za maksimalan efekat

Najvažniji korak preskočite svaki put: Evo kako da dejstvo BELOG LUKA bude još jače

0

Povrće često gubi hranljive sastojke prilikom termičke obrade, pa je važno znati na koji način maksimizirati njegov uticaj na zdravlje. Naročito kad je u pitanju tako moćna biljka kao što je beli luk!

Beli luk je posebno značajan u ishrani zbog alicina, ali je se pripremi jela uz pomoć ovog povrća treba pristupiti uz određena pravila da bi se taj sastojak sačuvao
Beli luk je posebno značajan u ishrani zbog alicina, ali je se pripremi jela uz pomoć ovog povrća treba pristupiti uz određena pravila da bi se taj sastojak sačuvaofoto: Ekaterina Bondaretc/Shutterstock

Beli luk (Allium sativum) spada u omiljeno povrće u srpskoj kuhinji, a posebno se često koristi u pripremi obroka u jesenjim i zimskim mesecima kako bi se organizam i imunitet ojačali u sezoni virusa.


Ima široku primenu u narodnoj medicini na svim meridijanima, a mnoge studije potvrdile su antibiotsko, antigljivično, antivirusno i protivupalno dejstvo belog luka.


Jedan čen belog luka ima 13,4 kalorija, skoro nimalo šećera, a obiluje kalcijumom, magnezijumom, kalijumom, fosforom, vitaminom C, jednom od najvažnijih hranljivih materija za imunitet...


Ipak, jedan od sastojaka zbog kojih je beli luk posebno važan je alicin, jedan od namoćnijih antioksidanasa u hrani.

 

 

Da li se kuvanjem, prženjem i pečenjem smanjuje dejstvo belog luka?


Kako piše medicinska platforma Healthline, način na koji se beli luk priprema za jelo može da utiče na njegove zdravstvene prednosti.

 

Beli luk sadrži obilje hranljivih materija
Beli luk sadrži obilje hranljivih materijafoto: tativophotos/Shuuterstock

Enzim alinaza, koji pretvara aminokiselinu aliin, prirodni sastojak svežeg belog luka, u alicin, deluje samo pod određenim uslovima i može se deaktivirati toplotom.


Naime, starija studija, koju su naučnici s Državnog univerziteta u Pensilvaniji objavili 2001. u medicinskom listu The Journal of Nutrition, pokazala jeda samo 60 sekundi u mikrotalasnoj pećnici ili 45 minuta u rerni može da deaktivira alinazu. Do sličnih nalaza došli su i korejski naučnici 2020. godine.


Međutim, primećeno je da postoji i način da se "maksimizira" dejstvo belog luka!

 

Alicin iz belog luka može da se smanji pod dejstvom toplote, tj. prilikom termičke obrade
Alicin iz belog luka može da se smanji pod dejstvom toplote, tj. prilikom termičke obradefoto: tag2016/Shutterstock


Kako pojačati dejstvo belog luka?


Prema pisanju medicinskog portala Healthline, ukoliko izgnječite beli luk i ostavite ga da odstoji 10 minuta pre pripreme obroka, to će pomoći da se spreči gubitak njegovih hranljivih svojstava.


Takođe, eksperti tvrde da gubitak nutrijenata iz belog luka može da se nadoknadi tako što će se koristiti više ovog povrća.


Saveti za bolje dejstvo belog luka:

  1. Zgnječite ili iseckajte sitno beli luk da biste povećali sadržaj alicina
  2. Pre kuvanja, ostavite zgnječeni beli luk da odstoji 10 minuta.
  3. Korisite više od jednog čena belog luka po obroku ako možete.

BONUS VIDEO

Kako se jede luk u domu Kim Kardašijan?

 

makonda-tracker