hranite se zdravo i raznovrsno

Uvrstite ih u svoj dnevni meni ODMAH: 10 namirnica koje su prirodni izvor potrebnih MINERALA

0

Minerali imaju nemerljiv uticaj nanaše zdravlje i imunitet, a imaju niz različitih uloga i značaj za celo telo. Minerale moramo unositi ishranom, te zato pažljivo voditi računa o tome da ona bude raznovrsna i bogata pravim namirnicama

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Minerali su elementi neophodni za naš život i ishranu. Potrebni su nam, recimo, za srčane i moždane funkcije, kao i proizvodnju hormona. U većim količinama su nam potrebni makrominerali koji uključuju kalcijum, kalijum, magnezijum, a naravno da su nam jednako važni i gvožđe, cink, selen, jod, mangan itd. Minerale možemo naći u raznovrsnoj hrani, ali 10 namirnica posebno su bogate važnim nutrijentima.

 

 

Hrana bogata mineralima:

 

1. Orašasti plodovi

 

Orah, orah, Orasi, orasi
foto: Shutterstock

Bogati su brojnim mineralima, a posebno magnezijumom, cinkom, manganom, bakrom, selenom i fosforom. Neki orašasti plodovi su još važniji od drugih; na primer, brazilski orah obezbeđuje čak 174% dnevne potrebe za selenom. Njih možete jesti i kao užinu, ali i u smutijima, kaši za doručak, uz sveže voće i povrće...

 

2. Školjke

 

Školjke, ostrige i dagnje su odličan izvor selena, cinka, bakra i gvožđa. 6 srednjih ostriga vam može ispuniti dnevnu potrebu za cinkom i bakrom, ali i skoro trećinu dnevne potrebe za selenom, kao i gvožđem (22%). 

 

3. Kupusasto povrće

 

kelj
foto: Shutterstock

Ako ste ljubitelj karfiola, prokelja, kupusa, kelja ili brokolija, to je dobro, jer ovo povrće je povezano s brojnim zdravstvenim benefitima, kao što je smanjenje rizika od srčanih bolesti. Ono je bogato sumporom, koji je važan za detoksikaciju i funkciju ćelija, ali i magnezijumom, kalijomom, kalcijumom i manganom.

 

4. Jaja

 

Jaja
foto: Shutterstock

Multivitamin prirode svakako jesu jaja; bogata su gvožđem, fosforom, cinkom, selenom, brojnim vitaminima, zdravim mastima, proteinima, antioksidansima... Mnogi ljudi izbegavaju žumance, ali ono sadrži gotovo sve vitamine, minerale i ostale bitne komponente.

 

 

5. Pasulj

 

Pasulj je bogat proteinima i vlaknima, ali i mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, kalijuma, mangana, cinka... Pravilna priprema pasulja putem prethodnog potapanja pa kuvanja pomaže im da uvećaju biološku raspoloživost minerala.

 

 

6. Kakao

 

Čokolada, Kakao
foto: Profimedia

7. Avokado

 

Zdrave masti, vlakna, vitamini, minerali kao što su magnezijum, kalijum, mangan, bakar... Sve to možete naći u avokadu.

 

8. Bobičasto voće

 

Borovnice, Maline, Jagode, Voće, Zdrava hrana, Zdrava ishrana, Zdrava devojka, Zdrava žena, Ovsena kaša
foto: Shutterstock

 

Jagode, borovnice, kupine, maline nisu samo ukusne, nego odličan izvor važnim minerala, poput kalijuma, magnezijuma, mangana. Konkretno je mangan mineral koji je jako važan za funkcije metabolizma, kao i funkcije nervnog sistema.

 

 

9. Jogurt i sir

 

Jogurt, Maska za lice, Maska za lice od jogurta
foto: Shutterstock

Mlečni proizvodi, što je dobro poznato, jesu izvor kalcijuma u ishrani, koji služi da održi skeletni sistem, zdravlje srca i nervni sistem. Osim kalcijuma, kvalitetni mlečni proizvodi su dobri izvori kalijuma, fosfora, cinka, selena... Ako ste intolerantni na mlečne proizvode, možete jesti ostale namirnice s ove liste, poput pasulja, orašastih plodova i lisnatog zelenog povrća.

 

10. Lisnato zeleno povrće

 

Spanać, Zeleniš, Gvožđe, Zdrava hrana, Ishrana, Povrće
foto: Shutterstock

Lisnato zeleno povrće je među najzdravijom hranom koju možete naći. Ne samo da sadrže minerale poput magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, gvožđa, mangana, bakra, već utiču i na smanjenje rizika od različitih bolesti.

 

 

makonda-tracker