Zašto treba jesti rukolu?
Rukola je mediteranska biljka, blago gorkog ukusa, iz porodice brokolija, kupusa, kelerabe, kelja... Njena popularnost u ishrani sve je veća širom sveta, pa i u Srbiji, a njeni benefiti zaista su brojni, osim toga se što specifičnom aromom i ukusom odlično uklapa u razna jela.
Kako piše platforma Healthline, rukola ima i antikancerogena svojstva, zbog čega je mnogi uključuju u svoju ishranu.
Ova biljka je bogata vlaknima i fitohemikalijama, a ima nizak udeo šećera, kalorija, ugljenih hidrata i masti. S druge strane, riznica je sledećih vitamina i nutrijenata:
- Kalcijum
- Kalijum
- Folati (vitamin B)
- Vitamin C
- Vitamin K
- Vitamin A
Za razliku od nekih zeleniša u salatama koji imaju blaži ukus, rukola se lako prepoznaje zbog specifičnog ukusa, a, kao i peršun, može da se žvaće kako bi sprečila loš zadah.
Njeni cvetovi, seme i listovi su svi jestivi.
Kako je najbolje konzumirati je?
- Ona je jako zdrava kad se jede sirova, a odličan je toping za pice, sendvice, tortilje...
- Može biti i salata s glanvnim jelom, a služite je s malo maslinovog ulja, soli i bibera.
- Napravite obrok-salatu od rukole uz čeri paradajt, grilovanu piletinu i orahe, za obrok pun proteina, a malo kalorija.
- Ide dobro uz citruse i bobičasto voće.
- Od nje možete napraviti i pesto, uz parmezan i pinjole, a uz testeninu i kozji sir dobijate fenomenalnu pastu.
.