Koje namirnice ne bi trebalo da podgrevamo nakon što se jelo od njih ohladilo?
Iako je temeljna termička obrada važna za eliminaciju bakterija, ukolko vam se jelo ohladilo budite vrlo oprezni s podgrevanjem – to nije dozvoljeno u slučaju baš svake namirnice
Podgrevanje nam omogućava da u ručku od juče uživamo kao da je tek napravljen, ali može i ozbiljno da ugrozi zdravlje.
Određene vrste bakterija u hrani se na temperaturi od 5 do 65 stepeni Celzijusa razmnožavaju brže, zbog čega je rizik od trovanja hranom, ali i za pojačano nadimanje i druge probleme s varenjem znatno viši ukoliko jedete takvu hranu.
- Spanać
Iako spada u najzdravije namirnice, kada se spanać podgreje povećava se količina nitrita u njima, a oni su opasni kada se u telu spoje s aminima jer dalje proizvode vrlo kancerogene nitrozamine.
- Celer
I u ovom slučaju krivci su nitrozamini, pa se preporučuje da se hrana koja sadrži celer konzumira čak i hladna umesto da se podgreje.
- Krompir
Gotovo svi znaju da je krompir jedna od najopasnijih namirnica ako se podgreje jer sadrži supstance koje mogu da izazovu trovanje ako dostignu više temperature.
- Pečurke
One spadaju u hranu koja se, iako je korisna za ljudski organizam, teško vari, a kada se podgreju pečurke menjaju strukturu proteina, što izaziva nadimanje i bolove u stomaku.
- Piletina
Kao s pečurkama, sličaj je slučaj i s visokim procentom proteina u pilećem mesu — vrlo visoke temperature narušavaju njihovu strukturu i dovode do zdravstvenih problema.
Pirinač
Jedna od omiljenih žitarica vrlo je korisna za organizam jer je bogata aminokiselinama, vitaminima i mineralima, ali pirinač sadrži i tzv. spore bakterije, koje mogu da prežive i termičku obradu, a kad posle pripreme obroka hrana s pirinčem odstoji na sobnoj temperaturi ove bakterije se razmožavaju i mogu da naprave problem.
Zato je najbolje pojesti pirinač odmah ili da ga ostavite u frižideru.