Minerali imaju nemerljiv uticaj nanaše zdravlje i imunitet, a imaju niz različitih uloga i značaj za celo telo. Minerale moramo unositi ishranom, te zato pažljivo voditi računa o tome da ona bude raznovrsna i bogata pravim namirnicama
![foto: Shutterstock](/data/images/2021/09/07/11/327285_hrana-bogata-vlaknima-shutterstock-717931582_ff.jpg?ver=1635773332)
Minerali su elementi neophodni za naš život i ishranu. Potrebni su nam, recimo, za srčane i moždane funkcije, kao i proizvodnju hormona. U većim količinama su nam potrebni makrominerali koji uključuju kalcijum, kalijum, magnezijum, a naravno da su nam jednako važni i gvožđe, cink, selen, jod, mangan itd. Minerale možemo naći u raznovrsnoj hrani, ali 10 namirnica posebno su bogate važnim nutrijentima.
Hrana bogata mineralima:
1. Orašasti plodovi
![Orah, orah, Orasi, orasi](/data/images/2021/04/02/11/319042_shutterstock-1818878654_ff.jpg?ver=1635771899)
Bogati su brojnim mineralima, a posebno magnezijumom, cinkom, manganom, bakrom, selenom i fosforom. Neki orašasti plodovi su još važniji od drugih; na primer, brazilski orah obezbeđuje čak 174% dnevne potrebe za selenom. Njih možete jesti i kao užinu, ali i u smutijima, kaši za doručak, uz sveže voće i povrće...
2. Školjke
Školjke, ostrige i dagnje su odličan izvor selena, cinka, bakra i gvožđa. 6 srednjih ostriga vam može ispuniti dnevnu potrebu za cinkom i bakrom, ali i skoro trećinu dnevne potrebe za selenom, kao i gvožđem (22%).
3. Kupusasto povrće
![kelj](/data/images/2021/02/12/10/316723_241721-shutterstock1520852399-ff_ff.jpg?ver=1635772420)
Ako ste ljubitelj karfiola, prokelja, kupusa, kelja ili brokolija, to je dobro, jer ovo povrće je povezano s brojnim zdravstvenim benefitima, kao što je smanjenje rizika od srčanih bolesti. Ono je bogato sumporom, koji je važan za detoksikaciju i funkciju ćelija, ali i magnezijumom, kalijomom, kalcijumom i manganom.
4. Jaja
![Jaja](/data/images/2021/10/27/16/330192_jaja-shutterstock-257484715_ff.jpg?ver=1635772620)
Multivitamin prirode svakako jesu jaja; bogata su gvožđem, fosforom, cinkom, selenom, brojnim vitaminima, zdravim mastima, proteinima, antioksidansima... Mnogi ljudi izbegavaju žumance, ali ono sadrži gotovo sve vitamine, minerale i ostale bitne komponente.
5. Pasulj
Pasulj je bogat proteinima i vlaknima, ali i mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, kalijuma, mangana, cinka... Pravilna priprema pasulja putem prethodnog potapanja pa kuvanja pomaže im da uvećaju biološku raspoloživost minerala.
6. Kakao
![Čokolada, Kakao](/data/images/2018/12/11/14/249085_kakao_ff.jpg?ver=1635772800)
7. Avokado
Zdrave masti, vlakna, vitamini, minerali kao što su magnezijum, kalijum, mangan, bakar... Sve to možete naći u avokadu.
8. Bobičasto voće
![Borovnice, Maline, Jagode, Voće, Zdrava hrana, Zdrava ishrana, Zdrava devojka, Zdrava žena, Ovsena kaša](/data/images/2021/08/19/13/326380_devojkajedeovsenukasusborovnicamaijagodamashutterstock-1072663559_ff.jpg?ver=1635773017)
Jagode, borovnice, kupine, maline nisu samo ukusne, nego odličan izvor važnim minerala, poput kalijuma, magnezijuma, mangana. Konkretno je mangan mineral koji je jako važan za funkcije metabolizma, kao i funkcije nervnog sistema.
9. Jogurt i sir
![Jogurt, Maska za lice, Maska za lice od jogurta](/data/images/2021/08/04/14/325750_maskazaliceshutterstock-244635484_ff.jpg?ver=1635773029)
Mlečni proizvodi, što je dobro poznato, jesu izvor kalcijuma u ishrani, koji služi da održi skeletni sistem, zdravlje srca i nervni sistem. Osim kalcijuma, kvalitetni mlečni proizvodi su dobri izvori kalijuma, fosfora, cinka, selena... Ako ste intolerantni na mlečne proizvode, možete jesti ostale namirnice s ove liste, poput pasulja, orašastih plodova i lisnatog zelenog povrća.
10. Lisnato zeleno povrće
![Spanać, Zeleniš, Gvožđe, Zdrava hrana, Ishrana, Povrće](/data/images/2021/07/18/15/325098_zelenopovrceukriluzenespanacgvozdjeshutterstock-653455195_ff.jpg?ver=1635773095)
Lisnato zeleno povrće je među najzdravijom hranom koju možete naći. Ne samo da sadrže minerale poput magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, gvožđa, mangana, bakra, već utiču i na smanjenje rizika od različitih bolesti.