obratite pažnju

Ovu hranu izbegavajte u širokom luku! Šta bi trebalo, a šta NIKAKO ne smete jesti i piti ako imate urinarnu infekciju?

0

Ako imate urinarnu infekciju, neke namirnice je bolje izbegavati, a druge su poželjne u ishrani.

Bolje je da zaboravite na neke namirnice tokom urinarnih infekcija
Bolje je da zaboravite na neke namirnice tokom urinarnih infekcijafoto: ANN PATCHANAN/Shutterstock

Infekcija urinarnog trakta je česta, ali vrlo neprijatna pojava; reč je o bakterijskoj infekciji koja obično rezultira pojavom bolnih simptoma koji traju nekoliko dana.

 

Ako imate urinarnu infekciju ili ste je nekada iskusili, možda ste se zapitali da li određenu hranu ili piće treba da izbegavate i, obratno, da li možda neka namirnica može da učini da se osećate bolje.

 

Suprotno uvreženim verovanjima, sok od brusnice (i slično) ne može da izleči urinarnu infekciju. Neophodna je terapija koja će u potpunosti očistiti bakteriju iz urinarnog trakta i eliminisati simptome, zbog čega je neophodno konsulatovati se sa lekarom.

 

Osim bolova, nelečene urinarne infekcije mogu dovesti do zdravstvenih komplikacija ako se ne reaguje pravovremeno.

 

Ipak, određena hrana i piće može da utiče na jači imuni odgovor i poboljša zdravlje urinarnog trakta, a neke namirnice mogu da iritiraju bešiku i pogoršaju simptome, piše physicianoneurgentcare.com.

 

Šta treba jesti i piti?

 

Najpre, važno je da pijete mnogo vode  i ostanete hidrirani ako se borite sa simptomima urinarne infekcije. Preporučljivo je piti od šest do osam čaša vode dnevno.

 

Takođe je poželjno konzumirati hranu koja sadrži probiotike, kao što su kefir, jogurt, kiseli krastavčići i kiseli kupus. Probiotici sadrže dobre bakterije koje potpomažu imunom sistemu, digestivnom zdravlju i pomažu telu da se bori s infekcijama. Hrana koja sadrži vitamin C, poput paprika i brokolija, takođe je poželjna.

 

Određenu hranu i piće je bolje izbegvati tokom urinarnih infekcija
Određenu hranu i piće je bolje izbegvati tokom urinarnih infekcijafoto: CGN089/Shutterstock

 

Šta ne treba jesti i piti?

 

Relativno je duga lista hrane i pića koju treba izbegavati kad imate urinarnu infekciju.

 

Ono što bi trebalo da izbegavate jesu alkohol, kafa, šećer, sokovi puni kofeina, voćni sokovi sa mnogo šećera, pića na bazi citrusa (npr. limunada), slatkiše, grejpfrut, paradajz, žitarice pune šećera, veštačke zaslađivače, začinjenu hranu, poput čilija, ljutih papričica...

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

Bonus video

NEPROCENJIVI SAVETI DOKTORA ZA ZAUSTAVLJANJE "PODIVLJALIH" INFEKCIJA PRE NEGO ŠTO SE RAZBOLIMO

 

makonda-tracker