESPLATNO dobiti trake protiv MITESERA? Otčepljuju pore, izvlače nečistoću, sebum i bakterije očas posla

0

Umesto kupovnih tračica za čišćenje pora možete vrlo brzo i jednostavno napraviti sopstvene, koje će biti jednako efikasne

trake za otčepljivanje pora, protiv mitesera
trake za otčepljivanje pora, protiv miteserafoto: zigres/Shutterstock

Miteseri predstavljaju sićušne izbočine na koži koje se pojavljuju zbog začepljenih folikula dlake, a imaju taman ili čak sasvim crn izgled.


U pitanju je vrlo blag oblik akni, koji se najčešće ispoljava na licu – u masnom predelu tzv. T-zone: na nosu, čelu i bradi, ali se mogu pojaviti i na:

 

  • grudima
  • leđima
  • vratu
  • rukama
  • ramenima


Zašto se javljaju miteseri?


Miteseri se formiraju kada se na otvoru folikula dlake u vašoj koži razvije začepljenje. Svaki folikul sadrži po jednu dlaku i lojnu žlezdu koja proizvodi sebum, prirodno ulje kože koje joj pomaže da ostane mekana.


U tom otvoru nakupljaju se ulja i mrtve ćelije kože, zbog čega dolazi do formiranja mitesera.

 

Veća je verovatnoća da će se to dogoditi ako telo proizvodi previše sebuma, na koži se nakupljaju propionibakterije, folilul je iritiran nedovoljnim opadanjem mrtvih ćelija kože, u organizmu postoje značajne hormonske promene u tinejdžerskim godinama, tokom menstrualnog ciklusa ili zbog uzimanja određenih lekova...

 

lice sa mitiserima mora redovno se da neguje kako se pore ne bi često začepljivale
lice sa mitiserima mora redovno se da neguje kako se pore ne bi često začepljivalefoto: Geinz Angelina/Shutterstock
  • Trake za mitesere


Jedan od najpopularnijih načina da se izborimo s miteserima u poslednje vreme su trake za pore, samolepljive tračice za uklanjanje ovih nečistoća koje nude gotovo sve velike kozmetičke kuće proteklih godina. Uglavnom dizajnirane za nos, one deluju tako što se povlačenjem s kože uklanjaju naslage iz pora.


Jeftinija varijanta su "uradi sama" tračice, koje možete napraviti na razne načine, a medicinska platforma Healthline piše da, iako nisu sprovedene kliničke studije o dejstvu ovih domaćih traka, postoje istraživanja koja podržavaju efekte nekih od sastojaka koji se koriste u njihovoj pripremi.

 

  • Čišćenje mitesera tračicama za pore

 

Pre nego što počnete svoj kućni tretman, važno je da lice bude čisto. Dobro se umijte nekim sredstvom koje inače koristite, kako biste uklonili površinska ulja i prljavštinu kože i dodatno omekšali mitesere tako da se lakše izvuku.


Nakon što primenite traku, obavezno se ponovo umijte da vam se na licu ne bi zadržali ostaci sastojaka koje ste koristili.

 

Naravno, ukoliko imate alergiju na bilo koji od ovih sastojaka, ni slučajno ga nemojte koristiti, a nije naodmet da se konsultujete s lekarom o tome da li je za vas bezbedno tretirati kožu na ovaj način.

 

  • Trake za mitesere od belanaca

 

Belance ima široku primenu u domaćim maskama za lice zbog navodnog efekta pilinga, mogućnosti uklanjanja mrtvih ćelija i otčepljivanja pora.


Potrebno je:

 

  • 2 belanceta
  • papirni ubrusi

 

Postupak


Umutite belanca, pa isecite papirne ubruse na trake i umočite u belanca.
Nakon što se dobro natope, stavite papirni ubrus na deo kože koji ima mitesere i ostavite da odstoji dok se ubrus ne stvrde (najmanje 20 minuta).
Nežno uklonite i dobro se umijte mlakom vodom.

 

Traka za otčepljivanje pora
Traka za otčepljivanje porafoto: Todja/shutterstock
  • Trake za mitesere od šećera i meda


Med je poznat po antiseptičkim svojsvima, dok je grupa tekstura kristal šećera deluje kao prirodni pilng. Zato i ne čudi što ova dva sastojka zajedno mogu da daju efikasnu traku za čišćenje pora.


Najpre zagrejte med i šećer u šerpi, u razmeni 1:1 (recimo, jedna kašika meda i jedna kašika šećera), dobro promešajte, pa ostavite da se prohladi na nekoliko minuta.


Nakon toga, nanesite na željeno područje i ostavite da se stvrdne (najamnje 15 minuta).


Zatim nežno oljuštite traku s kože i isperite mlakom vodom.

 

  • Trake za mitesere od jogurta i želatina


Jogurt je poznat po tome što hidrira kožu i umiruje upalu, zahvaljujući prirodnim probioticima, piše Healthline. Želatin mu se u ovom slučaju dodaje da bi stvorio "lepljivi efekat" kakav imaju kupovne trake.


Umesto jogurta možete koristiti mleko, ali imajte u vidu da će tekstura biti ređa.
Pomešajte po jednu kašiku želatina i jogurta, zagrejte ih dok se ne sjedine, pa nanesite toplo (nikako vruće!) u tankom sloju na željeno područje.


Ostavite najmanje 15 minuta, odnosno dok se smesa ne stvrdne, pa nežno uklonite s lica.


Dobro se umijte mlakom vodom.

 

 

BONUS VIDEO

Skin positivity: Savršena koža ne postoji - svako je lep na svoj način!

 

 

makonda-tracker