oprez

Ovu važnu stvar SVI možemo da učinimo: Zagađenje ne pogađa samo pluća, a srpski lekar objašnjava kako ojačati organizam

0

Kako zagađenje životne sredine utiče na ljudsko telo? Šta nam organizam poručuje kašljem? Kako spremiti telo za ovaj "napad" na njega?

foto: TORWAISTUDIO/Shutterstock
foto: TORWAISTUDIO/Shutterstock

Već neko vreme priča o alarmantno visokom nivou zagađenja vazduha u Srbiji, koje se u svojim najvišim stupnjima karakteriše opasnim po zdravlje.


Merne stanice koje mere kvalitet vazduha prikazuju pojačano prisustvo štetnih PM čestica, za koje je poznato da se posebno loše odražavaju na zdravlje dece, starijih lica, trudnica i drugih osetljivih grupa.

 

Uglavnom se, kada pričamo o aerozagađenju, govori o uticaju ovih čestica na pluća i respiratorni sistem, ali doktor medicinskih nauka iz oblasti imunologije i eksperimentalne hematologije Borislav Kamenov ističe za portal Lepa i Srećna da nijedan organ ili organski sistem u čovekovom organizmu nije pošteđen štetnog uticaja otrova iz spoljne sredine.

 

Zagađenje vazduha, Zagađenje vazduha u Beogradu
foto: Milan Maričić/ATAImages

Zagađenje vazduha je jednako štetno kao trovanje hranom, da li otrov uđe preko pluća ili preko usta, nije bitna razlika. Zagađenje vazduha ne samo da oštećuje pluća, već i sve druge organe i pravi hronične bolesti - neko će da dobije astmu, neko će da dobije hroničnu plućnu bolest, povišen priritisak, oštećenje srca, autoimune bolesti... – istakao je on.
Kako je napomenuo, kada se pojave simptomi, stanje je već problematično.


Kada kašaljemo, znači da je odmakla stvar. Maska ima slab efekat. Kada nosite masku, imate manjak kiseonika – dodao je dr Kamenov.

 

Pluća, Disanje, Zagađenje vazduha, Aerozagađenje, Respiratorni putevi, Disajni putevi, Zdravlje pluća
foto: Douglas Olivares/Shutterstock

On je istakao da je zbog svega toga izuzetno važno izgraditi snažan imuni sistem, pre svega uz pomoć zravog načina ishrane.


Pravilna ishrana je višestruko značajna, prvo nam donosi dovoljnu energiju, dovoljnu količinu belančevina, masti, ugljenih hidrata i vitamina. Kiseli kupus je savršen jer nema hemiju. On je izvor probiotskih bakterija koje popravljaju naš imuno sistem. Možete ga jesti u kojim god hoćete količinama, ali svežeg. Kuvanjem se ubijaju dobre bakterije – objasnio je doktor Kamenov.

 


 

makonda-tracker