Pojedine namirnice su naizgled odličan i najzdraviji mogući izbor, a zapravo njihov sadržaj krije faktore rizika za hipertenziju
Određene navike u ishrani, kao što je konzumiranje previše crvenog mesa, alkohola ili zasićenih masti, mogu da povećaju rizik za nastanak visokog krvniog pritiska.
Održavanje uravnotežene ishrane može biti od pomoći u prevenciji povišenog pritiska ili u njegovoj kontroli.
Izbalansirana ishrana podrazumeva biljnu hranu, integralne žitarice i zdrave masti, a uz druge mere, ovakve namirnice mogu da koriste u regulaciji pritiska.
Medicinska platforma Medical News Today sastavila je spisak 50 namirnica koje treba izbegavati jer mogu doprineti visokom krvnom pritisku.
1-6. Slana hrana
Prekomerno konzumiranje natrijuma može podići krvni pritisak, a mnogi preterano unose ovaj mineral iako nisu svesni toga. Visokoobrađena i brza hrana obično sadrže prevelike količine soli i natrijuma, često više od 2.300 mg koji su preporučena dnevna doza.
Zato je važno proveravati sadržaj na deklaraciji, pošto se čak i u nekim naizgled zdravim namirnicama, poput sokova od povrća, može naći mnogo natrijuma.
Američka asocijacija za srce (AHA) navodi da su ovo neki od primera hrane s previsokim udelom natrijuma:
- 1. burger
- 2. pica
- 3. sendvič
- 4. narezak i suhomesnati proizvodi
- 5. supa iz konzerve
- 6. takos i buritos
7-10. Slatka hrana
Namirnice s dodatim šećerima mogu da povećaju rizik od povećanja telesne težine i doprineti povišenom krvnom pritisku, a autori pregleda više studija objavljeno 2021. u medicinskom časopisu Frontiers in Physiology zaključili su da je konzumacija fruktoze jedan od većih uzroka hipertenzije.
Fruktoza, naime, povećava apsorpciju soli i pokreće ekspresiju insulina, što dalje doprinosi rastu pritiska.
Sledeća hrana može da sadrži kukuruzni sirup s visokim udelom fruktoze:
- 7. prerađeni dezerti
- 8. krekeri
- 9. granola i druge pločice
- 10. kikiriki puter
11-16. Crveno meso
Crveno meso, naročito ako je prerađeno, može podići krvni pritisak, a u procesu metabolizma crvenog mesa u organizmu mogu se osloboditi jedinjenja koja još više doprinose njegovom porastu, piše Medical News Today.
Tu spadaju:
- 11. govedina
- 12. jagnjetina
- 13. svinjetina
- 14. teletina
- 15. divljač
- 16. kozje meso
Američka asocijacija za srce preporučuje da pazite s veličinom porcije kada jedete crveno meso i da pokušate da odaberete alternativu, poput posnog ili neprerađenog mesa.
17-19. Slatka pića
Iako je povremeno konzumiranje slatkih napitaka prihvatljivo, preterivanje s pićima koja sadrže mnogo šećera može doprineti povećanju krvnog pritiska. Štaviše, u mnogim takvim napicima nalazi se i kofein, koji može da pogorša stanje kod ljudi koji već imaju hipertenziju.
Sledeća slatka pića mogu da sadrže kofein ili kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze:
- 17. gazirana pića
- 18. voćni sokovi
- 19. energetska pića
20. Alkohol
Previše alkohola može podići krvni pritisak, navodi Američka asocijacija za srce , a prekomerno konzuiranje alkoholnih pića može biti faktor rizika i za nastanak srčanih oboljenja. Uz to, alkohol je često kaloričan i može da dovede do nenamernog gojenja.
Savetuje se da muškarci ograniče unos alkohola na dva pića dnevno, a žene na jedno.
21-44. Zasićene masti
Ljudi koji žele da snize krvni pritisak ili smanje rizik od hipertenzije treba da ograniče unos zasićenih masti. Za većinu to znači da najviše 5-6% dnevnih kalorija sme da potiče od zasićenih masti, koje se nalaze u slatkišima i pečenim proizvodima.
Neki od primera su:
- 21-27. dezerti kao što su čokolada, karamela, kolači, pudinzi, keksići, peciva, pite...
- 28-30. prerađeno meso, poput kobasica, pljeskavica, slanine, ćevapa...
- 31-36. masti za pripremu hrane, kao što su puter, svinjska mast, margarin, gi, guščija mast, loj
- 37-38. ulja za pripremu obroka, uključujući i kokosovo i palmino
- 39-44. punomasni mlečni proizvodi kao što su mleko, jogurt, kajmak, kefir, sir, krem freš
45. Prerađena i upakovana hrana
Neke pakovane namirnice mogu delovati zdravo, poput obroka na bazi povrća i mesa, ali zapravo najveći deo ukusa imaju zahvaljujući velikim količinama soli, šećer ai masti. Da bi sprečili rizik od hipertenzije, ljudi mogu ograničiti ili izbegavati ove namirnice i birati samo one koje imaju relativno nizak nivo natrijuma.
46-49. Dodaci jelima
Osoba s visokim krvnim pritiskom ne mora da izbegava sve dodatke jelima, ali je veoma važno da proverava etikete jer neki proizvodi mogu da sadrže velike količine šećera ili natrijuma.
Takođe je važno da se ne oslanjate na ukus jer čak i ono što nije slano može da bude puno natrijuma.
Primeri dodataka jelima koji mogu da sadrže velike količine soli ili šećera su:
- 46. kečap
- 47. ljuti sos
- 48. soja sos
- 49. razni prelivi za salatu
50. Kofein
Prekomerno konzumiranje pića bogatih kofeinom, poput ispijanja više od četiri šolje kafe dnevno, može povećati nivo krvnog pritiska.
Američka asocijacija za srce sugeriše da konzumiranje dve ili više šoljica kafe s kofeinom u toku dana može da poveća rizik od teških komplikacija kod ljudi hipertenzijom. U svakom slučaju, popričajte obavezno sa svojim lekarom o tome koliko kofeina unosite i potražite njegov savet.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Lavlja dijeta