ubrzajte metabolizam

Smanjuje apetit, sagoreva kalorije: Uz ovu hranu ćete najbrže SMRŠATI

0

Izbalansirana ishrana i vežbanje su neizostavni kada je mršavljenje u pitanju, ali ako odaberete ispravne namirnice za svoj dijetalni režim, pospešićete gubitak kilograma!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Nisu sve kalorije jednake! Različita hrana različito deluje na naš metabolizam, a ima i drugačiji efekat na glad, hormone i broj kalorija koje se sagorevaju.

Nauka je izdvojila pregršt namirnica koje su prijatelji mršavljenja...

 

 

1. Cela jaja

 

Ukoliko ih konzumirate previše, ona mogu povisiti nivo "lošeg" holesterola, ali zapravo je u pitanju jedna od najboljih namirnica ako hoćete da izgubite težinu! Bogata su mastima, proteinima i veoma su zasitna. Jedna studija je kod 30 gojaznih žena pokazala da, kad su zamenile pecivo jajima za doručak, bile su site i jele manje narednih 36 sati. Na restriktivnijim dijetama, jaja ubrzavaju gubljenje težine i puna su nutrijenata, posebno žumance!

 

kelj
foto: Shutterstock

2. Lisnato zeleno povrće

 

Nije tajna da je lisnato zeleno povrće, poput kelja, spanaća itd. fenomenalno za celokupno zdravlje. Ono je odlično i za gubljenje kilograma, jer nema mnogo kalorija i ugljenih hidrata, a bogato je i vlaknima. Povećajte količinu obroka ovim povrćem bez straha od uvećanja kalorija. Ono je bogato vitaminima, mineralima, antioksidansima...

 

3. Losos

 

Masna riba poput lososa je neverovatno zdrava, a održava sitim satima uz malo kalorija. Losos je bogat kvalitetnim proteinom, zdravim mastima i važnim nutrijentima. Takođe, obiluje omega-3-masnim kiselinama, koje pomažu u smanjenju upala.

 

kupus salata, Kupus
foto: Shutterstock

4. Kupusasto povrće

 

Brokoli, karfiol, kupus, prokelj bogati su vlaknima, zasite, imaju pristojnu količinu proteina (ne kao mahunarke, ali dosta), a ova kombinacija ih čini perfektnim prilozima obroku ako hoćete da gubite težinu.

 

5. Kuvani krompir

 

Kuvani krompir je bogat kalcijumom, a prirodno je zasitan i smanjuje apetit nakon konzumacije i kasniji unos hrane!

 

Zdrava hrana, Pravina ishrana, Spanać, Zeleniš, Cink
foto: Shutterstock

6. Pasulj, mahunarke

 

Bogati vlaknima i proteinom, doprinose osećaju sitosti i manjem unosu kalorija!

 

7. Avokado

 

Avokado je bogat zdravim mastima, mononezasićenom oleinskom kiselinom, sadrži dosta vode, vlakana, kalcijuma...

 

8. Jabukovo sirće

 

Mnoge dijete upravo se koncetrišu na konzumiranje jabukovog sirćeta, koje smanjuje apetit i time vodi direktno ka mršavljenju.

 

Osim navedenih namirnica, odlične su i supermoćne čija semenke, grejpfrut, kokosovo ulje, orašasti plodovi...

 

 

makonda-tracker