koristiće vam

Šta treba da jedete ako imate ČIR NA ŽELUCU? 6 saveta stručnjaka za raznovrsnu, bogatu i zdravu ishranu protiv simptoma

0

Koja je najbolja moguća ishrana protiv čira na želucu? Naučna istraživanja pokazala su da bi ove namirnice mogle biti od velike pomoći

Bol i osećaj pečenja u sredini abdomena jedan je od simptoma čira na želucu
Bol i osećaj pečenja u sredini abdomena jedan je od simptoma čira na želucufoto: Cat Box/Shutterstock

Čir na želucu, odnosno gastrični ulkus, ulcus gaster, veoma je često oboljenje i predstavlja oštećenje sluzokože želuca.


Najčešće ovo stanje izaziva infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori) ili dugotrajna upotreba nesteroidnih protivupalnih lekova poput ibuprofena, a retko čireve na želucu ili u crevima uzrokujue retko stanje Zolinger-Elisonov sindrom.


Simptomi čira na želucu uglavnom su očigledni, a najčešće su to osećaj peckanja ili bola u sredini abdomena, gubitak težine, gubitak apetita, mučnina, nadutost...

Kako piše medicinska platforma Healtline, konzumiranje hrane koja sadrži određena jedinjenja može pomoći organizmu da se bori protiv bakterija odgovornih za čir na želucu. Ovaj medicinski portal ističe da s lekarom treba da porazgovarate o tome da svom jelovniku dodate sledeće namirnice, koje bi mogle blagotvorno da deluju na vaše zdravlje.

Čir na želucu
Čir na želucufoto: Tatsiana Matusevich/Shutterstock

Ishrana protiv čira na želucu i helikobakterije

 

  • Flavonoidi


Istraživanja sugerišu da flavonoidi, poznati i kao bioflavonoidi, mogu biti efikasan dodatni "tretman" za čir na želucu. U pitanju su jedinjenja koja se nalaze u velikom broju voća i povrća, a neke od takvih namirnica su:

 

  • soja
  • mahunarke
  • crveno grožđe
  • kelj
  • brokoli
  • jabuke
  • bobičasto voće
  • čajevi, posebno zeleni čaj

 

Pasulj spada u mahunarke bogate flavonoidima
Pasulj spada u mahunarke bogate flavonoidimafoto: Shutterstock / AS Foodstudio

Ove namirnice mogu pomoći i u borbi protiv helikobakterije, tvrdi ova platforma. Kako na svom sajtu navodi Institut "Linus Poling" Držanvnog univerziteta u Oregonu, nema neželjenih efekata konzumiranja flavonoida u količinama koje se mogu naći u tipičnoj ishrani, ali veće količine mogu da ometaju zgrušavanje krvi.

 

  • Deglicirizovani sladić (DGL)


Studija objavljena 2013. godine u medicinskom listu Journal of Ethnopharmacology pokazala je da sladić sa ekstrahovanim slatkim ukusom može pomoći u zarastanju čireva, tako što inhibira rast helikobakterije.

 

Koren sladića ima široku primenu u narodnoj medicini
Koren sladića ima široku primenu u narodnoj medicinifoto: mirzamlk, Shutterstock

Ipak, ne samo što nijedna namirnica iz prirode nije čarobni štapić za rešavanje problema za koje vam je potrebna konsultacija s lekarom, nego i ovde treba biti na oprezu. Naime, previše sladića nije dobra ideja, a Healthline navodi da konuzmiranje više od 56 g dnevno tokom dve nedelje može da pogorša postojeće srčane probleme ili visok krvni pritisak.

  • Probiotici


Probiotici su žive bakterije koje obezbeđuju zdrave i važne mikroorganizme digestivnom traktu i prisutni su u mnogim uobičajenim namirnicama, posebno u fermentisanoj hrani. Tu spadaju:

 

  • mlaćenica
  • jogurt
  • kefir
  • miso
  • kimči

 

Jogurt je jedan od omijenih prirodnih probiotika
Jogurt je jedan od omijenih prirodnih probiotikafoto: Ozgur Senergin/Shutterstock

Studije, uključujući onu čije su nalaze kineski stručnjaci objavili 2015. u magazinu Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, pokazale su da probiotici mogu biti od pomoći u uklanjanju H. pylori i povećanju stope oporavka kod ljudi sa čirevima kada se doda antibiotskoj terapiji.

 

  • Med


U zavisnosti od biljke iz koje se dobija, med može da sadrži do 200 elemenata, uključujući polifenole i druge antioksidanse, a studija objavljena 2013. u časopisu Iranian Journal of Basic Medical Sciences pokazala je da može da pomogne u blokiranju rasta helikobakterije.

 

Pripazite s medom ako imate visok šećer
Pripazite s medom ako imate visok šećerfoto: Wojciech Skora/Shutterstock

Ako imate normalan nivo šećera u krvi, možete nesmetano uživati u medu kao zaslađivaču.

 

  • Beli luk


Ekstrakt belog luka, takođe, inhibira rast helikobakterije u laboratorijskim ispitivanjima, zaključak je korejske studije objavljene u listu Annals of Translational Medicine.

 

Beli luk takđđe mora da se koristi umereno
Beli luk takđđe mora da se koristi umerenofoto: Shutterstock / Nungning20

Naravno, on nije lek, a ne smete ga ni koristiti preterano bez konsultacije s lekarom jer može da deluje kao razređivač krvi.

 

  • Brusnice


Pojedine studije (na primer, Journal of Medicinal Food, 2011) pokazale su da brusnice mogu da pomognu u smanjenju infekcija urinarnog trakta tako što sprečavaju bakterije da se "smeste" u zidovima bešike, a ovo bobičasto voće i njeni ekstrakti mogu da se koriste i protiv helikobakterije.

 

Umesto kupovnog, pijte sveže ceđeni sok od brusnice bez dodatog šećera
Umesto kupovnog, pijte sveže ceđeni sok od brusnice bez dodatog šećerafoto: yingko/Shutterstock

Nije, međutim, napomenuto koja količina brusnice može da se poveže sa olakšanjem simptoma, a previše brusnice u bilo kom obliku može da izazove nelagodu u crevima zbog visokog udela šećera, piše Healthline.

 

Zato treba početi s manjim količinama i postepeno ih povećavati, a preporučuje se da izbegavaju kupovni sokovi od brusnice koji sadrže dodate šećere i kukuruzni sirup s visokim udelom fruktoze.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Iz koje hrane vrebaju kancerogene namirnice?

 

makonda-tracker