zaboravite ove namirnice

Izazivaju AKNE i čine da IZGLEDAMO STARIJE: Namirnice koje najbolji dermatolozi ne bi pojeli NI U LUDILU

0

Dobro nam je poznato da bi trebalo da se klonimo mlečnih proizvoda i slatkiša ako želimo čistu i blistavu kožu, ali spisak se tu ne završava

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Skoro 10 odsto ljudi širom planete suočava se s aknama, do kojih dovode brojni faktori, uključujući pojačano stvaranje sebuma i keratina, bakterije, začepljene pore, zapaljenja... U svemu tome važnu ulogu igra i način ishrane, koji ― pored toga što može da izazove ili eliminiše akne ― može da pogorša stanja poput rozacee i, uopšte, naruši kvalitet i zdravlje kože.

 


Pored adekvatne nege spolja, izuzetno je važno paziti i na to čime iznutra tretiramo svoje telo, a poznato je da su lepoj i zdravoj koži najbolji prijatelji namirnice bogate antioksidansima. Koja hrana i piće imaju loše dejstvo?

 

  • Gazirana pića

 

Gazirano piće
foto: Shutterstock

Kako zbog struka i butina, tako i zbog kože, jedna od najvećih usluga koje možete da učinite svom organizmu jeste da se zauvek oprostite od gaziranih pića ili ih makar svedete na minimum.


I dijetalna i obična gaziraa bića mogu da pogoršaju zapaljenje na koži ― napominje dr Doris Dej, njujorški dermatolog. ― To je jedan od mojih najneomiljenijih proizvoda i bilo bi mi drago da mogu da ih zabranim. Postoje ukusne alternative koje su često i jeftinije.


Pored toga što su ovakvi napici puni šećera, oni čine da koža izgleda umornije, starije, da bude manje elastična i fleksibilna i ne čine joj ništa dobro!

 

  • Začinjena hrana

 

Čili, Čili sa mesom
foto: Profimedia

Ukoliko vam je dijagnostikovana rozacea, mogli biste da preskočite obroke napravljene ljutim namirnicama ili začinima.


Svaka hrana koja može da pouzrokuje širenje krvnih sudova čini da porumenimo može da izazove osip ― napominje dr Džošua Cajher iz čuvene njujorške Bolnice "Maunt Sinaj".

 

  • Testenina

 

testenina, pasta, makarone, Makarone
foto: Shutterstock

Znamo da je ovo bolno čuti, ali pasta vam nije prijatelj! Ipak, nije u tome usamljena: svi rafinisani ugljeni hidrati, odnosno prerađevine koje ne sadrže zdrava dijetetska vlakna, mogu da naprave problem i izazovu upale na koži, a uz to imaju visok glikemijski indeks

.
― Šećer je povezan sa zapaljenjem ― kaže dr Dej. ― Da biste smanjili upalu, treba da pazite na glikemijski indeks. Najjednostavniji način je tako što ćete jesti hranu na biljnoj bazi i žitarice od celog zrna koliko god je moguće.


Ako ste ljubitelj testa i testenine, to znači ― pasta i hleb od celog zrna, intergralni pirinač...

 

  • Mleko i mlečni proizvodi

 

sir
foto: Shutterstock

Ovaj podatak nije neka nepoznanica jer svako ko ima problem s aknama počinje da se bori s njim tako što izbacuje slatkiše i mlečne proizvode. Dermatolozi, štaviše, mogu da procene kad su njihovi pacijenti preterali sa sirevima, pavlakom i mlekom jer su istraživanja pokazala da su akne kod odraslih žena često povezane kako s konzumiranjem hrane visokog glikemijskog indeksa, tako i sa uživanjem u kravljem mleku i mlečnim proizvodima. Kako ističe kozmetolog i dermatolog dr Pol Džerof Frenk, ovakve namirnice deluju "prozapaljenski" i mogu da izazovu pogoršanja.

 

  • Pržena hrana

 

pohovana piletina, pohovano meso, šnicle, piletina
foto: Shutterstock

Teško da postoji osoba koja ne voli prženo ili čak pohovano meso, ali koža mu se preterano ne raduje! Prilikom ovakve termičke obrade, određene opasne trans masti čine obrok prilično nezdravim i negativno utiču na kožu.

 

 

makonda-tracker