važno je znati

To je pretvara u OTROV: Ovo je hrana koja ne sme da se podgreva – ili je jedite hladnu ili je bacite

0

Koje namirnice ne bi trebalo da podgrevamo nakon što se jelo od njih ohladilo?

foto: RossHelen/Shutterstock
foto: RossHelen/Shutterstock

Iako je temeljna termička obrada važna za eliminaciju bakterija, ukolko vam se jelo ohladilo budite vrlo oprezni s podgrevanjem – to nije dozvoljeno u slučaju baš svake namirnice


Podgrevanje nam omogućava da u ručku od juče uživamo kao da je tek napravljen, ali može i ozbiljno da ugrozi zdravlje.

 

Određene vrste bakterija u hrani se na temperaturi od 5 do 65 stepeni Celzijusa razmnožavaju brže, zbog čega je rizik od trovanja hranom, ali i za pojačano nadimanje i druge probleme s varenjem znatno viši ukoliko jedete takvu hranu.

 

  • Spanać

 

Spanać
foto: Shutterstock/Maddas

Iako spada u najzdravije namirnice, kada se spanać podgreje povećava se količina nitrita u njima, a oni su opasni kada se u telu spoje s aminima jer dalje proizvode vrlo kancerogene nitrozamine.

 

  • Celer

 

I u ovom slučaju krivci su nitrozamini, pa se preporučuje da se hrana koja sadrži celer konzumira čak i hladna umesto da se podgreje.

 

  • Krompir

 

Krompir
foto: Shutterstock / Tatiana Volgutova

Gotovo svi znaju da je krompir jedna od najopasnijih namirnica ako se podgreje jer sadrži supstance koje mogu da izazovu trovanje ako dostignu više temperature.

 

  • Pečurke

 

One spadaju u hranu koja se, iako je korisna za ljudski organizam, teško vari, a kada se podgreju pečurke menjaju strukturu proteina, što izaziva nadimanje i bolove u stomaku.

 

  • Piletina

 

Adobo piletina, Recept Megan Markl, Piletina, Piletina u sosu
foto: Sergii Koval/Shutterstock

Kao s pečurkama, sličaj je slučaj i s visokim procentom proteina u pilećem mesu — vrlo visoke temperature narušavaju njihovu strukturu i dovode do zdravstvenih problema.


Pirinač

 

Jedna od omiljenih žitarica vrlo je korisna za organizam jer je bogata aminokiselinama, vitaminima i mineralima, ali pirinač sadrži i tzv. spore bakterije, koje mogu da prežive i termičku obradu, a kad posle pripreme obroka hrana s pirinčem odstoji na sobnoj temperaturi ove bakterije se razmožavaju i mogu da naprave problem.

 

Zato je najbolje pojesti pirinač odmah ili da ga ostavite u frižideru.

 

 

makonda-tracker