oprez

Šećer nije jedina opasnost po zdravlje i razvoj: 7 popularnih namirnica koje pedijatri ne daju svojoj deci

1

Iako stručnjaci napominju da ne treba da budemo preopterećeni kada je u pitanju ishrana mališana, postoje određene namirnice koje oni izbegavaju da daju sopstvenoj deci i savetuju i drugima da ih makar ograniče ako ne mogu da ih izbace u potpunosti

Ishrana mališana je veoma važna za pravilan i normalan razvoj
Ishrana mališana je veoma važna za pravilan i normalan razvojfoto: Lopolo/Shutterstock

Ishrana dece jedna je od tema koje izazivaju najviše zabrinutosti i polemike – želite da vam se dete hrani zdravo, ali ne biste da preterujete, voleli biste da ima dobre navike, a opet ne želite da ono bude to jedno dete koje vadi iz ranca domaći čia puding dok svi grickaju čokoladice...


Stručnjaci ističu da ne bi trebalo preterano da se brinemo ako su naša deca mali probirljivci.


Generalno, ne opterećujte se zbog toga – kaže dr Elizabet Dejvis, pedijatrica i lekarka sportske medicine u bolnici za decu Orlando Health Arnold Palmer. – Ja sam pedijatrica i roditelj sam brlo probirljive devojčice. Moja petogodišnja ćerka nikada nije videla čips, slatkiše i druge grickalice koje ne voli! Voće i povrće su druga priča.

Kako dr Dejvis objašnjava, roditelji ne mogu da ograniče sve što ne žele da njihovi mališani konzumiraju, ali određene namirnice obično izbegavaju da daju deci ili ograničavaju koliko često to čine, pisao je pre nekoliko meseci Huff Post. Tu spada sledeća hrana.


Tvrde bombone

 

Bombonice, uz to što imaju mnogo šećera i nikakvu hranljivu vrednost, mogu da dovedu do gušenja
Bombonice, uz to što imaju mnogo šećera i nikakvu hranljivu vrednost, mogu da dovedu do gušenjafoto: Gulcin Ragiboglu/Shutterstock

Kako kaže dr Kristina Džons iz medicinskog centra PM Pedicatric Care u Merilendu, tvrde bombone su nešto što uglavnom izbegava da daje svojoj deci jer imaju veliki udeo šećera, što doprinosi nastanku karijera i oštećenju gleđi.


Tu je, takođe, i opasnost od gušenja, pa ako bih morala da zabranim jednu stvar, to bi bile one – ističe dr Džons.


Visokoprerađena (pakovana) hrana

 

Da li vaša deca jedu parizere?
Da li vaša deca jedu parizere?foto: Evgeny Tomeev/shutterstock

Dr Kendis Džons, pedijatrica iz Orlanda, ističe da svojoj deci ne daje bolonjske kobasice, mesne nareske i rezanca, iako je ona odrastala konzumirajući to.


Ne dam deci ove namirnice jer su visokoprerađene i pakovane, sadrže previše soli i loših masti, a postoje zdravije opcije celovite hrane – kaže dr Džons.


Energetska pića

 

Oprezno sa time šta piju vaša deca
Oprezno sa time šta piju vaša decafoto: AN Photographer / Shutterstock

Dr Jami Kazorla-Lankaster iz Vašingtona, autorka knjige "Roditeljski vodič kroz inutitivnu ishranu: Kako podizati decu koja vole da jedu zdravo", objašnjava da ne treba demonizovati bilo koju hranu. Međutim, ona svoju decu upozorava na energetska pića kao vrlo opasna jer imaju brojne negativne efekte.


Ne preporučujem da deca uopšte konzumiraju kofein jer je on stimulans i može da dovede do zavisnosti, a energetska pića posebno imaju teške posledice – napominje ona i navodi nesanicu, srčane probleme, poremećaje sna itd.

Riba bogata živom

 

Riba treba da bude zastupljena u ishrani, ali pazite koja
Riba treba da bude zastupljena u ishrani, ali pazite kojafoto: DronG/Shutterstock

Dr Dejvis naglašava i da izbegava da deci skušu, sabljarku, tunjevinu, graditeljicu i druge ribe koje mogu da imaju veliki udeo žive.


– Živa može biti toksična za naš nervni sistem i mozak ako je izloženost velika, pa je najbolje u potpunosti je izbegavati kod male dece i adolescenata, kojima se mozak tek razvija – ističe ona.


Zaslađeni sokovi

 

Umesto kupovnog soka, iscedite detetu pomorandžu
Umesto kupovnog soka, iscedite detetu pomorandžufoto: mamaza/Shutterstock

Dr Dženifer Trakhtenberg, pedijatrica iz Njujorka, priznaje da nikada svojoj deci nije dala kupovni sok.


Sokovi i bezalkoholna pića imaju veoma visok udeo koncentrisanog šećera – saharoze – a često i kukuruzni sirup s visokim udelom fruktoze. Takođe, oni sadrže previše dodatih šećera i imaju vrlo malo biljnih vlakana. Podstaknite ih da piju vodu, naročito kada imaju šest meseci ili više kako bi se navikli na nju. Uz nju možete poslužiti voće, koje ima dodatne prednosti bogate vlaknima. Čini ih sitijima s manje skokova šećera u krvi, a voda najbolje gasi žeđ – istakla je ona.


Hrana koja može da dovede do gušenja

 

S kokicama budite vrlo, vrlo oprezni
S kokicama budite vrlo, vrlo opreznifoto: Oxana Denezhkina/Shutterstock

Dr Dejvis ističe i da svojim mališanima izbegava da daje kokice, grožđe, žvake, šargarepu, komadiće kuvanog mesa, viršle...


Ove namirnice bi trebalo iseći na manje komade ili ihpotpuno izbegavati dok deca ne porastu – savetuje.


Nepasterizovano mleko i mlečni proizvodi

 

Mleko treba da bude deo ishrane deteta, ali ne bilo koje
Mleko treba da bude deo ishrane deteta, ali ne bilo kojefoto: Liderina/Shutterstock

Moja deca ne konzumiraju nepasterizovane ili "sirove" mlečne proizvode. Tu je rizik od gastrointestinalnih infekcija i teške dijareje – napominje dr Dejvis.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Trik mame za pronalaženje deteta kad se izgubi

 

makonda-tracker