Najjednostavniji kolači su nekada i najbolji, a ove oblande - njima je jednostavno nemoguće odoleti
Nekada su žene pravile samo one kolače za koje nisu morale da kupe ni jedan jedini sastojak, već su sve imale u svojoj kuhinji. Među njima su i starinske oblande koje su bile glavna zvezda svake nedeljne trpeze.
Savršen spoj najjednostavnijih sastojaka, mleka, šećera i margarina skuvanih u gust fil, pa "spakovan" između oblandi često je bio nešto zbog čega smo jedva čekali da se završi ručak.
I danas se mnogi "dave" u ovoj jednostavnom kolaču, a ako i vi želite da se prisetite tog dobro poznatog ukusa napravite seljačke oblande po ovom receptu i uživajte.
Sastojci:
- 1 pakovanje većih oblandi
- 1 l mleka
- 1 kg šećera
- 250 gr margarina
U ovu smesu se po želji mogu dodati i drugi sastojci poput seckanih oraha, suvog grožđa ili žele bombona, ali je mnogima najlepši upravo jednostavan, onakakav kakvog su pravile naše bake i majke.
Priprema:
Od mleka i šećera skuvati fil. Potrebno je da se dugo kuva na tihoj vatri uz mešanje da ne bi zagorelo. Fil je gotov kada je masa gusta i dobije zlatasto-braon boju. Ona u nju dodamo margarin i kuvamo dok se ne rastopi. Po želji se može dodati i suvo grožđe i drugi sastojci.
Oblande filujemo koru po koru vrućim filom. Ravna kora oblande je donja i filom premazujemo neravnu površinu oblande. Kad stavljamo sledeću koru oblande treba je dobro pritiskati dlanovima po celoj površini i tek tada nastaviti sa filovanjem.
Oblandu umotajte u vlažnu krpu i pritisnite nečim teškim. Najbolje je da ih napravite dan ranije kako bi dovoljno popustila do trenutka kada želite da je jedete.
Bonus video:
Zasladite se slaninom