superzdrava

Koja je najbolja hrana za hipertenziju? 5 grupa namirnica koje treba da jedete ako imate VISOK PRITISAK

0

Neke od ovih namirnica pomažu i u regulaciji šećera, očuvanju stasa, a istraživanja su pokazala da mogu da budu pomoć i kod hipertenzije

Koja je najbolja hrana za povišen krvni pritisak?
Koja je najbolja hrana za povišen krvni pritisak?foto: Chinnapong, Shutterstock

Povišen krvni pritisak (hipertenzija) jedno je od stanja koja se smatraju "tihim ubicom" jer je najznačajniji faktor rizika za niz kardiovaskularnih oboljenja i stanja koja mogu imati smrtni ishod.


Ukoliko hipertenzija nije regulisana, kontrolisala ili lečena, može da dovede do mnogih oboljenja i komplikacija.


Najveće opasnosti koje visok krvni pritisak nosi sa sobom su viši rizik od srčanog udara, tj. infarkta miokarda, zatim srčane slabosti, iznenadne srčane smrti i moždanog udara.

Najbolja hrana za snižavanje krvnog pritiska


Stručnjaci imaju niz saveta za promene životnog stila kojima možete pomoći sebi, naravno uz upotrebu adekvatne terapije ako lekar smatra da je to poterbno. Uglavnom se polazi od promena u načinu ishrane, a istraživanja su pokazala da određene namirnice mogu biti od pomoći kod hipertenzije. Kako medicinska platforma Healthline ističe, ovo su neke od njih.


Citrusno voće

 

Limun snižava faktore rizika za nastanak bolesti srca kao što je hipertenzija
Limun snižava faktore rizika za nastanak bolesti srca kao što je hipertenzijafoto: Lena Constantin/Shutterstock

Bogati vitaminima, mineralima i biljnim jedinjenjima koja blagotvorno utiču na kardiovaskularno zdravlje, pomorandže, limun i grejpfrut dokazano snižavaju faktore rizika za nastanak bolesti srca kao što je hipertenzija.


Studija korejskih stručnjaka iz 2021, objavljena u medicinskom magazinu Korean Journal of Family Medicine, analizirala je podatke o vezi voća i kontrole krvnim pritiskom koji su prikupljeni u proteklih 10 godina. Naučnici su utvrdili da konzumiranje 530 do 600 grama voća dnevno, odnosno oko četiri pomorandže, može da bude korisno za regulisanje krvnog pritiska. Oni su izdvojili citruse kao voće koje posebno ima taj potencijal.


Losos i druga masna riba

 

Losos spada u najzdravije ribe na svetu
Losos spada u najzdravije ribe na svetufoto: Fusionstudio/Shutterstock

Masna riba je izvanredan izvor omega-3 masnih kiselina, koje su vrlo značajne za zdravlje srca. Ove masnoće učestvuju u regulaciji krvnog pritiska, i to tako što smanjuju zapaljenske procese i nivo oksilipina, jedinjenja koja sužavaju krvne sudove.


U istraživanju objavljenom 2022. u listu Journal of the American Heart Association analizirana je 71 studija i podaci o stanju 4.973 osobe kako bi se otkrila veza između omega-3 masti iz ishrane ili suplemenata i krvnog pritiska. Pokazalo se da u snižavanju krvnog pritiska najbolje pomaže unos 2-3 grama omega-3 masti dnevno.


Tamnozeleno lisnato povrće

 

Spanać obiluje hranljivim materijama koje pomažu kod hipertenzije
Spanać obiluje hranljivim materijama koje pomažu kod hipertenzijefoto: Sea Wave/Shutterstock

Blitva i spanać takođe bi trebalo da budu zastupljeni u vašoj ishrani ako imate povišen pritisak, jer je u pitanju lisnato povrće s ogromnim udelom kalijuma i magnezijuma, kao i nitrata, koji su značajni za normalan krvni pritisak.


Studijom holandskih lekara iz 2022. godine, koja je objavljena u časopisu European Heart Journal, utvrđeno je da među ženama koje imaju visok nivo natrijuma i ishrani svaki gram povećanog dnevno unosa kalijuma snižava krvni pritisak za 2,4 mm Hg.

Semenke i koštunjavi plodovi

 

Orašasti plodovi i semenke korisne su kod niza zdravstvenih problema
Orašasti plodovi i semenke korisne su kod niza zdravstvenih problemafoto: New Africa/Shutterstock

Semenke bundeve, lana, čia seme, bademi, orasi i pistaći sadrže obilje koncentrovanih hranljivih materija koji pomažu u kontroli krvnog pritiska, a među njima su vlakna i arginin, aminokiselina koja je potrebna da se proizvede azot-oksid, esencijalno jedinjenje za opuštanje krvnih sudova i snižavanje krvnog pritiska.


Istraživanja su do sada dala pomešane rezultate, ali stručnjaci veruju da je razlog to što su studije u vezi s orašastim plodovima i semenjem trajale prekratko da bi se utvrdili potencijalni efekti na pritisak, piše Healthline.


Mahunarke

 

Pasulj, boranija, sočivo i druge mahunarke korisne su kod hipertenzije
Pasulj, boranija, sočivo i druge mahunarke korisne su kod hipertenzijefoto: Shutterstock/teleginatania

Uz to što pozitivno deluju kod ljudi koji imaju problem s povišenim šećerom u krvi, mahunarke su odličan izbor i za one koji žive s hipertenzijom.


Taj status duguju obilju magnezijuma, kalijuma i biljnih vlakana u svom sastavu, a analiza osam studija u kojima je učestvovalo ukupno 554 osobe pokazala je da redovna konzumacija mahunarki obara i sistolmi i prosečni krvni pritisak. Međutim, jedno prošlogodišnje istraživanje, u kom su analizirani podaci iz 16 studija, nije pokazalo takvu vezu, pa stručnjaci ističu da je potrebno da analiza traje duže i bude opširnija.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Hipertenzija je IZUZETNO prisutna u populaciji, svaki treći odrastao čovek boluje od ove bolesti

 

makonda-tracker