oprez!

Jedemo ih svaki dan, a veoma su štetne: 10 namirnica najopasnijih po zdravlje lako možemo izbeći

0

Za hranu s ovog spiska postoji značajno korisnija, hranljivija i bezbednija alternativa, a makar pola sigurno imate u kući u ovom trenutku

Pojedine namirnice bi najbolje bilo da svedete na minimum ili potpuno izbacite iz ishrane
Pojedine namirnice bi najbolje bilo da svedete na minimum ili potpuno izbacite iz ishranefoto: Dean Drobot, Shutterstock

Zašto žudimo za kremastim, hrskavim, prženim u dubokom ulju? Zašto ne možemo da odolimo hrani koja očigledno nije dobra ni za krvne sudove, ni za struk, ni za pritisak, ni za šećer u krvi?


Zato što je neopisivno ukusna, naravno!


Nekada je zaista teško odoleti nezdravim namirnicama, čak i ako smo svesni rizika, a znate li koje naminice bi trebalo izbegavati u širokom luku, koliko god je to moguće?

10 najgorih namirnica u ljudskoj ishrani


Medicinska platforma Healthshots sastavila je listu najnezdravijih namirnica koje jedemo svakodnevno, a mi vam je predstavljamo od poslednjeg do prvog mesta. Imajte u vidu da je spisak sastavljen u skladu sa ishranom Amerikanaca, ali bar polovinu ovih namirnica sigurno imate u kući.


10. Instant rezanci


Ovaj portal naglašava da je najbolje izbegavati sve što u imenu sadrži reč "instant", pre svega zbog ogromne količine natrijuma, kao i mononatrijum glutamata, koji može da deluje kao toksin na nerve i reproduktivni sistem.


9. Mesne prerađevine

 

Mesne prerađevine treba izbegavati u širokom luku
Mesne prerađevine treba izbegavati u širokom lukufoto: Evgeny Tomeev/shutterstock


Prerađeno meso ima visok sadržaj nitrata i natrijuma, koji su veoma štetni po zdravlje. Istraživanja su povezala preterano konzumiranje mesnih prerađevina s povišenim rizikom za rak debelog creva. Štaviše, nitrati se prilikom varenja pretvaraju u nitrite, što dalje može da formira potencijalno opasni nitrozamin.


8. Krofne


Napravljene od rafinisanih ugljenih hidrata, krofne su izuzetno opasne i za struk i za opšte zdravlje. Ne samo što se prže u dubokom ulju, već su pune trans masti, pa povećavaju rizik za rast holesterola i oštećenje krvnih sudova.


7. Supe u konzervi

 

Ako jedete gotove supe, budite na opretzu zbog previše natrijuma
Ako jedete gotove supe, budite na opretzu zbog previše natrijumafoto: Shutterstock

Konzervisane supe još uvek nisu toliko popularne na našim prostorima, ali one, kao i one u kesici, prepune su soli. Iako je so neophodan začin u malim količinama, ona je glavni izvor natrijuma, a prekomerna konzumacija ovog minerala može da poveća rizik od hipertenzije i srčanog udara.


6. Margarin


Ovaj namaz koji se koristi za pečenje, prženje i aromatizovanje širom sveta je voljen, ali važi i za vrlo opasnu namirnicu. Margarin sadrži trans masti, koje telo ne može da preradi i povećavaju rizik za upalu, povišen holesterol i mogu da doprinesu oštećenju zidova krvnih sudova.

Nakon unošenja trans-masti u organizam, raste nivo lošeg holesterola (LDL) u krvi, a uz to se snižava dobar holesterol (HDL).


5. Čips

 

Masno, prženo u dubokom ulju i preslano svakako nije dobro jesti svaki dan
Masno, prženo u dubokom ulju i preslano svakako nije dobro jesti svaki danfoto: Shutterstock / Olga Dubravina

Hrana pržena na visokoj temperaturi može da formira akrilamid, poznati kancerogen, a čips od krompira i veoma masan i ima previše soli. Zbog toliko masnoće, visokog glikemijskog indeksa i natrijuma, a skoro bez ikakvih hranljivih materija, čips je jedna od najgorih namirnica koje možete uneti.


Ako svaki dan preterujete sa čipsom, možete izazvati sebi probleme s krvnim pritiskom i holesterolom i povećati rizik od moždanog i srčanog udara.


4. Alkohol


Previše alkohola može da izazove teške zdravstvene probleme, poput ciroze jetre, a može da iritira tkiva i učini ih podložnijima oštećenjima kancerogenim supstancama. Tu su i dehidracija, glavobolja, razdražljivost...


3. Rafinisani ugljeni hidrati

 

Testenina u sosu je ukusna i brza večera, ali ne preterujte s njom
Testenina u sosu je ukusna i brza večera, ali ne preterujte s njomfoto: CSMaster/Shutterstock

Prosti ugljeni hidrati u rafinisanim žitaricama i visokoprerađenoj hrani, poput grickalica, testenine, belog hleba, soka, mogu da dovedu do nadimanja, gasova i grčeva u stomaku.


Osim toga, mogu da dovedu i do zapaljenja u crevima jer bakterije obožavaju slatku hranu, a ako preterujete s njima mogu da povećaju rizik od dijabetesa tipa 2.


2. Gazirana pića


Napici kojima je dodata velika količina šećera, poput voćnih i gaziranih sokova i energetskih pića, ne samo što povećavaju rizik za nastanak dijabetesa i srčanih oboljenja već loše deluju i na mozak.


Zato se preporučuje da se zamene vodom, sveže ceđenim sokovima i biljnim čajevima.


1. Šećer

 

Prikočite sa šećerom jer nema gotovo nikakvu hranljivu vrednost, a rizici su veliki
Prikočite sa šećerom jer nema gotovo nikakvu hranljivu vrednost, a rizici su velikifoto: Shuttestock /NoirChocolate

Sigurno ste bezbroj puta čuli da hitno ograničite ili izbacite šećer iz ishrane i moguće je da ste nekad pomislili da se pomalo preteruje s tim. Ipak, nije preterivanje.

 

Šećer je jedan od najvećih uzroka dijabetesa i gojaznosti, a predstavlja i veliki stres za pankreas i digestivni sistem. Tako postajete podložniji i obolevanju od gripa, prehlade, hormonskom disbalansu, pa čak i depresiji.


Nije sav šećer loš, ali upamtite – konzumirajte ga umereno!

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Hrana za mršavljenje

 

makonda-tracker