zdrava hrana

Da li KOKICE goje? Koliko su zdrave? Činjenice o omiljenoj grickalici (+ savet kako da ih spremite na najbolji način)

0

Kokice su mnogima omiljena grickalica, ali mnogi se pitaju koliko su one zdrave i da li goje.

Kokice su omiljena grickalica mnogih, a zapravo je bogata važnim nutrijentima
Kokice su omiljena grickalica mnogih, a zapravo je bogata važnim nutrijentimafoto: Oxana Denezhkina/Shutterstock

Kokice su jedna od najzdravijih i najpopularnijih užina, a obiluju važnim nutrijentima, ali često ih pripremamo s velikim količinama masti, šećera i soli, što ne bi trebalo da radimo, ako želimo da njihove prednosti iskoristimo na najbolji način.

 

Iz tog razloga, važno je pripremiti ih na pravi način, jer one mogu biti i veoma zdrave i nezdrave, baš u zavisnosti od toga kako ih spremamo!

 

Kako navodi članak na zdravstvenoj platformi Healthline, kokice su zapravo namirnica od celog zrna, što je čini bogatom važnim nutrijentima.

 

 

Sadržaj nutrijenata u 100 grama kokica (pripremljenih bez ulja, na vazduhu):

 

Vitamin B1: 9% preporučenog dnevnog unosa

Vitamin B3: 14% preporučenog dnevnog unosa

Vitamin B6: 9% preporučenog dnevnog unosa

Gvožđe: 18% preporučenog dnevnog unosa

Magnezijum: 34% preporučenog dnevnog unosa

Fosfor: 29% preporučenog dnevnog unosa

Kalijum: 7% preporučenog dnevnog unosa

Cink: 28% preporučenog dnevnog unosa

Bakar: 29% preporučenog dnevnog unosa

Mangan: 48% preporučenog dnevnog unosa

 

Kada ih spremamo na pravi način, kokice su odlična, zdrava namirnica, bogata vlaknima
Kada ih spremamo na pravi način, kokice su odlična, zdrava namirnica, bogata vlaknimafoto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Uz to, tu je i ukupno 387 kalorija, 13 grama proteina, 78 grama ugljenih hidrata i 5 grama masti, kao i 15 grama vlakana, što je veoma visoko i čini ih fenomenalnim izvorom vlakana.

 

Bogate su polifenolima, koji su antoksidansi koji štite ćelije od slobodnih radikala, a vezuju se i za dobru cirkulaciju, poboljšanje digestivnog zdravlja i smanjenje rizika od mnogih bolesti.

 

Ono što mnoge interesuje jeste to da li kokice goje.

S obzirom na to da su bogate vlaknima, a relativno niske po pitanju kalorija, imaju karakteristike hrane koja je pogodna za mršavljenje. Ipakm  umerenost je ključ. Iako su dobra grickalica kada pazite na svoju ishranu, mogu vas gojiti ako ih jedete u velikoj količini!

 

Takođe, kokice koje sep rave u mikrotalasnoj mogu sadržati neke hemikalije i transmasti u tragovima. Česti načini pripreme kokica, uz mnogo soli i začina, mogu doneti jako visok broj kalorija, uz nezdrave sastojke.

 

 

Recept za zdrave kokice

 

Sastojci:

 

  • 3 kašike maslinovog ili kokosovog ulja
  • pola šolje kokica
  • pola kašičice soli

 

Priprema:

  1. Ulje i kokice sipajte u veliku šerpu ili tiganj i stavite poklopac.

  2. Na srednjoj temperaturi ih pržite oko 3 minuta ili dok ne prestanu da "pucketaju".
  3. Sipajte u tanjir i posolite.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

Bonus video

Grickalica od kore krompira

 

makonda-tracker