pokušajte ovako

Hrana za odvikavanje od cigareta ― da, i to postoji! 5 namirnica koje će vam pomoći ako prestajete da pušite

0

Odvikavanje od pušenja je veoma teško, to znaju svi koji žive s ovim porokom, ali postoje načini da ostavite cigarete i da se izborite s napadima gladi i grickanjem na nervnoj bazi. Metod je jednostavan: birajte namirnice čiji sastav je takav da neutrališe želju za pušenjem (ali i dejstvo nikotina)!

foto: Gorynvd/Shutterstock
foto: Gorynvd/Shutterstock

Čuveni Univerzitet Djuk iz Severne Karoline sproveo je istraživanje na koje se stručnjaci uglavnom oslanjaju kad savetuju šta jesti ukoliko pokušavate da se odviknete od cigareta. U okviru ove studije utvrđeno je, naime, da određena hrana i piće čine da cigarete ostavljaju bolji ili lošiji ukus, a u eksperimentima je učestvovalo više od 200 pušača.


Utvrđeno je da su ove namirnice idealan izbor za one koji žele da prestanu da puše.

 

  • Mleko ili jogurt

 

Mleko od krompira, Mleko, Krompirovo mleko
foto: Evgeniia Freeman/Shutterstock

Mlečni proizvodi su identifikovani kao vrsta hrane ili pića zbog kojih cigarete imaju lošiji ukus, pa je veća verovatnoća da pušač neće osetiti potrebu za cigaretom ili je neće završiti nakon što popije čašu mleka.

 

  • Povrće

 

Kupusasto povrće, Povrće
foto: Bondar Illia/Shutterstock

Istraživanjem je utvrđeno da ukoliko se cigareta zapali odmah nakon što se jede povrće, ona neće prijati pušaču, pa obavezno uvrstite u svoju ishranu što više svežeg povrća. Da stvar bude sjajnija, ova grupa hrane je tako široka i pruža ogroman dijapazon ukusa da nije teško primeniti ovaj trik!

 

  • Voće

 

Voće
foto: Shuterstock/dekazigzag

Cigarete deluju, između ostlaog, tako što blokiraju apsorpciju određenih hranljivih materija, pre svega vitamina C i D i kalcijuma. Verovali ili ne, samo jedna cigareta lišava telo čak 25 miligrama vitamina C! Zato je izuzetno važno pojačati unos pomorandže, limuna i ostalih voćki koje pružaju zalihe važnih grupa nutrijenata.

 

  • Žvake

 

devojka, žena, žvaka, roze boja, ružičasta boja, pink boja, horoskop
foto: Shutterstock

Naučnici Univerziteta Djuk nisu uvrstili žvake u svoje istraživanje, ali su one odavno poznat recept za pušače koji žele da smanje pušenje ili se potpuno odviknu od njega. One smiruju živce, daju usnoj duplji "zanimaciju" da bi se smanjila potreba za cigaretama i, generalno, doprinose smanjenju žudnje za pušenjem.

 

  • Ginseng čaj

 

Ginseng
foto: Shutterstock

Istraživanja su pokazala da je ovaj čaj vrlo efikasan u smanjenju efekata koje nikotin ima na telo, što je odlična opcija ako želite da detoksikujete organizam dok se odvikavate od pušenja.

 

 

makonda-tracker