superefikasno

100 grama košta 25 dinara – a treba vam JEDNA KAŠIČICA DNEVNO: Moćni napitak za zdravo mršavljenje koji tera glad

0

Ove semenke poznate su po tome što produžavaju osećaj sitosti, pa ako ih konzumirate redovno nećete imati napade gladi i preterivati s jelom

Ukusan i zdrav napitak od semenki koji pomaže u mršavljenju
Ukusan i zdrav napitak od semenki koji pomaže u mršavljenjufoto: Look Studio/Shutterstock

Stručnjaci često ističu koliko su semenke raznih biljaka korisne za normalan rad ljudskog organizma i mogu da budu saveznik u mršavljenju, a među najefikasnijima je seme lana.


Lan, drevna jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka, već hiljada godina je poznata kao veliki dar prirode kada je reč o njenom blagotvornom dejstvu na zdravlje. Koliko je široka njena primena i koliko se u različite svrhe koristi, najbolje govori njen latinski naziv Linum usitatissimum – "najupotrebljiviji".


Mnogi delovi ove biljke mogu da se upotrebe na razne načine, a kada je reč o zdravlju najpopularnije je seme lana.

 

  • Zašto treba jesti laneno seme?


Kao i sve semenke koje obiluju mastima, seme lana ima značajnu energetsku vrednost: u 100 grama semena lana nalaze čak 534 kalorije. Ono obiluje i proteinima, kojih u istoj količini ima oko 18,28 grama, a obično se preporučuje da se konzumira u kombinaciji s mesom jer lan ne sadrži lizin, važnu aminokiselinu.


U 100 grama semena lana nalazi se 28,88 grama ugljenih hidrata, od čega najviše čine bilna vlakna.

 

Seme lana trebalo bi uvek konzumirati mleveno jer njegova tvrda opna sprečava hranljive materije da se oslobode
Seme lana trebalo bi uvek konzumirati mleveno jer njegova tvrda opna sprečava hranljive materije da se oslobodefoto: Michelle Lee Photography/Shutterstock

Kada je reč o mastima u ovim semenkama, njih ima napretek: čak 42,16 grama u pomenutoj količini, a najzastupljenije su polinezasićene omega-3 i omega-6 masne kiseline, potom alfa-linoleinske kiseline i monozasićene i zasićene masne kiseline.


Pored toga, odličan su izvor vitamina i minerala, pre svega vitamina B1, fosfora , bakra, zatim biljnih jedinjenja kao što su p-kumarinska kiselina, ferulna kiselina, cijanogene glikozidi, fitosteroli i lignani.


Uz to, seme lana spada u jeftinije semenke – 100 grama košta oko 25 dinara u prodavnicama zdrave hrane.

 

  • Seme lana i mršavljenje

 

Laneno seme obiluje vlaknima, koja čine većinu ugljenih hidrata u njima, čak 27,3 grama u 100 grama semenki. Kada jedete hranu koja sadrži dosta vlakana, duže ćete biti siti, pošto se sporije vare i izadržavaju u crevima, a ishrana bazirana na vlaknima često se preporučuje ako želite da se rešite viška kilograma na zdrav način.

 

Laneno seme se jede mleveno
Laneno seme se jede mlevenofoto: Maryna Osadcha/Shutterstock

Ona, inače, potiču iz biljaka i predstavljaju vrstu ugljenih hidrata, ali se, za razliku od ostalih iz ove grupe, ne mogu da se razlože na prostije sastojke.

 

Različite namirnice obično sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, ali obično jednu vrstu imaju u znatnijoj količini. Rastvorljiva vlakna mogu da apsorbuju vodu, zahvaljujući čemu se stvara masa u obliku gela, što nije slučaj s nerastvorljivima.


Smanjenje abdominalne masti je među glavnim ciljevima prilikom mršavljenja, za većinu ljudi. Postoji više načina da se salo na stomaku smanji, a to podrazumeva i konzumiranje zdrave hrane – kaže nutricionistkinja Natali Komova za britanski Express.

 

Takođe, medicinska platforma Healthline piše da je unos vlakana vrlo važan za stabilizaciju nivoa šećera u krvi, što može dodatno da pomogne u regulisanju telesne težine.


Pored vlakana, od pomoći u mršavljenju mogu biti i omega-3 masne kiseline u semenu lana, koje imaju dokazano blagotvorno dejstvo. One snižavaju zapaljenje u organizmu, koje može da doprinese pojavi srčanih oboljenja, pomažu u odbrani od autoimunih bolesti i deo su prevencije od pojave određenih vrsta kancera, ali je svakako potrebno još naučnih istraživanja na ovu temu.

 

semenke lana usporavaju varenje
semenke lana usporavaju varenjefoto: - / Digifoodstock / Profimedia

Takođe, u lanenenom semenu nalazi se lignin, kompleksni polimer koji čini ćelijski zid mnogih biljaka i za koji je studija objavljena 2017. godine u listu International Journal of Molecular Sciences pokazača da može pomoći u mršavljenju i regulisanju krvnog pritiska.

 

  • Kako upotrebiti seme lana za mršavljenje?

 

Medicinski portal Healthline donosi recept za domaći napitak za mršavljenje, koji deluje tako što produžava osećaj sitosti i poboljšava varenje. Naravno, nije u pitanju magično sredstvo – napitak od lanenog semena nije zamena za zdravu, uravnoteženu i raznovrsnu ishranu, ali joj može biti koristan dodatak.


Sastojci:

 

  • 1 kašičica sveže mlevenog semena lana
  • 1 kriška kimuna
  • 180-240 ml vruće vode

 

Priprema

  1. Ubacite mlevene semenke lana u ključalu vodu i dobro promešajte.
  2. Iscedite krišku limuna i potom je ubacite u tečnost.

Primena


Pijte jednom dnevno dok pokušavate da smršate.

 

 

BONUS VIDEO

Saveti za mršavljenje bez jo-jo efekta

 

makonda-tracker