oprez

Ako ih osetite, ODMAH pozovite hitnu pomoć: 4 rana znaka SRČANOG UDARA na koje treba obratiti pažnju

0

Dok neki srčani udari počinju sporo i jedva primetno, drugi su nagli i intenzivni, a u svakom slučaju ovi znakovi mogli bi da ukažu da vam je potrebna pomoć medicinskog osoblja

Prvi znakovi srčanog udara često podrazumevaju bol ili osećaj nelagode u grudima
Prvi znakovi srčanog udara često podrazumevaju bol ili osećaj nelagode u grudimafoto: 9nong/Shutterstock

Ne čekajte pomoć ako osetite upozorenje da se približava srčani udar, savetuje Američka asocijacija za srce, koja na pominje da su neki srčani udari iznenadni i intenzivni, dok drugi počinju polako, s blagim bolom ili nelagodom.


Ova organizacija izdvojila je na svom zvaničnom sajtu nekoliko važnih signala, zbog kojih se odmah treba obratiti hitnoj pomoći.

 

To su:

  1. Nelagoda u drugima. Većina srčanih udara podrazumeva nelagodu u središtu grudnoj koša, koja traje više od nekoliko minuta. Takođe, može da nestane, a zatim da se vrati. Možete osećati neprijatan pritisak, stiskanje, osećaj punoće ili bol.
  2. Nelagoda u ostatku gornjeg dela tela. Simptomi mogu da uključuju bol ili nelagodu u jednoj ili obema rukama, leđima, vratu, vilici ili stomaku.
  3. Kratak dah. Američka asocijacija za srce napominje da ovaj simptom može, ali ne mora da prati osećaj nelagode u grudima.
  4. Drugi znaci kao što su mučnina, hladan znoj ili vrtoglavica

 

Srčani udar može da počne i iznenada i polako
Srčani udar može da počne i iznenada i polakofoto: BlurryMe/Shutterstock

Ova organizacija napominje da se simptomi srčanog udara mogu razlikovati kod žena i muškaraca. Kao i kod muškaraca, najčešći simptomi srčanog udara kod žena su bol u grudima i nelagoda, ali one mogu da iskuse i druge znakove, koji su obično ređe povezani sa srčanim udarom.

Najčešće su to kratak dah, mučnina, povraćanje i bol u leđima i vilici.


Potražite pomoć


Čak i ako niste sigurni da li ono što osećate ukazuje na srčani udar, ako postoji sumnja – obavezno pozovite hitnu pomoć. MInuti su važni, a brza reakcija može da vam spase život.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Nutricionistkinja: Mleko može izazvati visok krvni pritisak,a supa je veoma važna

 

makonda-tracker