obratite pažnju

Neke su ŠTETNE, neke pijete uzalud: Ove kombinacije vitamina i minerala NIKAD ne treba da pijete zajedno

0

Otkako je počela pandemija virusa korona, suplementi vitamina, minerala i drugih hranljivih materija koriste se verovatno više nego ikad, ali s njima treba biti oprezan. Kao što postoje supstance koje uvek treba piti zajedno, tako ima i onih koje se ne mešaju.

foto: rtinun Prekmoung/Panthermedia/Profimedia
foto: rtinun Prekmoung/Panthermedia/Profimedia

Iako je unos vitamina i minerala putem hrane najbolje rešenje, ponekad nije moguće konzumirati baš sve korisne hranljive materije na taj način ili je potreba veća zbog određenih stanja. Tu dolaze ― suplementi!


Međutim, imajte na umu da ih ne treba piti kad se setite i u bilo kojoj kombinaciji jer postoje spojevi koji udruženi ne deluju onako kako želite i kako je potrebno organizmu.

 

  • Vitamini D, E i K


Istraživanja su pokazala da je apsorpcija vitamina K manja kada se pije s drugim vitaminima rastvorljivim u mastima kao što su vitamin E i vitamin D. Zbog toga se preporučuje da se piju s dva sata razmaka jer će se samo tako iskoristiti njihov pun potencijal.


Stručnjaci ističu da zajednički unos ovih vitamina nije štetan, ali jednostavno nije efikasan.

 

  • Magnezijum i multivitamin


Ljudi često uzimaju magnezijum predveče kako bi poboljšali kvalitet sna i opustili mišiće. Ali ako pijete ovaj mineral, nemojte u isto vreme da konzumirate multivitamin jer magnezijum može negativno da utiče na apsorpciju minerala koji se u manjim koncentracijama nalaze u multivitaminskom miksu. To su obično gvožđe, cink i kalcijum, koji onda moraju da se "takmiče" za to koji će biti apsorbovan.


Kalcijum i magnezijum se često preporučuju radi prevencije osteoporoze, ali s najmanje dva sata razmaka.

 

Suplementi, Vitamini, Minerali
foto: Leonid Shtandel / Alamy / Profimedia
  • Riblje ulje i ginko biloba


Omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja su supernutrijent za zdravlje srca, dok ginko biloba pomaže kod kognitivnih oštećenja, ali oba ova suplementa "stanjuju krv", pa njihovo zajedničko konzumiranje povećava rizik za nekontrolisano krvarenje i smanjuje sposobnost zgrušavanja krvi.

 

  • Bakar i cink


Ako pijete suplement bakra zbog utvrđenog nedostatka ovog minerala, izbegavajte da ga unosite kad i cink jer ovaj može da utiče na to kako će telo apsorbovati bakar. Neka razmak između njih bude makar dva sata.

 

  • Gvožđe i zeleni čaj


Iako zeleni čaj nije suplement, on je poznat po snažnom antioksidansnom i, generalno, vrlo snažnom dejstvu. On može da izazove čak i manjak gvožđa kada se dugo pije u velikim količinama, dok gvožđe može da umanji efikasnost zelenog čaja! Zbog toga stručnjaci saveteuju da se u danima kada pijemo gvožđe izbegava zeleni čaj.

 

  • Vitamini C i B12


Neka istraživanja pokazala su da vitamin C razgrađuje vitamin B12 u digestivnom traktu i smanjuje njegovu apsorpciju, pa bi ih trebalo piti s bar dva sata razmaka.

 

 

makonda-tracker